Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAF contestă amenda primită după publicarea 'listei ruşinii'

anaf

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a amendat cu 16.000 de lei ANAF pentru că ar fi prelucrat ilegal datele celor 187.000 de contribuabili de pe lista datornicilor la stat. ANAF susţine în schimb că a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice şi va contesta amenda.

"Prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurã fiscalã), adoptată de Parlamentul României, s-a stabilit în sarcina Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a organelor fiscale locale și a altor instituții publice, care administrează creanțe fiscale, obligația de a publica listele contribuabililor care înregistreazã restanțe fiscale.

ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanțe fiscale, a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalității publicării listei persoanelor fizice cu restanțe fiscale. În schimb, ANSPDCP susține că a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 și pe alt site de internet decât propria pagină și informare incompletă privind prevederile Legii 677/2001", se arată într-un comunicat ANAF.

Vezi şi: ULTIMA ORĂ: ANAF, amendată pentru că a publicat 'lista ruşinii'

Potrivit comunicatului, cu o lună înainte de îndeplinirea obligației de publicare, ANAF a anunțat public și a transmis notificări contribuabililor cu restanțe fiscale, pentru a asigura corectitudinea și actualitatea informațiilor. Contribuabilii au fost informați în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât și despre obligația legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situației fiscale.

"Prin publicarea listei și pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicată stocării seturilor de date deschise livrate de autorități și instituții ale administrației publice și evitarea blocării sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicații majore la nivel național.

Listele debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante se publică trimestrial în baza art. 162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedură fiscală). Astfel, și de la 1 august 2016, ANAF este obligată prin lege să publice listele contribuabililor care înregistrează restanțe fiscale la data de 30 iunie 2016", mai precizează ANAF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.