Cine va câștiga Capitala și sectoarele - Părerea lui Victor Ciutacu

Autor: Denisa Miron, Colaborator
Publicat: 03-02-2016 01:04
Actualizat: 03-02-2016 11:53

Victor Ciutacu face o evaluare acidă a felului în care arată  în acest moment oferta partidelor pentru cele 7 primării din București. În opinia sa candidații de până acum, cu câteva excepții , nu sunt cunoscuți deloc și nici nu fac mari eforturi în acest sens. Iată analiza sa sub formă de interviu pentru STIRIPESURSE.RO:

___

Cum pare în acest moment oferta la Primăria Capitalei?

Dezastruoasă și patetică. În primul rând că nici nu avem o ofertă concretă. Nici măcar liberalii care l-au promovat atâta pe Bușoi și s-a autopromovat el pe el încă nu au luat o decizie, cel puțin în scripte, oficială.

PSD-iștii se mai gândesc... E din ciclul dacă e bine sau nu să fie Firea, iar restul aproape că nu contează.

După părerea mea la ora actuală la oferta care e pe piață, fără nici o supărare pentru nimeni, dar dacă îl lasă pe Oprescu necondamnat până la momentul respectiv și nu-i mai deschid nici un alt dosar și să îl aresteze cumva, pot să îl țină și în grădină la Ciolpani acolo unde îi căutau banii și în cușca câinelui și să trimită Oprescu și mesaje pe Whatsapp și câștigă alegerile, cu toate acuzațiile de corupție și cu tot.

Mi se pare extrem, extrem de slabă și cumva o dovadă a fricii partidelor de ce ar putea cu nebunia asta cu DNA-ul, cu statul de drept și nu știu... probabil niște oameni hotărâți și mă rog niște oameni nehotărâți și care ar putea să câștige funcțiile astea nu vor să se bage.

Sincer... nici eu nu m-aș băga. De ce? Să lucrez cu procurorii la ușă?

Vezi PNL sau PSD schimbând oferta. Să vină cu altcineva?

Nu cred. Nu văd cu cine. La PNL știu că se discută, deși pare hilar, se discută serios de Rareș Bogdan. Adică este singurul cu care, din câte am înțeles, ar fi dispus Iohannis să îl schimbe pe Bușoi la candidatură. Tie ți se pare suficient de convingător Rareș Bogdan pentru publicul bucureștean, pentru votantul bucureștean? Ca să nu mai zic că Rareș nu mai prididește să se prezinte drept ardeleanul total, drept clujeanul perfect și așa mai departe. Numai dacă îi faci un colaj în campanie cum a explicat el care e diferența între clujeni și mitici și alte povește de genul ăsta și nu cred că ar fi foarte fericit. Mă rog... vă că Rareș insistă în prietenia lui cu PNL, e alegerea lui, e alegerea PNL-ului.

În rest... nu știu. Tu știi alt nume vehiculat la PSD în afară de Firea? Eu n u am auzit de altcineva. Șerban Nicolae face mici fronde de fiecare dată și își anunță, de obicei când e certat cu șeful de partid, candidatura ori împotriva șefului de partid ori împotriva omului susținut de șeful de partid.

Cât despre Adriana Săftoiu la PNL, cu toată dragostea, vorba lui Chiriac și mie Adriana mi se pare simpatică, dar nu cred că e un personaj care să convingă bucureșteanul. Nu are nici o valență și nici trecut de administrator.

O să mă întrebi... Da, dar Oprescu?... Da, Oprescu a fost manager de spital o sută de mii de ani la cel mai mare spital din țară. Adică el e vanit deja cu gargara pregătită – Domnule dacă am șiu eu să administrez asta o să știu să administrez și Bucureștiul.

Dar pe Traian Băsescu îl vezi?

Nea Traian, dacă mă întrebi, ar fi cel mai redutabil adversar al oricui. În primul rând că știe, a fost primar general totuși, în al doilea rând că știe și cum stă treaba cu campaniile și tot și în al III-lea rând că ar fi dacă s-ar băga probabil ultimul lui meci mare din politică.

Întrebarea e dacă se bagă. Nea Traian nu mai are partid. Cu toată dragostea, dar MP nu e un partid care să scoată lumea la vot și de unul singur poate lua na 15% sau habar nu am cât ia, dar îi trebuie și lui cineva care să aducă poporul la vot și nu prea văd cine.

