VIDEO - Ludovic Orban pune la punct FMI: 'Nu cred că este un actor instituțional care să se interpună în relația cu Comisia Europeană'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 25-05-2021 12:25
Actualizat: 25-05-2021 14:21

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că Fondul Monetar Internațional nu este o instituție care să se implice în relația dintre România și Comisia Europeană.

„Nu cred că FMI este un actor instituțional care să se interpună în relația cu Comisia Europeană. Noi am luat decizia să luăm toți banii de la CE, chiar și pentru împrumuturi. Sunt împrumuturi foarte rentabile. Banii respectivi o să fie folosiți pentru proiecte importante pentru România”, a spus Ludovic Orban.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Fondul Monetar Inter­na­ţio­nal (FMI) s-ar putea reîn­toar­ce în România, dar nu ca finan­ţator, ci ca „supervizor“ al împru­mu­tului de 16 mld. euro pe care Ro­mâ­nia îl va primi de la Comisia Euro­pea­nă în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (elaborat ca ur­mare a punerii în practică a progra­mului Next Generation EU), o ipo­teză ce este examinată la Bruxelles, informează Ziarul Financiar. Mo­tivul: România are deficite enor­me şi cineva trebuie să se asigure că este capabilă să ramburseze împrumutul.

Un astfel de calcul ar putea explica motivul pentru care guver­nul a dublat proiectul PNRR cu o promisiune de reforme cu implicaţii majore, care seamănă izbitor cu angajamentele pe care România şi le lua, în trecut, faţă de FMI. Surse apro­piate dosarului spun că angaja­men­tele au fost cerute de Comisie pentru a crea spaţiu fiscal care să facă posibilă rambursarea banilor.

Citește și: Guvernul plănuiește, în secret, DESFIINȚAREA CFR Marfă și încurajarea sectorului privat: lupul a ajuns PAZNIC la OI

Documentul citat propune majorarea vârstei de pensionare prin corelarea vârstei de pensionare cu speranţa de viaţă (75 de ani) până în 2035. De asemenea, nişele fiscale ar urma să fie eliminate, numărul de bunuri cu TVA redusă va fi limitat, iar impozitul pe proprietate va creşte – acestea sunt doar câteva din prevederile documentului, în 9 puncte.