Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie vrea forța de muncă din România pentru recolte. Ce le răspunde britanicilor Ambasadorul României la Londra

dan mihalache

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat că are semnale că fermierii britanici ar avea nevoie de muncitori sezonieri, numai că, deocamdată, în condițiile pandemiei de coronavirus și ale controverselor generate de plecarea muncitorilor români în Germania, n-ar vrea să implice statul român în asemenea discuții.

Pe viitor, diplomatul nu exclude o eventuală înțelegere bilaterală pe această temă.

„Am primit diverse semnale, și din Scoția, și din partea de sud a Marii Britanii, în care e vorba mai ales de nevoia de muncitori sezonieri care să se ocupe de cules recolte. E un anumit tip de îngrijorare, mai ales în zona de agricultură din Marea Britanie față de ceea ce va însemna lipsa de forță de muncă. Eu n-am dorit până în momentul de față să implicăm statul român într-un asemenea dialog, pentru că mi se pare că lucrurile trebuie să se așeze pe un făgaș normal și să vedem pe viitor cum ele pot fi organizate și în beneficiul muncitorilor români, și în beneficiul economic, însă acum mi se pare prematur și vedeți ce reacții de polarizare a generat toată povestea cu transferul forței de muncă din Germania. Cred că în momentul de față trebuie să ne ferim să încurajăm mișcarea unui număr important de oameni dintr-o parte în alta. Ceea ce va fi în viitor vom vedea”, a declarat pentru Digi24 ambasadorul Marii Britanii la Londra, Dan Mihalache.

Citește și: După Germania, muncitorii români sunt doriţi şi în Austria: Negocieri pentru transferul a 600 de îngrijitori de bătrâni

Amintim că sute de români au plecat la muncă în Germania în ultimele zile, în baza unui acord între guvernele din cele două ţări.

O solicitare pentru muncitori români a fost făcută şi de autorităţile din Italia.

Mai mult, deoarece România va prelungi starea de urgență, 600 de îngrijitori de bătrâni nu pot să plece din România în Austria. Autorităţile austriece caută o soluție la nivel diplomatic, anunţă postul public de radio Niederösterreich, radioul regional pentru Austria Inferioară.

Odată intraţi în Austra, îngrijitorii nu vor mai trebui să stea carantină timp de 14 zile, potrivit unei decizii a autorităţilor. În urmă cu doar două săptămâni, Camera de Comerț și autorităţile din Austria Inferioară au organizat două zboruri pentru îngrijitori din România și Bulgaria, pentru a contracara o lipsă iminentă în acest domeniu. Două zboruri suplimentare au fost planificate pentru 15 aprilie, dar acestea au trebuit să fie anulate. Motivul este starea de urgență din România, care nu permite plecarea specialiștilor medicali și sociali.

Citește și: Ministrul de Interne NU știe câți români au plecat la muncă în Germania: 'Este relativ'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.