Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ana Birchall, reacție după mișcarea ÎCCJ în dosarul lui Radu Mazăre: 'O să dăm curs acestor solicitări'

inquamphotos.com / Octav Ganea
ana birchall

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a declarat că, luni, nu fusese primită la Ministerul Justiției nicio adresă oficială de la Înalta Curte privind lămuriri referitoare la documentația extrădării lui Radu Mazăre, precizând însă că astfel de cereri vor fi soluționate.

"Până în acest moment, la Ministerul Justiției nu a venit nicio solicitare oficială, în momentul în care o să avem o solicitare oficială din partea Înaltei Curși sau altor instanțe de judecată, o să dăm curs acestor solicitări, conform competențelor Ministerului Justiției", a declarat Ana Birchall, la sediul PSD, conform Mediafax.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis, luni, o cerere a avocaților lui Radu Mazăre, care spun că acesta nu ar mai putea fi judecat sau cercetat şi în alte cauze decât cea pentru care a fost extrădat, şi au transmis o adresă la Ministerul Justiţiei în care solicită lămuriri. La termenul de luni al procesului, avocatul lui Radu Mazăre a făcut o cerere prealabilă prin care arătat că în legea extrădării se prevede că persoanele nu ar putea fi cercetate sau judecate în alte cauze decât cea pentru care au fost extrădate. Potrivit legii, "persoana predată nu va fi nici urmărită, nici judecată pentru orice alte fapte anterioare predării", a explicat avocatul fostului primar al Constanței.

Victor Ponta, reacție după ce Robert Negoiță a dinamitat PSD: 'Mă bucur să văd că în interior au rămas oameni realiști, cu picioarele pe pământ'

"Mazăre Radu are și calitatea de extrădat. În această calitate, supun Înaltei Curți de Casație și Justiție dispoziția referitoare la regula specialității. În opinia mea, există un principiu de la care nu ne putem abate, că persoana nu va fi nici urmărită, nici supusă unei restricții a libertății pentru alte fapte anterioare predării. (...) Invoc acte oficiale prezentate de oficialitățile române din care rezultă că Mazăre a fost extrădat pentru pedeapsa de 9 ani. Fac trimitere la conunicatul Poliției Române din data de 8 mai, când a fost arestat în Madagascar. În acest context, avem o cerere de probatorii pentru a vă adresa Ministerului Justiției care să comunice cererea de extrădare și actele anexe pentru că Ministerul Justiției s-a pronunțat public cu privire la această problemă. Mazăre nu poate fi judecat pentru o altă faptă produsă anterior extrădării. Fapta e în 2011, iar extrădarea în 2019", a declarat apărătorul lui Radu Mazăre.

Procurorul DNA de şedinţă a precizat că procedura de extrădare e în altă cauză, dar că articolul nu are aplicare, deoarece a fost deja extrădat şi nu se mai aplică regula specialităţii, precizând că nu se impune nici disjungerea, nici încetarea.

Radu Mazăre a spus în fața instanței că este de acord cu cele cerute de avocat, iar, după o pauză de deliberare, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis solicitarea avocatului lui Radu Mazăre, pentru a se emite o adresă către Ministerul Justiţiei pentru a se comunica documentaţia legată de extrădarea lui Radu Mazăre.

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost adus, luni, din penitenciar la Înalta Curte de Casație și Justiție, acolo unde se judecă apelul dosarului privind locuințele sociale din campusul "Henri Coandă", cauză în care fostul edil și fratele său au fost achitați în primă instanță.

El este încarcerat în urma pedepsei definitive la 9 ani de închisoare primite în dosarul privind retrocedările de plaje și terenuri din Constanța.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.