Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAF umple vămile de camere de filmat! Inspectorii vor să elimine frauda

ANAF

ANAF anunţă, vineri, că se continuăr măsurile de digitalizare a activităţii instituiei şi se implementează programul e-Sigiliu, care va permite monitorizarea transporturilor suspectate de evaziune fiscală. De asemenea, se cumpără camere de luat vederi ce vor fi montate în punctele de trecere a frontierei. Potrivit datelor transmise de ANAF, în 2023 şi primele luni din 2024, au fost înregistrate peste 19 milioane de transporturi în sistemul RO e-Transport, cele mai multe fiind transporturi naţionale.

”Digitalizarea serviciilor publice reprezintă o prioritate, iar ANAF depune eforturi considerabile în vederea implementării în paralel a mai multor programe informatice. În această arhitectură, Sistemul RO e-Transport îşi propune să revoluţioneze abordarea transporturilor rutiere de bunuri din perspectiva combaterii evaziunii fiscale, pentru aceasta operaţionalizându-se modulele de analiză complexă de risc, pe fondul acumulării de informaţii în baza de date specifică. Subliniem faptul că, de la punerea în funcţiune a RO e-Transport, analizele de risc efectuate au evoluat din perspectiva gradului de complexitate proporţional cu volumul de date înregistrat”, a transmis, vineri, ANAF, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, împreună cu Autoritatea Vamală, ANAF dezvoltă programul e-Sigiliu, ca parte integrantă din RO e-Transport, care va permite monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport marfă suspecte a fi implicate în mecanisme complexe de evaziune fiscală.

”Un alt demers menit să dezvolte capabilităţile RO e-Transport îl reprezintă iniţierea unei achiziţii publice de camere de luat vederi de tip LPR ce vor fi montate în punctele de trecere a frontierei de stat a României, acolo unde nu există acoperire cu camerele de luat vederi ale CNAIR, ca parte a extinderii sistemului RO e-Transport”, a mai transmis ANAF.

Instituţia a adăugat că, ”în cadrul programului de digitalizare al ANAF, sunt întreprinse măsuri de optimizare a fluxurilor informaţionale interne, în acest proces fiind implicat şi mediul de afaceri care a fost consultat în mod constant”.

”În urma consultărilor, au rezultat inclusiv modificări legislative în sensul armonizării obiectivelor urmărite de ANAF cu realitatea din teren descrisă de partenerii de dialog.

Pentru eficientizarea activităţii, ANAF-DGAF a început un program complex de reorganizare prin reaşezarea inspectorilor din departamentele de verificări ale achiziţiilor intracomunitare în structuri RO e-Transport (concepute a derula activităţi cu o flexibilitate şi dinamică deosebite) ca măsuri de implementare imediată a strategiei de combatere a evaziunii fiscale cu TVA intracomunitară”, a mai transmis ANAF.

Potrivit datelor transmise de instituţie, în anul 2023 şi începutul anului 2024, pe specific RO e-Transport, au fost 2.095 de contribuabili verificaţi şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 119.151.424 de lei (dintre care, 98,46%, respectiv 114.931.733 de lei pentru nerespectarea legislaţiei RO e-Transport - OUG nr.41/2022).

ANAF precizează că implicaţiile fiscale estimate se ridică la 67.353.726 de lei.

”În ceea ce priveşte numărul de înregistrări din RO e-Transport, 19.195.733, o pondere covârşitoare o reprezintă transporturile efectuate pe teritoriul naţional, 18.508.815, adică 96%. Restul înregistrărilor sunt reprezentate în special de Achiziţii Intracomunitare (AIC) - 353.513, Livrări Intracomunitare (LIC) - 134.745, Importuri (IMP) - 56.192 şi Exporturi (EXP) - 30.022”, a mai transmis ANAF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.