Și dacă s-ar băga ca să de aultima lui mare bătălie politică și oricât ar fi de tentantă Primăria Capitalei de tentantă și politic și economic a fost totuși președintele României și e totuși o cădere și el multă vreme a părut că... Doar dacă nu dă cumva dovadă de un spirit din ăsta de sacrificiu nebun în ideea că îmi bag partidul în Prlament și pentru asta sunt dispus să fac orice. Oricum ar fi tare dacă ar candida pentru că ar avea meci greu ceilalți cu el.

Dar el își asumă oare o chestie din asta? Dar dacă se bagă va fi smardoi de smardoi.

În ce privește sectoarele nu prea știu candidații pentru că în fiecare zi aud nume și nume.

Vezi și: Cine sunt favoriții la Primăria Capitalei și primăriile de sector/ ANALIZA

___

-La Sectorul 1?

La Sectorul 1 aud că vrea să candideze Diana Tușa de la PNL. La ceilalți nu prea știu, dar mie mi se pare că va câștiga oricare dintre ei va avea norocul să fie susținut de un partid care să își asume niște riscuri pentru că nici unul nu e charisma întruchipată și până la urmă la câtă silă au bucureștenii de toată povestea asta cum să zic – dacă nu ai o structură de partid organizată să-ți aducă popor la vot mie mi se pare că și dacă rămâne într-un tur cred că or să se câștige alegerile cu 15% sau ceva la modul ăsta, 20% maxim.

Par avantajați oarecum psd-iștii în lumina faptului că ei sunt un partid disciplinat, dar crezi că mai e disciplina aia de odinioară acum când te ia miliția de pe stradă pentru chestii infinit mai beningne decât să aduci lumea cu autocarele și cu mașina la vot?

Crezi că ar vota electoratul în Sectorul 1 o femeie?

Dacă a ieșit, dar sigur era pe USL, dar dacă a ieșit Olguța Vasilescu primar în capitala misoginiei din România – Craiova, una peste alta se poate orice. Dar în continuare la români există povestea asta cu trimiterea femeilor pe la cratiță și lasă-i la politică pe bărbați. Nu știu... și oricum în studiile sociologice care sunt astăzi pe piață nu cred.

Vezi și: Cine are șanse să câștige Capitala? Dar sectoarele? - ANALIZA lui Piedone

___

-Cum vezi la Sectorul 2?

În afară  de veșnicul Dan Cristian Popescu și-a mai manifestat cineva intenția să candideze?

-Doamna Gela de la piață…

Cine??? Ar mai fi Onțanu, dar văd că pe el momentan statul de drept il lasă în pace și din ce văd tocmai deschiseră dosar, în rem deocamdată ce-I drept, cu autorizația aia dublă de la stadionul național.

Onțanu la cum are el organizată treaba, una peste alta, are mari șanse, dacă repet… nu-l ia miliția de pe stradă… ceea ce se poate întâmpla. Restul… doamna Gela de la piață și restul… Nici Cristi Popescu nu mi se pare. E un om care veșnic își anunță disponibilitatea, dar niciodată nu I se întâmplă din partea partidului din care dorește el.

___

La Sectorul 3? Negoiță sau altcineva?

La fel, Robert, în măsură în care nu-l ia miliția de pe stradă că de bine de rău e bine înțepenit acolo, stă de 4 ani de zile acolo, bănuiesc că are și fluxurile financiare și alea umane. Probleme e dacă iese poporul pesedist la vot pentru că poporul pesedist a mai tot ieșit la vot și când a văzut… Aaaa și dacă nu îi trag ăștia vreo condamnare și lui Dragnea până atunci, că e totuși condamnare pe un scrutiny – că a fost el referendum și nu știu ce… adică nu cred că e foarte încurajator dacă îl condamnă până atunci.

Și în afară de el habar nu am cine mai candidează.

-Probabil pe Florin Alexe, dacă îl desemnează partidul

Păi eu pe Alexe îl cunosc, dar oare vecinii lui de scară și de cartier îl cunosc oare? Că mai trebuie să te mai și știe lumea că aici mai e și pe bază de notorietate.

-La Sectorul 4 nu mai e Piedone… deocamdată. Ce spui dacă va candida?

