Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist politic: Șoșoacă este cea care setează agenda publică

Facebook
Diana Sosoaca

Analistul Armand Goșu, specializat în spațiul ex- sovietic, a arătat într-un interviu pentru Hotnews că ”Șoșoacă este cea care setează agenda publică” și că aceasta ”este purtătoarea de mesaj public a unei bune părți din establishmentul de securitate și de politică externă a României”.

Armand Goșu a explicat pe larg în interviu semnificațiile vizitei lui Volodimir Zelenski la București, observând că, în ceea ce privește faptul că președintele Ucrainei nu a mai putut ține discursul în fața Parlamentului României din cauza senatoarei Diana Șoșoacă, lucrul acesta arată că „la nivelul elitei de politică externă și de securitate din România, gruparea veche, cea care este împotriva relansării relațiilor cu Ucraina, are o poziție importantă și nu se va da bătută foarte ușor”.

”Cel mai important eveniment a fost, practic, lipsa discursului din Parlamentul României. Sigur, e foarte bine că a venit în România, să nu fim cârcotași. România era cam penultima țară din regiune pe care nu o vizitase, a mai rămas Ungaria. Zelenski a vorbit în parlamentele acestor țări. A fost o întâlnire cu președintele, o întâlnire cu primul ministru și, în mod surprinzător, a lipsit discursul din Parlament. Cred că s-a trecut prea repede peste blocarea de către unii din Senat a discursului președintelui Ucrainei, iar aceste detalii sunt oarecum neplăcute pentru administrația românească”, a spus analistul.

El a adăugat că i se pare că episodul anulării discursului lui Zelenski ”spune multe despre raportul de forțe din establishment-ul românesc și despre felul în care acesta sau diverse grupări din interiorul acestuia se raportează la Ucraina”:

”Confirmă, practic, faptul că, deși s-au făcut unele modificări de abordare a dosarului ucrainean, lucrurile sunt departe de a fi clarificate. Și la nivelul elitei de politică externă și de securitate din România, gruparea veche, cea care este împotriva Ucrainei și împotriva relansării relațiilor cu Ucraina, are o poziție importantă și nu se va da bătută foarte ușor”, a adăugat Armand Goșu.

Șoșoacă este reprezentativă pentru scena politică

Mai mult, el observă că ”problema la noi nu este că o senatoare are această poziție. Problema este că această senatoare este reprezentativă pentru scena politică românească și exprimă un punct de vedere al unei grupări solide din sistemul de politică externă și securitate a României”.

Armand Goșu mai arată că oficialitățile române au funcționat pe agenda impusă de senatorul Diana Șoșoacă: ”Dacă vă uitați, practic, la tot ce a făcut Iohannis și la toate răspunsurile pe care le-a dat, apoi la premierul Ciolacu, care a fost recent la Kiev, la prima ședință comună a celor două guverne, vedeți că nu au făcut decât să-i răspundă doamnei Șoșoacă, în toate punctele de vedere, și cu biserica (n.r.- bisericile românești din Ucraina), și cu minoritățile, și cu limba. Practic, Șoșoacă este cea care setează agenda publică”, a insistat el.

Potrivit lui Armand Goșu, ”ar fi naiv să ne închipuim că o femeie, oricât ar fi ea de puternică, poate de una singură să seteze agenda publică. Deci ea reprezintă o parte solidă a establishmentului de securitate și de politică externă a României și este purtătoarea lor de mesaj public”.

 

Ulterior, și-a argumentat analistul opinia, Iohannis și restul, inclusiv presa, diversele televiziuni ale mogulilor, conectați sau mai puțin conectați la rețele de putere din România, au încercat chipurile s-o combată, dar nu au făcut decât să-i difuzeze mesajele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.