Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ana Birchall critică raportul MCV: De foarte multe ori, a fost folosit ca armă politică

anabirchall.ro
Ana Birchall

Ana Birchall susține că recomandările MCV sunt disproportionale in conditiile in care Romania a facut progrese semnificative, mentionand ca MCV-ul a fost folosit deseori ca o arma politica.

"Guvernul României a prezentat argumente solide privind modificările legislative precum și clarificări de fiecare dată când a fost nevoie, în baza principiului cooperării loiale între instituțiile UE și statele membre.

Suntem deschiși cooperării strânse și deschise cu forurile UE, însă cerem tratament egal. Nu putem fi de acord ca la deschiderea, implicarea și cooperarea autorităților române să se răspundă cu ostilitate.

România a făcut progrese semnificative, iar acest lucru nu este, din păcate, reflectat corect în interiorul raportului MCV.

Recomandările MCV sunt disproporționate, inaplicabile și prin adăugarea arbitrară de noi condiționalități depășesc atât cadrul național constituțional cât și sfera dreptului primar al Uniunii Europene.

E o realitate că MCV, de foarte multe ori, a fost folosit ca armă politică, cu tot felul de „moving targets”, mereu alte recomandări, fiind folosit împotriva unor interese importante ale României, şi mă refer de exemplu la aderarea Romaniei la spaţiul Schengen avand in vedere ca Romania indeplineste toate criteriile de aderare la spatiul Schengen actionand ca un membru de facto inca din anul 2010.

Nu e niciun motiv pentru care România să poată să mai fie sub controlul MCV. Sunt alte instrumente care se pot aplica şi se aplică tuturor statelor membre, cum este raportul de ţară din semestrul european.

Justitia se face in sala de judecata exclusiv pe baza probatoriului existent la dosar, legal obtinut. Este un principiu fundamental pe care l-am invatat in prima zi la facultatea de drept. Apararea si protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului sunt valori democratice pe care fiecare dintre noi avem datoria si obligatia sa le respectam.

În ceea ce privește rezoluția PE privind România, aceasta rezoluție este una profund politică, parte din jocul politic în perspectiva viitoarelor alegeri europarlamentare.

Este dificil de înțeles, de exemplu, logica în virtutea căreia în rezoluție sunt criticate articole din Codurile penale care au fost deja declarate neconstituționale și care oricum nu se vor aplica. La fel de neinteles sunt si criticile aduse organizarii referendumului privind familia traditionala, in conditiile in care acest referendum a raspuns unei initiative cetatenesti legitime, iar fiecare stat membru are dreptul sa dispuna organizarea unor astfel de consultari democratice.

Romania a fost si este un stat profund atasat comunitatii de idei si valori europene si euro-atlantice", a scris Ana Birchall pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.