După Germania, românii se duc în Marea Britanie la munca câmpului: un zbor cu 150 de persoane va ateriza azi la Stansted

Autor: Maria Stan, Redactor
Publicat: 16-04-2020 11:48
Actualizat: 16-04-2020 12:26

Un prin zbor cu 150 de lucrători în agricultură din România va ateriza joi la Stansted, acesta ffiind primul din cele șase transporturi care vor fi efectuate între aprilie și iunie, conform Air Charter Service, citat de BBC, scrie Mediafax.ro.

Citește și: Marea Britanie vrea forța de muncă din România pentru recolte. Ce le răspunde britanicilor Ambasadorul României la Londra

Muncitorii agricoli din Europa de Est sunt transportați în Marea Britanie în zboruri charter pentru culegerea culturilor de fructe și legume.

Department for Environment, Food & Rural Affairs a spus că încurajează oamenii din Marea Britanie „să ajute la recoltare”.

Fermierii britanici au avertizat recent că și-ar putea lăsa culturile să putrezească pe câmp din cauza lipsei de lucrători sezonieri din Europa de Est. Restricțiile de călătorie din cauza coronavirusului au făcut ca majoritatea lucrătorilor să rămână acasă.

Câțiva fermieri din Marea Britanie au lansat o acțiune de recrutare, solicitând lucrătorilor locali să se angajeze pentru recoltare, pentru a preveni pierderea a milioane de tone de fructe și legume. Cu toate acestea, motivele de îngrijorare că solicitările fermierilor nu vor fisatisfăcute rămân.

Unul dintre cei mai mari producători de alimente proaspete din Marea Britanie, G's Fresh, cu sediul în Cambridgeshire, a confirmat că a ocupat două din cele șase zboruri care transportau muncitori din România.

Citește și: Joia Mare, ziua în care se înroșesc ouăle - Tradiții și obiceiuri

Derek Wilkinson, directorul general al diviziei Sandfield Farms de la G's Fresh, a declarat pentru BBC că primul transport de 150 de lucrători care ajung joi la Stansted din estul României vor fi duși cu autobuzul către fermele din East Anglia pentru recoltarea salatei.

Firma a lucrat cu Public Health England pentru transportul în condiții de siguranță, iar grupul va fi consultat la sosirea în Marea Britanie. Oricine va avea o temperatură va merge în carantină.

Wilkinson a spus că afacerea lui are nevoie de 3.000 de lucrători sezonieri, cei mai mulți în luna mai, la începutul recoltării cepei de primăvară, urmată de mazăre și fasole în iunie.

Air Charter Service, firmă privată, a aranjat deja zboruri pentru lucrătorii sezonieri în alte țări și a zburat în ultimele săptămâni 1.000 de muncitori în Germania din Bulgaria și România.

Citește și: După Germania, muncitorii români sunt doriţi şi în Austria: Negocieri pentru transferul a 600 de îngrijitori de bătrâni

Muncitorii se vor îmbarca la Iași, după ce și-au luat temperaturile și au completat un chestionar de sănătate.

National Farmers' Union a declarat că este nevoie de până la 70.000 de persoane pentru recoltarea de fructe și legume.