DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Analiză: Bitcoin a scăzut cu peste 40% față de ATH, dar prețul începe să se stabilizeze

coinhe.io
bitcoin scadere criptomoneda

Piața criptomonedelor a avut o altă săptămână fluctuantă, Ethereum scăzând sub 3.000 de dolari, iar Bitcoin atingând un minim pe mai multe luni de 37.700 de dolari. Acțiunile au suferit, de asemenea, o vânzare bruscă, în mare parte din cauza îngrijorării investitorilor cu privire la o potențială modificare a următoarei majorări a ratei de schimb a Rezervei Federale.

Până în prezent, prețul Bitcoin a scăzut cu peste 41% față de cel mai mare nivel istoric de 69.000 de dolari și, deși prețul poate fi în ceea ce unii numesc o piață bearish, o analiză mai aprofundată a diferitelor date și derivate on-chain arată că o scădere a intrărilor investitorilor instituționali sunt principalii factori care influențează acțiunea prețului BTC.

S-au schimbat multe pe piața cripto din 2017, când piața Bitcoin a fost dominată de tranzacționarea spot, iar piața de derivate reprezenta doar o mică parte din volumul de tranzacționare.

Potrivit unui raport recent al firmei de analiză Glassnode, derivatele Bitcoin „reprezintă acum locul dominant pentru descoperirea prețurilor”, iar „volumele viitoare reprezintă acum multipli ai volumelor pieței spot”.

Acest lucru are implicații importante pentru acțiunea actuală a prețului BTC, deoarece volumul tranzacțiilor futures au scăzut din ianuarie 2021. Valoarea a scăzut cu peste 59%, de la un maxim de 80 de miliarde de dolari pe zi în prima jumătate a anului 2021 la volumul actual de 30 de miliarde de dolari pe zi.

În aceeași perioadă de timp, contractele futures perpetue au înlocuit contractele futures calendaristice tradiționale ca instrument de tranzacționare preferat, deoarece se potrivesc mai strâns cu prețul indicelui spot, iar costurile asociate cu livrarea BTC sunt mult mai mici decât în cazul mărfurilor tradiționale.

„Interesul curent deschis în contractele perpetue este echivalent cu 1,3% din capitalizarea pieței a Bitcoin, care se îndreaptă aproape de maximul istoric”, potrivit Glassnode.

Cu toate acestea, transferul agregat de capital și efectul de levier din contractele futures la scadență calendaristică a dus la o scădere a ratei de levier, ceea ce „sugerează că un volum rezonabil de capital părăsește piața Bitcoin”, relatează crypto.ro.

Motivul acestei rotații de capital poate fi atribuit faptului că randamentele disponibile pe piețele futures sunt în prezent puțin peste 3%, cu doar 0,1% peste randamentul de 2,9% al trezoreriei Statelor Unite și cu mult sub indicele prețurilor de consum (IPC) din Statele Unite de 8,5%.

„Scăderea volumului de tranzacționare este probabil un simptom al ieșirilor de capital din derivatele Bitcoin către un randament mai ridicat și potențialele oportunități de reducere a riscurilor”, a declarat Glassnode.

Datele on-chain indică adoptarea Bitcoin de către entități mari

Începând cu octombrie 2020, procentul tranzacțiilor de peste 10 milioane de dolari a crescut de la 10% la media zilnică actuală de 40%.

Potrivit Glassnode, aceasta reprezintă „o creștere semnificativă a decontării valorii pentru entitățile de investiții de dimensiuni instituționale și persoane cu valoare netă ridicată”.

Folosind volumul total de tranzacții în raport cu modelul Network Value to Transaction (NVT), valoarea actuală a Bitcoin este între 32.500 de dolari și 36.100 de dolari.

Capitalizarea globală de piață a criptomonedelor este în prezent de 1,85 trilioane de dolari, dominația Bitcoin fiind de 42,2%.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.