Se deschide frontul de vest: Victor Ponta lansează cel mai dur atac la adresa Ungariei

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 11-08-2015 17:47
Actualizat: 11-08-2015 17:51

Premierul Victor Ponta a lansat cel mai dur atac la adresa Ungariei după ce ambasadorul României la Budapesta, Victor Micula, a fost la MAE ungar. Ponta îi atacă și pe liberali pentru că aceștia nu și-au exprimat punctul de vedere după atacul ambasadorului Ungariei la București. Premierul spune că ei tac din cauza ordinelor primite de la PPE.

Citește și: Omar Hayssam CUTREMURĂ scena politică: DEZVĂLUIRI incredibile făcute despre personaje cheie

”Nu doresc sa cad in capcana provocarilor de la Budapesta , dar Guvernul Romaniei nu poate tolera la nesfarsit derapajele inacceptabile ale Ambasadorului Ungariei la Bucuresti sau ale altor oficiali maghiari care ne viziteaza tara! Pozitia MAE din Romania a fost extrem de echilibrata si in acord cu normele si standardele europene!

Vezi și:Reacția fostului principe Nicolae după retragerea titlurilor regale

Si o precizare necesara - respect Ungaria si poporul maghiar dar nu trebuie sa primesc aprobare de la Budapesta ca sa-mi expun opiniile legitime privind tara mea / nu sunt constrans de liderii PPE ( asa cum din pacate sunt alti colegi din politica romaneasca ) sa inchid ochii si sa inghit cu umilinta asemenea derapaje de la normele diplomatice si de respect intre doua tari!”, e mesajul lui Victor Ponta.

Citește și: Acuzații dure din interior la adresa Casei Regale: Ce s-a întâmplat cu principele Nicolae

Ambasadorul României la Budapesta, Victor Micula, nu a fost convocat de către MAE ungar, iar audienţa pe care diplomatul român a avut-o la secretarul de stat ungar Levente Magyar a avut loc la solicitarea sa, a precizat marţi Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Citește și: Acestea sunt motivele pentru care fostul principe Nicolae a fost decăzut din drepturi / SURSE

"Precizăm că audienţa desfăşurată astăzi, 11 august, la sediul Ministerului Afacerilor Externe ungar, unde dl. Ambasador Victor Micula a fost primit de secretarul de stat Levente Magyar, a avut loc la solicitarea părţii române, transmisă MAE ungar în cursul zilei de ieri, 10 august, şi nu ca urmare a unei convocări din partea MAE ungar. La solicitarea Ambasadei României, MAE ungar a răspuns în cursul dimineţii de astăzi, 11 august, stabilind audienţa pentru aceeaşi zi".

Citește și: Decizie luată de Klaus Iohannis în privința soțului judecătoarei Iulia Motoc

Sursa citată precizează că audienţa a fost cerută ca urmare a instrucţiunilor MAE român pentru a transmite direct oficialilor ungari poziţia părţii române privind interviul acordat de ambasadorul ungar la Bucureşti cotidianului România Liberă.

"Ambasadorul român la Budapesta a transmis aceleaşi mesaje pe care reprezentatul MAE român le-a comunicat însărcinatului cu afaceri a.i. al Ambasadei Ungariei la Bucureşti în cursul zilei de ieri, 10 august", adaugă aceeaşi sursă.

Agenţia ungară oficială de presă MTI a anunţat marţi că ministerul ungar de Externe l-ar fi convocat pe ambasadorul român la Budapesta, Victor Micula, în legătură cu afirmaţiile de luni ale prim-ministrului Victor Ponta, potrivit cărora Ungaria încearcă "să provoace" România.

Ministerul ungar de Externe l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta, Victor Micula, în legătură cu afirmaţiile de luni ale prim-ministrului Victor Ponta, potrivit cărora Ungaria încearcă 'să provoace' România, transmite marţi agenţia ungară oficială de presă MTI.

Într-un interviu acordat luni unui post de televiziune, premierul Ponta a făcut referire la declaraţii anterioare ale ambasadorului ungar la Bucureşti, Botond Zakonyi, cu privire la relaţiile bilaterale. Potrivit MTI, Zakonyi a declarat că aceste relaţii depind şi de cooperarea în proiecte de infrastructură, însă partea română 'nu reuşeşte să demonstreze suficientă bunăvoinţă' în acest domeniu.