DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Analist politic, despre situația din Belarus: Lukaşenko a pierdut legitimitatea pe care o poseda. Posibile scenarii

Blue Swan Daily
Belarus Polonia, Lituania Letonia Estonia Ucraina

Expertul în problematica spaţiului ex-sovietic Vladimir Socor vorbeşte despre trei scenarii posibile în Belarus „În acest moment, Aleksandr Lukaşenko a pierdut legitimitatea pe care o poseda”, a spus Socor.

Vezi și: Sfaturile lui Băsescu - 'Oamenii să se descurce pe cont propriu decât să stea în baza Guvernului. Mai mult încurcă decât descurcă'

Vladimir Socor, analist politic şi expert în problematica spaţiului ex- sovietic, are o explicaţie simplă pentru ceea ce se întâmplă în ultimele săptămâni în Belarus.

Oamenii s-au simţit insultaţi de faptul că Lukaşenko i-a considerat atât de creduli încât a exagerat scorul alegerilor. Le-a prezentat o victorie obţinută cu 80 la sută din voturi .

În aceste condiţii, analistul politic nu exclude ca preşedintele Lukaşenko să aibă soarta lui Ceauşescu. Adică să fie înlăturat de mulţime şi viaţa să îi fie în pericol. Este necesară o soluţie rapidă de tranziţie şi nu sunt prea multe variante. Doar trei, în opinia lui Vladimir Socor.

„O tranziţie de jos în jus, deocamdată, este imposibilă practic. Şi, dacă s-ar încerca, ar duce probabil la haos. Opoziţia nu spune ce ar face în cazul victoriei. Nu spune ce ar face cu statul social, cu economia în general. Opoziţia se pronunţă numai în privinţa alegerilor şi în privinţa persoanei lui Lukaşenko. Cum ar putea să arate una de sus în jos. Ar putea fi orchestrată chiar de către Lukaşenko. Dar influenţa domnului Lukaşenko pare să scadă continuu, pe măsură ce cresc protestele. Cu cât o soluţie de sus intervine mai târziu, cu atât scade influenţa personală a lui Lukaşenko asupra acestei soluţii. Deocamdată, vedem că la nivelul conducerii, grupul conducerii este unul omogen. Nu au loc defecţiuni. Nici la nivelul politic, nici la nivelul forţelor de ordine. Mai există un scenariu posibil. Un acord între Rusia, pe de o parte, şi Occident, adică Uniunea Europeană, pe de altă parte, asupra unei guvernări de tranziţie în Belarus, după modelul Chişinău 2019. Pentru a pregăti alegeri generale, prezidenţiale şi parlamentare. Sunt necesare alegeri parlamentare.În Belarus, nu există partide politice. Parlamentul e compus din deputaţi care au candidat în circumscripţii uninominale, în numele lor propriu”, a spus Vladimir Socor, analist politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.