Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ Cele opt state cheie care vor decide alegerile prezidențiale din SUA: istoric, date de la ultimele alegeri și componența etnică

Euronews
Hartă, state cheie, SUA

În câteva state cheie Joe Biden și Donald Trump și-au concentrat energia și fondurile înaintea votului de marți. Aceste state sunt râvnite de candidați și urmărite îndeaproape de sondatori, comentatori politici și mass-media, deoarece victoriile din aceste state vor decide aproape inevitabil rezultatul scrutinului, relatează Euronews într-o analiză.

"California va vota democrat și Texas va vota republican. Interesele ambelor părți sunt, prin urmare, în altă parte", a declarat pentru susa citată profesorul Frédéric Robert, lector superior în civilizația americană la Universitatea Jean Moulin Lyon.

Prof. Robert a identificat opt state cheie pentru câmpul de luptă pentru aceste alegeri: Arizona, North Carolina, Florida, Georgia, Michigan, Minnesota, Pennsylvania, Wisconsin.

În 2020, cei doi candidați la Casa Albă râvnesc în special opt state americane. „O victorie în aceste state va decide, aproape inevitabil, rezultatul alegerilor”, potrivit istoricului Frédéric Robert.

Citește și: FOTO-VIDEO - Sunt anunțate proteste violente în jurul Casei Albe: ‘Oricine are armele, poate câștiga' Propretarii de magazine și-au baricadat vitrinele

I. Arizona

Trump a câștigat acest stat, cu cei 11 alegători ai săi, în 2016, cu un avans de 3,5% față de Hillary Clinton. Un stat de frontieră precum Mexicul, aproape o treime din populația sa este alcătuită din membri ai comunității hispanice și 5% sunt nativi americani.

Printre factorii care pot juca un rol în alegeri se numără o populație mare de pensionari care se simt amenințați de pandemia COVID-19. Există, de asemenea, moștenirea politică a lui John McCain, fost candidat republican la alegerile prezidențiale din 2008 din SUA, care a ocupat funcția de senator Arizona pentru mai mult de 31 de ani și a fost unul dintre cei mai critici ai lui Trump. Președintele nu a fost invitat la înmormântarea senatorului la cererea lui McCain însuși. Potrivit site-ului de analiză a sondajului FiveThirtyEight, Biden este înaintea lui Trump cu aproape trei puncte.

II. North Carolina

Una dintre cele 13 colonii originale ale Statelor Unite, l-a văzut pe Trump câștigând cu 3,6% față de Hillary Clinton în 2016, luând astfel cele 15 voturi electorale.

De la alegerile prezidențiale din 2000, Barack Obama a fost singurul democrat care a câștigat statul și asta a fost o singură dată în 2008.

Votul comunității afro-americane va juca un rol important în alegerile din acest an; mai mult de 22% din populația din Carolina de Nord provine din această comunitate.

Același lucru este valabil și pentru protestanții evanghelici - extrem de religioși și tradițional conservatori, aceștia reprezintă 35% din populația statului. Unele sunt afro-americane, deci există o suprapunere între cele două categorii.

Potrivit FiveThirtyEight, Biden este cu 2,5% înaintea lui Trump, potrivit unei medii de sondaje efectuate în stat.

III. Florida

Probabil cel mai faimos dintre statele cheie, Florida și cei 29 de alegători ai săi, a fost câștigat de George W. Bush în 2000, în ciuda unei mari confuzii în legătură cu alegerile, apoi din nou în 2004.

După ce Barack Obama a obținut victoria în stat în 2008 și 2012, Trump și-a recâștigat cei 29 de alegători, cu un avans de 1,2% față de Hillary Clinton în 2016.

Astăzi, unul din cinci locuitori are 65 de ani sau mai mult; pandemia de coronavirus și gestionarea acesteia de către administrația Trump vor influența, așadar, foarte mult rezultatele alegerilor.

Un alt factor în joc aici este populația statului cu o mare diversitate rasială și lingvistică. Are o comunitate hispanică numeroasă (26% din populație), din care o mare parte este de origine cubaneză și afro-americană (17% din populație). Mai mult, 20% dintre locuitorii săi s-au născut în străinătate, precum și 30% din gospodăriile care vorbeau o altă limbă decât engleza, potrivit recensământului SUA.

