Lovitură pentru giganții tehnologici: finanțiștii lucrează la un impozit minim general pentru a-i împiedica să evite taxarea în 'paradisuri fiscale'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 30-01-2019 09:12

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) lucrează la un plan de stabilire a unui impozit minim pe profitul companiilor, în cadrul unei reforme globale a reglementărilor fiscale în era digitală, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Citește și: Apple a anunțat că ieftinește iPhone-urile, după ce a observat că dolarului american e mai puternic în unele țări

Apariţia unor giganţi ai sectorului tehnologic, precum Google şi Facebook, a demonstrat limitele regulilor fiscale internaţionale, întrucât aceste companii pot înregistra profiturile în ţările cu regimurile fiscale cele mai permisive, indiferent unde se află clienţii lor.

În jur de 127 de ţări şi teritorii au convenit săptămâna trecută că revizuirea reglementărilor fiscale globale pâmă în 2020 va rezolva o parte din probleme, cum ar fi cum să fie împărţit între state dreptul de a taxa veniturile transfrontaliere ale firmelor digitale, potrivit OCDE.

Conform unei propuneri a Franţei şi Germaniei, statele au convenit să caute modalităţi de a conferi statelor mai multă putere de a taxa veniturile înregistrate în alte ţări, unde impozitele sunt mici sau sunt zero.

”Lucrăm la un concept de impozit minim, analizăm aspectele şi vom ţinte cont în mod sigur de experienţa Statelor Unite”, a declarat directorul pentru cooperare internaţională al OCDE, Achim Pross.

OCDE, care reuneşte 36 de state cu economii avansate, efectuează cercetări şi ajută ţările membre să îşi stabilească politicile economice. Taxarea trasfrontalieră este unul dintre domeniile de interes.

Reforma fisală adoptată în 2017 de administraţia Donald Trump include o prevedere care descurajează companiile multinaţionale să evite impozitarea în SUA prin păstrarea activelor intangibile, cum ar fi brevetele software, în ţări cu impozite mici.

Prevederea referitoare la veniturile din active intangibile impune un impozit de 10,5% pentru veniturile obţinute în paradisuri fiscale.

Citește și: 75 de ţări şi patru organizaţii antijihadiste vor purta discuții cu SUA, după retragerea americanilor din Siria

În acelaşi timp, Franţa se foloseşte de preşedinţia de un an a grupului G7, pe care a preluat-o în această lună, pentru a promova un acord referitor la impozitul minim pe profit.

În absenţa unor reglementări internaţionale care să împiedice companiile să îşi transfere profiturile în ţări cu impozite scăzute, un număr tot mai mare de ţări creează legislaţii naţionale pentru impozitarea companiilor sigitale mari.

Marea Britanie, Franţa şi Spania pregătesc astfel de planuri, în timp ce Uniunea Europeană are dificultăţi să stabilească un impozit la nivelul UE, până în luna martie.