Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analistul politic Radu Magdin, după respingerea aderării României la Schengen: 'Momentul e unul de trezire pentru țara noastră'

Facebook
Radu Magdin

Analistul de politică externă Radu Magdin consideră că respingerea aderării României la Schengen ar trebui să reprezinte "un moment de trezire" pentru ţara noastră, el îndemnând la o "politică inteligentă", ce presupune "să fim demni" şi, atunci când avem drepturi, să ni le apărăm "în mod legitim".

"Momentul acesta este unul de trezire pentru România şi are legătură cu epuizarea unui fel de a face politică externă şi politică europeană şi anume un provincialism constructiv promovat de preşedintele Iohannis, un stil de a face politică europeană şi externă în sensul că noi suntem drăguţi, primim şepci, suntem constructivi, dar mizăm foarte mult pe bunăvoinţa partenerilor europeni. Or, această strategie este una greşită, pentru că permite abuzarea drepturilor legitime ale României de către alte state", a declarat joi, pentru Agerpres, Radu Magdin.

El a susţinut că atunci când avem drepturi trebuie să ni le apărăm în mod legitim.

"Nu spune nimeni că România trebuie să devină Ungaria sau Polonia apropo de poziţionare în plan european, dar este important ca noi să înţelegem că avem nevoie de un patriotism inteligent, care să aprecieze Europa, dar care să fie conştient, totodată, de jocurile de putere din interior şi care să înţeleagă, la nivel de clasă politică, faptul că atunci când avem drepturi trebuie să ni le apărăm în mod legitim şi trebuie să fim prezenţi, trebuie să fim constanţi şi trebuie, totodată, să fim demni. Este o realitate politică, economică, este un stil de a face politică inteligent", a subliniat Radu Magdin.

Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă joi, în cadrul Consiliului JAI. Potrivit unor surse concordante de la Bruxelles, respingerea s-a făcut cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Olandei. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.