Media lui FiveThirtyEight l-a plasat pe Biden cu 2,4 puncte în fața lui Trump, iar diferența dintre aceștia s-a închis rapid de la începutul lunii octombrie.

IV. Georgia

Acest stat din sud, cu cei 16 alegători ai săi, ar putea fi o surpriză în 2020.

Câștigat de Trump cu un avans de 5% față de Hillary Clinton ultima dată, lucrurile sunt mult mai strânse astăzi, în special datorită evoluției demografice a statului (+ 9,6% locuitori între 2010 și 2019) și creșterii suburbiilor din Atlanta și a unei populații diverse (32,6 % Afro-americani, aproape 10% hispanici).

Statul nu a fost câștigat de un candidat la președinție democratic de la Bill Clinton în 1992, dar o schimbare a acestei reguli în 2020 ar fi „posibilă, dar surprinzătoare în ciuda tuturor”, potrivit lui Robert.

FiveThirtyEight îl pune pe Biden cu 1,2% înaintea lui Trump, potrivit unei medii de sondaje efectuate în stat.

V. Michigan

Acest stat a fost una dintre surprizele anului 2016 - cei 16 alegători ai săi s-au ales cu Trump, care a învins-o pe Hillary Clinton cu 10.740 de voturi, sau 0,2% din voturile exprimate, marcând cea mai îngustă victorie a alegerilor prezidențiale.

Robert spune că, din punct de vedere istoric, Michigan s-a legat între cele două părți de la începutul anilor 1930. În 2016, discursul anti-statu-quo al lui Trump, care a sedus o parte din electoratul alb din Centura Rust, o fostă regiune industrială aflată acum în criză. Potrivit mediilor FiveThirtyEight, Biden este în prezent cu 8,3 puncte înaintea lui Trump.

VI. Minnesota

Acest stat a votat candidatul democrat la fiecare alegere din 1976. Cu toate acestea, este o posibilă sursă de îngrijorare pentru democrați, deoarece ponderea lor în voturi a scăzut constant din 2008 și, din punct de vedere demografic, Minnesota are o populație mai albă decât restul țării. Alegătorii albi sunt principalul bloc electoral al lui Trump și se va baza pe ei pentru a câștiga cele 10 voturi electorale ale statului. Media lui FiveThirtyEight îl arată pe Biden în prezent cu 8 puncte înaintea lui Trump.

VII. Pennsylvania

Acest stat este o țintă pentru ambii candidați datorită celor 20 de alegători ai săi. În 2016, Trump a învins-o pe Hillary Clinton acolo cu 44.292 de voturi din 6,15 milioane - o marjă de 0,72%.

De asemenea, a fost una dintre găurile din „peretele albastru” al democraților pe care Hillary Clinton ar fi trebuit să o câștige pentru a deveni președinte.

Robert spune că, din 1912, statul „a ales un candidat republican de 12 ori și un candidat democratic de 13 ori”.

Din 1992, alegătorii s-au alăturat în mod regulat democraților și într-o manieră destul de neechivocă (54,7% până la 44,3% în 2008 și 52% împotriva 46,6% în 2012), a spus profesorul.

Statul este un producător de energie și Trump a militat intens asupra acestui subiect, susținând că Biden vrea să interzică frackingul hidraulic - realitatea este mult mai nuanțată - ceea ce ar afecta industria locală, care este în plină expansiune. Potrivit FiveThirtyEight, Biden este în prezent cu 5,3% înaintea lui Trump atunci când analizează mediile sondajelor statului, iar decalajul se închide de la jumătatea lunii octombrie.

VIII. Wisconsin

În 2016, Trump l-a învins pe Clinton cu 22.748 de voturi cu 3 milioane în plus - o marjă de 0,7%. Acesta a fost un alt defect fatal în „zidul albastru” al democraților

Anterior, statul se aplecase spre lagărul democratic, optând pentru ele în fiecare alegere prezidențială din 1988.

Un punct de îngrijorare pentru democrați în acest an, Wisconsin are o populație mai albă decât restul țării: 87% față de 76,3% la nivel național.

Trump se va baza pe bărbații albi din stat pentru a-i câștiga din nou cei 10 alegători ai statului.

Potrivit site-ului de analiză al sondajului FiveThirtyEight, mediile l-au plasat pe Biden în prezent cu 7,1 puncte înaintea lui Trump.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.