Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Administraţia Trump sufocă Iranul

Instagram
Donald Trump

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză realizată de Iulian Chifu pe tema sancțiunilor stricte impuse de administrația Trump cu scopul de a aduce Iranul la masa negocierilor.

Adevarul:

Statele Unite au anunţat că vor trece de la 2 mai la aplicarea sancţiunilor stricte la adresa Iranului, aducându-l la ZERO exporturi de petrol brut. Sancţiunile anunţate în urmă cu 6 luni urmează să se aplice fără nici o excepţie, după ce un număr de clienţi beneficiaseră de contingente de petrol exceptat la export.
E vorba de opt state, între care Italia, Grecia şi Taiwan - care nu au utilizat aceste scutiri din luna noiembrie - dar mai ales de China, India şi Turcia, cei mai mari clienţi tradiţionali, care deja au contestat măsura.
Gâtuirea veniturilor iraniene contra aşezarea la masa negocierilor
SUA doreşte gâtuirea definitivă a veniturilor iraniene, fiind vorba despre un moment considerat favorabil, după trecerea iernii, pentru a suprima definitiv excepţiile şi contingentele aprobate unor state, mari importatori din Iran, perioada fiind considerată suficientă pentru ca acestea să-şi reorienteze importurile. La fel şi producţia, rezervele şi resursele unor state care pot prelua această presiune a cererii au fost considerate suficiente azi pentru a evita presiunile asupra preţului petrolului, care ar putea afecta costul benzinei la pompă pentru transportatorii şi cetăţenii americani şi europeni.
Într-o conferinţă de presă de luni, secretarul de stat Mike Pompeo a anunţat care sunt obiectivele şi modul de acţiune al Statelor Unite. Washingtonul doreşte să vadă Iranul venind la masa negocierilor “ca un stat normal”, iar acest lucru se face fără utilizarea mijloacelor militare, ci numai prin sancţiuni. Scopul este acela de a lăsa visteria iraniană fără resursele din petrol şi fără "fonduri pe care le utilizează în destabilizarea Orientului Mijlociu în ultimii 40 de ani", susţine Pompeo, care are drept scop ZERO exporturi de petrol iraniene. Cât va dura această perioadă, depinde numai e către conducerea Republicii Islamice Iran.
Principalele solicitări americane în legătură cu Iranul sunt: "încheierea verificabilă a urmăririi achiziţionării armei nucleare, oprirea programelor de testare şi proliferare a rachetelor balistice, oprirea sponsorizării şi comiterii de acte teroriste prin diferitele organizaţii de stat susţinute de regim, încheierea detenţiei arbitrare a cetăţenilor americani," mai susţine Pompeo. Aceste solicitări au fost transmise conducerii de la Teheran din timp, chiar în perioada încercării unei negocieri a JCPOA, acordul nuclear iranian, înaintea retragerii SUA din acord.(Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Marţi, 30 aprilie, este ultima zi în care indicele Robor, care a bântuit nopţile românilor cu rate la bănci, se mai ia în calcul la acordarea creditelor noi cu dobândă variabilă.
Mulţi români s-au grăbit să deschidă şampania să sărbătorească reducerea dobânzilor, crezând promisiunile Guvernului de ”scădere la jumătate” a ratelor. Totuşi, după cum s-a dovedit deja, entuziasmul a fost de scurtă durată: creditele vechi momentan nu intră sub incidenţa noului calcul, acesta fiind valabil doar pentru creditele acordate de pe 2 mai înainte.
S-ar putea totuşi ca cea mai mare surpriză să o aibă cei care vor lua credite cu noul IRCC, ”fratele” vitreg al Roborului.
Motivul iniţial de la care a plecat cruciada împotriva Roborului era legat de acuzaţiile la adresa băncilor că manipulează dobânzile, şi că acestea nu reflectă dobânzile practicate în realitate la creditele interbancare.
Roborul a crescut ”misterios” în ochii multor români de la 0,6% la peste 3,3% în ultimii 2 ani, aducând sute de lei în plus la ratele lunare.
Totuşi, în ciuda creşterii accelerate, există o ”ordine” în haos. Roborul este ”plafonat” de dobânda Lombard, nu are cum să crească peste nivelul acesteia pentru prea multă vreme, pentru că ar însemna că băncile îşi fac singure o gaură în ”portofel”. Dobânda Lombard se calculează ca dobânda de politică monetară plus 1%, adică 2,5%+1%, şi reprezintă dobânda la care băncile se pot împrumuta de la BNR. Şi dacă te poţi împrumuta mai ieftin de la Banca Naţională, de ce să contractezi un credit mai scump din piaţă? (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

În ianuarie s-au împlinit deja doi ani de când cel de-al 45-lea Președinte al Statelor Unite a depus jurământul de investitură. Pe parcursul campaniei electorale, dar și imediat după inaugurare, nu trecea o săptămână fără ca măcar un titlu din presa internațională să nu sune alarma privind o nouă declarație, inițiativă, gest al inconfundabilului politician american, ce ar fi indus un plus de instabilitate în sistemul economic mondial: “război comercial”, “escaladare”, “protecționism”, “ruină”, “haos” sunt doar câteva din atributele viitoarei apocalipse economice postulate de jurnaliști, economiști, profesori și analiști. În centrul uraganului era desigur relația cu China, a doua economie a lumii și unul dintre cei mai vocali avocați ai globalizării.
Senzația acută pe care o căpătai urmărind știrile era că actuala administrație de la Washington avea o direcție precisă: demantelarea sensibilului sistem comercial global, ce funcționa foarte bine până acum și doar datorită imprevizibilului șef al executivului american începea să dea semne serioase de gripare. Diagnosticul era nemilos: cauza răului – lipsa de experiență și izolaționismul proaspătului câștigător al alegerilor prezidențiale. Un elefant în magazinul de porțelanuri, nici mai mult, nici mai puțin. Soluția – revenirea la modelul de globalizare și bună înțelegere între popoare de până mai ieri. Iată cum, în urma reuniunii de la Davos din ianuarie 2017, președintele Chinei comuniste, Xi Jinping, devenea peste noapte campionul globalizării și al comerțului liber. Scurta idilă co-ideologică s-a sfârșit brusc și surprinzător pentru entuziaști un an mai târziu, când Constituția chineză a fost modificată, permițându-i domnului Xi să rămână la vârful puterii pe termen nelimitat.
Cu trecerea timpului, încep să se discearnă unele fapte aflate în disonanță cu vălul mediatic evocat mai sus. Articolul de față prezintă câteva dintre ele:
- personajele cheie din spatele actualei strategii comerciale a Washingtonului provin din zone neașteptat de diverse ale spectrului politic, au o pregatire solidă și se bucură de respect în cele mai importante instituții ale statului american;
- ideile lor întrunesc acordul bipartizan al Congresului, chiar în condițiile unei atmosfere politice generale profund divizate;
- cauza principală a consensului – realitatea; dupa 20 de ani, datele ilustrează efectele economice nedorite ale relației economice cu China, în contradicție cu așteptările inițiale;
- încet, teoria confirmă temerile “protecționiste” – studii recente realizate la instituții academice prestigioase evidențiază erori majore în interpretarea relației comerciale cu China și chiar uimitoare greșeli de decodare a datelor statistice;
- recent, europenii par să conștientizeze corectitudinea temerilor Statelor Unite și are loc o schimbare de atitudine la adresa Beijingului. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.