Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ana Maria Pătru: AEP a importat date de la MAI în cazul celor 600.000 de români

Ana Maria Patru

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a explicat miercuri, pentru AGERPRES, existenţa în Registrul Electoral a celor 600.000 de români cu domiciliul în străinătate precizând că este vorba despre date importate de la Direcţia Generală de Paşapoarte din cadrul MAI, unde aceştia au fost luaţi în evidenţă pe baza paşaportului, cu menţiunea 'domiciliu în străinătate'.

"Vreau să înţeleagă toată lumea că AEP a importat date de la Direcţia Generală de Paşapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, unde cei peste 600.000 de cetăţeni români au fost luaţi în evidenţă pe baza paşaportului cu menţiunea 'domiciliu în străinătate', aşa-zisul paşaport CRDS şi care este singurul act de identitate pe care aceştia îl posedă. Prin urmare, aceşti cetăţeni au existat dintotdeauna în evidenţele statului român şi este normal ca ei să figureze automat şi în Registrul Electoral ca cetăţeni români cu drept de vot în circumscripţia pentru românii din diaspora", a declarat Ana Maria Pătru.

Citește și: Augustin Lazăr spune că şi-a făcut datoria atunci când a emis ordinul de salarizare

Concret, potrivit datelor AEP, din totalul de 609.962 de cetăţeni români înscrişi în Registrul Electoral cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, datele referitoare la un număr 600.290 reprezintă importul de la Direcţia Paşapoarte. Diferenţa de 9.672 o reprezintă cetăţenii români cu domiciliul în România şi reşedinţa în afara ţării. Dintre aceştia, 6.937 au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 2.735 pentru votul la o secţie de votare din apropierea locuinţei.

Ana Maria Pătru a precizat că se face o confuzie între numărul de cereri depuse de cetăţenii din diaspora pentru a-şi exprima opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare - care este de peste 10.000 - şi numărul total al cetăţenilor înscrişi în Registrul Electoral.

"AEP a făcut public acum şi nu mai devreme numărul total deoarece, potrivit legii, are obligaţia de a comunica Biroului Electoral Central, în cel mult 24 de ore de la data constituirii acestuia, numărul total de alegători înscrişi în Registrul Electoral şi numărul minim de semnături necesar pentru susţinerea candidaturilor, la nivel naţional şi de circumscripţie. Ar fi absurd să credem că în străinătate nu avem decât puţin peste 10.000 de români cu drept de vot", a adăugat preşedintele AEP.

Totodată, instituţia face precizarea că fiecare cetăţean român figurează o singură dată în Registrul Electoral şi că orice tentativă de vot multiplu va fi împiedicată de sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, care va fi utilizat şi în secţiile de votare din străinătate, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.