Scenariu delicat avansat din PSD / SURSE

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 05-03-2020 08:23
Actualizat: 05-03-2020 16:12

În PSD s-au întors pe toate fețele posibilele implicații ale actualei crize politice.

Instalarea unui guvern PNL cu voturile parlamentarilor social-democrați este o mutare ale cărei costuri politice PSD nu vrea să și le asume.

Un alt scenariu este ca actualul guvern interimar să rămână în funcție până la alegerile la termen.

Sunt voci importante în PSD care susțin că nu prea se pot evita anticipatele.

Mai există o problemă cât se poate de serioasă pentru PSD, explicată pentru STIRIPESURSE.RO de un social-democrat cu vechime mare în partid.

Problema nu o constituie nici anticipatele si nici "frica de anticipate". Astea sunt vrăjeli securiste”, a declarat social-democratul. „PSD nu participă la alegeri în funcție de gradul de pregătire sau de "curaj". Problema gravă este dizolvarea Parlamentului. Condiția obligatorie pentru anticipate”, a mentionat sursa citata. „Dacă mergem la alegeri cu Parlamentul dizolvat de Iohannis... mai bine ne facem că nu participăm la runda asta. Asta e problema esențială. Dacă Parlamentul e dizolvat (guvernul e deja demis), Iohannis devine stăpânul absolut”, a indicat acesta.

O asemenea situație cu Klaus Iohannis „stăpân absolut” ar dura, potrivit legislației, pentru cel puțin 50 de zile, termenul cel mai rapid la care se pot desfășura alegeri parlamentare anticipate după dizolvarea Parlamentului.

După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor anticipate, publicată în Monitorul Oficial și aflată în vigoare, scurtează de la minimum 90 de zile la minimum 50 de zile termenul de stabilire a datei desfășurării alegerilor înaintea votării. CCR urmează să se pronunțe dacă ordonanța este constituțională.