Stelian Ion, enervat de condițiile impuse de UDMR pentru desfiinșarea SIIJ: 'E ciudat!

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 18-03-2021 22:55
Actualizat: 19-03-2021 00:03

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, se arată deranjat de faptul că UDMR și-a permis să emită puncte de vedere cu privire la desființarea SIIJ. El cataloghează negocierile finale cu UDMR drept „nefericite”. El a spus că UDMR a votat înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), pentru ca acum să fie de acord cu desfiinţarea acesteia sub anumite condiții.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

„UDMR-ul, eu nu pot uita faptul că a fost de acord cu înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie  şi că au votat în anii trecuţi pentru înfiinţarea acestei secţii. Acum au spus că sunt de acord cu desfiinţarea, dar condiţionat.

De fapt, despre asta este vorba, soluţia pentru a debloca proiectul de desfiinţare a SIIJ a fost aceea a acorda această garanţie, din punctul meu de vedere soluţie nefericită. Dar varianta era să nu avem desfiinţarea SIIJ şi între a nu avea desfiinţarea SIIJ, adică între un pericol cert, imediat, actual şi un pericol viitor, posibil, eu cred că trebuia să rezolvăm această problemă”, a declarat Stelian Ion, joi seară, la Digi 24.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

„UDMR-ul a dorit în mod ferm şi, aş zice eu, fără a bate în retragere absolut deloc, a dorit un gen de garanţii, garanţii în ideea în care să nu existe vreodată abuzuri. E ciudat, pentru că Guvernul nu a susţinut această variantă a garanţiilor, a imunităţilor, pentru că cea mai bună garanţie o reprezint chiar actul de justiţie corect, chiar faptul că un judecător verifică legalitatea probelor şi dă o soluţie. De aceea, în proiectul plecat de la Guvern nu au existat aceste imunităţi şi am pledat împotriva lor în plenul CSM”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.

Stelian Ion a precizat că „repere importante” sunt opiniile GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia cu privire la imunităţile pentru magistraţi şi susţine că „nu e de la Constituţie” ca judecătorii să aibă imunitate.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ. Un amendament al lui Iulian Stancu, deputat al minorităţilor, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM a fost admis de Comisia juridică a Camerei, arată News.ro. Toate amendamentele PSD au fost respinse.