Partidele de dreapta se coalizează după refuzul CEC de a mări numărul de secții în diaspora

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 06-06-2021 09:08
Actualizat: 06-06-2021 09:20

Decizia CEC de a menţine numărul secțiilor de votare din diaspora la fel ca la alegerile prezidenţiale a fost criticată dur de partidele înscrise în cursa electorală, declarând că vor contesta hotărârea în instanţă, transmite știri.md

Într-o postare pe Facebook, Partidul Acţiune şi Solidaritate a precizat că încălcarea unor norme imperative ale legii nu poate fi lăsată fără niciun fel de acțiuni.

"Totodată, această decizie a CEC este un prim pas în direcția fraudării alegerilor, căreia ne vom opune", se precizează în reacţia PAS.

Şi președintele Platformei DA a comentat decizia CEC. Andrei Năstase a declarat că juriștii formaţiunii o vor contesta şi vor sesiza Procuratura Generală.

"Diaspora a fost din nou nedreptățită. Asta în condiţiile în care sute de mii de concetățeni de ai noştri au făcut efortul legal de a se înregistra în prealabil. Culmea e că se închid secţii de votare în diasporă şi aceeași Comisie Electoral Centrală votează două secții în Transnistria."

Citește și Maia Sandu, după refuzul CEC de a mări numărul de secții în diasporă: O batjocură

Cu o reacţie pe Facebook a venit şi candidatul Alianţei pentru Unirea Românilor, Dorin Chirtoacă. Politicianul spune că decizia CEC este o nedreptate şi încurajează moldovenii de peste hotare să iasă la vot, indiferent de numărul secţiilor.

"Comisia Electorala Centrală azi în mod ilegal şi abuziv a micșorat numărul secţiilor de votare pentru diasporă de la 190 la 140. Prin aceasta dorind să împiedice participarea dumneavoastră celor din diasporă la alegeri."

Potrivit CEC, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, sunt constituite cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua alegerilor, adică până în 5 iunie.

La scrutinul prezidențial de anul trecut au fost deschise 139 de secții în afara țării, unde a votat un număr record de cetățeni: peste 263 de mii. La mai multe secții din ţările membre UE s-au format cozi, iar în unele cazuri nu au ajuns buletine de vot.

Citește și CEC a votat menținerea numărului de secții de votare ca la prezidențialele din 2020