Acum el tot zice... Și-a anunțat și retragerea inclusiv pe whatsapp din activitatea revoluționară și politică. Piedone dacă ar candida acum ar câștiga fluierând. Oricum arestarea lui cu Colectiv a fost o mizerie. Nu știu... dar pe Piedone probabil putea-i să îl arestezi pentru palmares ca la Oscaruri sau pentru întreaga activitate, dar la aia cu Colectiv am căutat și eu în referatul de arestare măcar un motiv care să stea în picioare. Nu am reușit.

___

-La 5. E un sector pe care îl cunoști bine

Marian câștigă fluierând dacă va candida.

-Alții nu au șanse? Rizea sau Raețchi?

Mie îmi e drag Rizea așa ca personaj vesel, dar nu cred. Bine eu tot aud din astea că Domnule că acolo e țigănie că nu știu ce... Stai că Sectorul 5 nu e doar țigănie, Sectorul 5 pleacă din Cotroceni.

Nu... și nu știu ce bani are la dispoziție Cristi să bage în campanie. Ei văd că se agită acolo, că s-a înstăpânit și s-a făcut șef de sector pesedist și condamnă la greaua moștenire Vanghelie de m-am săturat eu. Și iar... cu toată dragostea, dar Vanghelie era colegul lui de partid nu al meu sau al tău. Că îmi place – el condamnă moștenirea pesediștilor nenorociți de la 5 de dinaintea ăstora care îs pesediștii buni sau cum? Adică dacă jaful trebuie lipit pe un partid politic pe al lor se lipește. Aaaaa și cum bagă el acum cu nenorociții de liberali. Bun, că acum jumătate dintre ei erau la Sectorul 5 slugile lui Vanghelie e un lucru, dar iartă-mă, ei au prins fărâmături cu care i-a hrănit Vanghelie ca să trăiască bine ai lui. Ce să zic- dai vina pe liberali în Sectorul 5 când Sectorul 5 e condus de pesediști din 2000 de când e Marian primar. Păi suntem dracului în 2016...

___

-La Sectorul 6 Mănescu...

Păi nu știu... mai candidează, e apărut, e dispărut?

-Se pare că nu mai candidează

Am văzut că iar candidează Florescu.

-Așa pare

Nu am m ai înțeles din partea cui... Își face în fiecare zi manifestație și contramanifestație pentru a arăta cât de impotent e Mănescu, că văd că hrănește voluntarii, oamenii săraci, curăță zăpada, adică s-arată... Florescu ăla a luat și data trecută procent bun.

Iar pesediștii pe cine au? Pe Gabi Mutu sau cine candidează?

-Da

Păi și Gabi. Gabi e un tip care a făcut bani, e un tip bine înșurubat în diverse afaceri sau a fost din câte știu și chiar afaceri mari, cu bani mulți, dar cine îl știe pe Gabi Mutu în afară de mine și de tine?

___

În țară cum vezi, cum simți situația?

Mie mi se parecă dacă rămâne într-un singur tur, primarii de municipii cel puțin care nu au apucat să fie luați sau care sunt în continuare au cele mai mari șanse de departe din varii motive... de la bani de care încă mai dispun până la rețelele de votanți.

Pe consilii județene am înțeles că îi votează în consiliu. Un șmecher ca Oprișan probabil că își rezolvă cazul pe acolo mai ales că nu cred că stă rău electoral, dar câți din președinții de consilii județene mai sunt apți acum de o candidatură că pe trei sferturi dintre ei i-a luat miliția de pe stradă.

-Crezi că rămâne într-un singur tur sau se va impune varianta cu două tururi?

Văd că liberalii dau din pinteni să-l impună, dar dincolo de faptul că-s necredibili că au început să o impună când și-au dat seama că nu stau atât de grozav pe cât sperau ei... Mie mi se pare că liberalii au așteptat că PSD-ul să se năruie natural sau ceva de genul în fața asaltului procurorilor. Ei tot nu au învățat că partidul ăsta de la Ion Iliescu de când s-a inventat are o bază minimă electorală. Așa ca UDMR-ul care avea 7% și și 100 de ani ori ce făceau tot 7% făceau. Așa-i și PSD-ul, sub 25% nu o să facă niciodată.

Liberalii ce au așteptat? Să ajungă PSD la 15% și diferența să fie la ei? Mie asta mi se pare. Și iartă-mă... au o conducere liberalii. Alina e anticharisma perfectă, iar Vasile stă cu bagajele la ușă să răspundă la cele 9 minim denunțuri pe care le are și stă cu sabia deasupra capului că oricând pot să vină ăia să îi bată în geam dimineața.