Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiști politici: Schimbarea Premierului la Chișinău s-a făcut pentru a ridica eficiența și a crește credibilitatea Guvernului în societate

captura Facebook
Natalia Gavrilita

Demisia premierului Gavrilița în Republica Moldova a fost necesară pentru a schimba percepția populației față de executiv, dar și pentru a eficientiza procesul de guvernare. De această părere sunt analiștii politici Anatol Țăranu și Nicolae Negru, care au declarat pentru Deschide.MD că Guvernul Gavrilița a reușit să păstreze R. Moldova pe linia de plutire într-o perioadă deosebit de grea, însă a eșuat la alte capitole, precum comunicarea sau abilitatea de a crea proiecte de dezvoltare.

Pentru Anatol Țăranu este evident că această remaniere a survenit datorită faptului că președintele Maia Sandu nu a fost satisfăcută de prestația Guvernului Gavrilița.

”Din câte înțeleg, prima tentativă a fost făcută în decembrie anul trecut. O tentativă nereușită, care nu a fost comentată de guvernare, dar pentru majoritatea comentatorilor și analiștilor politici a devenit clar că există un conflict la vârful guvernării. În ce măsură domnul Recean va fi mai eficient decât doamna Gavrilița va arăta doar timpul. Acesta este același Guvern PAS, dar în altă componență. Cred că schimbarea s-a făcut anume pentru a ridica eficiența și a crește credibilitatea Guvernului în societate. Guvernul care a plecat avea deficiențe foarte serioase la nivel de comunicare” consideră Țăranu.

Analistul politic consideră că demisia Nataliei Gavrilița a survenit din cauza căderii libere a Partidului Acțiune și Solidaritate în sondaje.

”Multe sondaje care au fost date publicității atestau faptul că PAS, din punct de vedere al rating-ului, era în cădere liberă. Mai puțin se referea la Maia Sandu, dar și ea pierdea din credibilitate. Schimbarea Guvernului se înscrie perfect în această reacție și vine să confirme faptul că acele zvonuri care sunt în societate sunt confirmate prin reacția Președinției și al PAS. Pentru că el trebuie să facă, în toate sondajele se arată că partida pro-europeană pierde alegerile parlamentare. Deci, e nevoie de o schimbare radicală a lucrurilor” a declarat Țăranu.

Potrivit lui, anumiți membri ai Guvernului Gavrilița se vor regăsi și în echipa lui Recean.

”Eu cred că, dacă s-a mers pe schimbarea premierului, foarte probabil că va surveni și o schimbare destul de radicală la nivel de componență a Guvernului. În zona unei securități la funcție se află ministrul Popescu, cred că își va păstra postul și domnul Serebrian, în rest începe zona incertitudinilor. Evident că, dacă se încearcă o schimbare radicală a politicii Guvernului, înseamnă că trebuie să vină și personaje noi, care vor fi capabile să implementeze o politică mult mai eficientă în acest sens. N-are rost să menții aceiași miniștri, care, timp de un an și jumătate, nu au fost capabili să dea dovadă de această foarte înaltă eficiență” a mai declarat analistul politic.

Țăranu a notat că Guvernul Gavrilița a excelat mai mult pe post de pompier și mai puțin pe post de constructor.

”Ca pompier, Guvernul Gavrilița poate pretinde la nota 8 din 10. Ca Guvern care a creat proiecte de dezvoltare, eu cred că acest executiv se găsește la limita trecerii” a conchis Țăranu.

Iar analistul politic Nicolae Negru consideră că Guvernul Gavrilița a acumulat un capital negativ de imagine, așa că acum este nevoie de o resetare totală.

”Actualul Guvern a acumulat un anumit capital negativ de imagine. În sondaje, Gavrilița nu figurează printre liderii cu cea mai mare încredere, de obicei, ea e undeva la coadă în acest sens. Desigur că toată critica, această imagine negativă este, într-un fel, justificată, dar e mai mult nejustificată” consideră Negru.

Analistul politic consideră că o bună parte din imaginea negativă a Guvernului Gavrilița i se datorează ministrului Infranstructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care, probabil, nu se va regăsi în noua garnitură.

”Nu este exclus să rămână domnul Spînu, deși el a acumulat cel mai mult capital negativ. Cred că nu va rămâne, totuși. Sunt critici la adresa lui, la unele el răspunde, la altele nu. Nu cred că va avea loc o resetare eficientă dacă ministrul cel mai criticat va rămâne în cadrul acestui Guvern. Se vrea o schimbare, așa că putem presupune că Spînu nu se va regăsi în această componență. Situația dictează o remaniere cvasi-totală a Guvernului, dar desigur că unii miniștri vor rămâne” a declarat Nicolae Negru.

În general, analistul politic consideră că Guvernul Gavrilița a făcut o treabă din ce în ce mai bună, dar avea deficiențe la capitolul comunicare.

”Dacă R. Moldova a rezistat acestor crize foarte profunde și puternice și a rămas pe linia de plutire, eu cred că Guvernul Gavrilița și-a făcut datoria. Avem ce-i reproșa acestui executiv. Guvernul Gavrilița a reușit să mențină R. Moldova pe linia de plutire, a reușit să facă față crizelor energetice, medicale, economice și așa mai departe. Rusia nu a reușit să destabilizeze situația, deci s-a lucrat și pe planul securității. Sunt anumite progrese și în domeniul Apărării, desigur că nu fără ajutorul partenerilor noștri. Ea, în general, a fost un premier bun. A reușit să mențină R. Moldova într-o perioadă foarte complicată a existenței sale. Niciun Guvern nu s-a confruntat cu asemenea provocări” a declarat Nicolae Negru.

Expertul consideră că acum, când R. Moldova a trecut într-o nouă perioadă de dezvoltare, după ce a obținut statutul de țară candidată la UE, sunt necesare reforme foarte ample, pentru care va fi necesar sprijin din partea populației. Anume din această cauză, crede Nicolae Negru, a fost schimbat Guvernul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.