Postul Mezzo va prelua, în premieră integral, trei concerte din Festivalul Internaţional George Enescu 2019

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 03-09-2020 13:49

Postul Mezzo va transmite, între 5 septembrie şi 27 octombrie, trei concerte, preluate integral în premieră, din cadrul ediţiei 2019 a Festivalului Internaţional "George Enescu", potrivit news.ro.

Citește și: DOCUMENTE EXPLOZIVE - Apa pretins potabilă de la fântânile publice din Sectorul 2 NU ESTE POTABILĂ! Conține microbacterii peste limita legală, inclusiv E-Coli

Concertele transmise sunt: Simfonia a III-a de George Enescu, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Enescu, şi lucrarea compozitorului român Adrian Pop - „Solstice” pentru orchestră. Doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai momentului vor putea fi urmăriţi în aceste concerte: dirijorul Gabriel Bebeşelea şi pianista Alexandra Silocea.

Concertele vor fi transmise pe Mezzo live HD conform programului anunţat pe site-ul https://www.mezzo.tv/en/tv-schedule. Parteneriatul cu Mezzo datează din 2007, dar din 2009 este prima oară când Mezzo preia concerte integral de la Festivalul "Enescu", datorită calităţii înregistrărilor.

Citește și: Dorel Căprar, pretinsul 'PROPRIETAR' al posturilor publice vacante din județ, aspiră la fotoliul primăriei Arad - Lista completă a candidaților pentru arădeni

Primul concert transmis este cel al Orchestrei Naţionale Simfonice a Radiodifuziunii Poloneze, dirijată de maestrul Lawrence Foster. Concertul a avut loc la Ateneul Român, pe data de 3 septembrie 2019, şi a avut în program următoarele lucrări: Adrian Pop - „Solstice” pentru orchestră; Chopin - Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră op. 11 şi Lutosławski - Concert pentru orchestră.

Următoarele transmisiuni sunt cele două concerte susţinute de Orchestra Simfonică Academică De Stat „Evgeny Svetlanov” din Rusia. Primul concert susţinut de această orchestră l-a avut dirijor pe Gabriel Bebeşelea şi solist pe violonistul Ray Chen, iar din program au făcut parte lucrări de Enescu, Korngold şi Ceaikovski. Al doilea concert, dirijat de Vladimir Jurowski, a avut-o ca solistă pe pianista Alexandra Silocea. Alături de Simfonia a II-a în la major a lui Enescu, în program au mai fost lucrări de Retinsky şi Şostakovici.

Ediţia cu numărul XXIV a Festivalului a fost un maraton muzical, care a adunat în jurul numelui lui George Enescu 2.500 de artişti de talie mondială, din peste 50 de ţări, în 84 de concerte şi a durat 23 de zile.

Cea mai extinsă ediţie de până acum s-a desfăşurat în Bucureşti, 10 oraşe din ţară şi şase oraşe din lume, captând atenţia unui număr total estimat de 250.000 de iubitori ai muzicii, care s-au bucurat de atmosfera festivalului în sălile de concerte, în transmisiuni live, concerte alternative, evenimente inspirate de muzică în întreg oraşul şi în ţară.