Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Guvern interimar până la toamnă: variantă analizată de PSD + Pro România

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvern

„A început balul mascat”, spun parlamentarii de pe stânga eșichierului politic. La ora transmiterii acestei știri, după demiterea Guvernului Ludovic Orban prin moțiune de cenzură, lideri din PSD spun că este cum nu se poate mai bine pentru partid. Primarii vor fi aleși în două tururi așa cum vrea PSD (prin adoptarea moțiunii de cenzură), președinții de Consilii Județene vor fi aleși uninominal așa cum vrea PSD (proiectul alegerii indirecte a fost retras de Guvern), iar calendarul pentru alegeri parlamentare anticipate nu intră în vigoare pentru că actul normativ nu mai apare în Monitorul Oficial. În PSD și Pro România se vehiculează inclusiv varianta unui Guvern interimar Ludovic Orban, lipsit de orice pârghii, până la alegerile parlamentare de la toamnă:

1. Ordonanța de Urgență adoptată marți de Guvernul demis Ludovic Orban, act normativ care instituie calendarul pentru alegeri parlamentare anticipate, nu intră în vigoare. Motivul este că ordonanța a fost trimisă spre publicare în Monitorul Oficial cu avize negative și ca să fie adoptată trebuie să se întoarcă în Guvern și refăcută astfel încât să primească avize pozitive. Însă asta nu mai este posibil: chiar dacă primește avizele pozitive, Guvernul nu mai are voie să adopte ordonanță de urgență pentru că a fost demis și potrivit legii un Guvern interimar nu are voie să adopte OUG. Pe cale de consecință, nu crește numărul parlamentarilor în Diaspora, nu se va vota trei zile în Diaspora la parlamentare, nu se pot organiza rapid anticipate și nu se va vota oriunde în țară pe liste suplimentare. Totul așa cum vrea PSD.

2. PSD are singur majoritate în Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului. Asta înseamnă că PSD poate amâna oricât organizarea unei ședințe de plen reunit pentru votul în Parlament dedicat învestirii viitorului Guvern. Amânarea poate să ducă până în momentul în care nu se va mai putea să se organizeze alegeri parlamentare anticipate odată cu alegerile locale. Mai mult, voci din PSD + Pro România spun că nu trebuie deloc exclusă posibilitatea ca Guvernul demis Ludovic Orban să rămână interimar la Palatul Victoria până la alegerile parlamentare la termen, de la sfârșitul anului.

„Alegeri anticipate se vor putea organiza doar de când vrea PSD”, spun surse din PSD + Pro România.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.