Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză CNN: De ce este atât de greu să câștigi un al doilea Grand Slam?

Inquam Photos / Simion Tataru
Inquam Emma Răducanu

Când Emma Răducanu a câștigat US Open anul trecut, a dat drumul rachetei, s-a prăbușit pe teren și și-a acoperit fața cu mâinile.

A fost o scenă familiară, una repetată de-a lungul anilor de câștigătorii de Grand Slam pentru prima dată; Daniil Medvedev a făcut la fel când și-a câștigat primul Grand Slam la o zi după Răducanu, la fel ca și Dominic Thiem cu un an înainte.

Chiar și câștigătoarea a 23 de ori de Grand Slam-uri, Serena Williams, a părut șocată când a câștigat primul ei US Open din 1999.

Dar după acest moment de euforie, adesea pare să existe un blocaj înainte ca acel vârf de formă să poată fi atins din nou - 34 dintre cei 45 de câștigători de Grand Slam au avut de așteptat cel puțin un an pentru altul, asta dacă au mai câștigat vreodată încă unul, scrie CNN.

Tenisul a fost dominat de 20 de ani de jucători pentru care pare mai greu să pierzi decât să câștigi - Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic.

În tenis, un sport individual singuratic care necesită călătorii constante timp de 10 luni pe an în diferite zone orare și culturi diferite, presiunea psihologică a câștigării unui Grand Slam este diferită în comparație cu alte sporturi.

„De multe ori, când există o echipă, mă uit în stânga mea, mă uit în dreapta mea, îmi văd coechipierul meu care îmi dă avânt... Acest tip de sprijin social poate conta foarte mult pentru un individ”, explică psihologul sportiv Dr. Jarrod Spencer pentru CNN Sport .

„Dar [când] este doar unu-la-unu, te uiți în stânga și în dreapta ta și îți dai seama că ești singur. Asta necesită o convingere profundă în sine care nu seamănă cu orice altceva”, a adăugat el.

Succesele ar părea să creeze un cerc vicios, adâncind încrederea în sine care, la rândul său, construiește încredere pentru a câștiga puncte cruciale în meciurile complicate.

Însă victoria poate duce la un sentiment de invincibilitate, creând un nou set de așteptări și obiective.

„Perfecțiunea nu există”

În urma triumfului lui Răducanu la US Open, experții s-au grăbit să o afirme drept viitoare câștigătoare de Grand Slam din cauza loviturilor ei puternice și a replicilor agresive pe serviciul adversarelor.

Ea a adunat sponsor după sponsor și experți în PR au marcat-o cu potențialul de a deveni prima vedetă a sportului de un miliard de dolari din Marea Britanie.

"Toată lumea se aștepta să câștig fiecare turneu pe care urma să-l joc vreodată. Este puțin nerealist pentru că perfecțiunea pur și simplu nu există", a spus Răducanu într- un interviu recent pentru Nike .

O succesiune de accidentări i-au afectat complet următorul an competețional, cu probleme de spate și leziuni la șold, toate forțându-o să se retragă de la diferite turnee de-a lungul sezonului.

În cele trei apariții ale sale de Grand Slam de la acele două săptămâni magice la New York, Răducanu a ajuns doar în turul doi, căzând în fața jucătorilor clasați mai jos decât ea de fiecare dată.

„Există multe așteptări din exterior față de ea”, spune expertul Eurosport și fostul nr. 7 mondial Barbara Schett pentru CNN. „Evident că vrea să mai câștige. Vrea să demonstreze tuturor că nu a fost o minune de o zi sau de două săptămâni și că poate face mai mult, dar presiunea și așteptările sunt extrem de mari în cazul ei".

Pentru o tânără de 19 ani care concurează în primul ei an pe turul WTA, a fost un sezon solid, chiar dacă neremarcabil, dar așteptările stratosferice au reîncadrat fiecare înfrângere ca ceva asemănător cu un eșec catastrofal.

„Acel punct de sațiere”

Golurile, precum și așteptările, se modifică în urma unei victorii majore, cum ar fi un titlu de Grand Slam.

Dominic Thiem a experimentat o traiectorie similară cu Răducanu de când a câștigat primul său Grand Slam la US Open 2020, coborând din eșaloanele superioare ale jocului până la un clasament la fel de jos ca numărul 352 mondial.

„Când lupți pentru un obiectiv, lași totul pentru el și îl atingi, totul se schimbă”, a declarat Thiem pentru ziarul austriac Der Standard în aprilie 2021 . "Totuși, în tenis, totul merge foarte repede, nu ai timp să te bucuri de victorie, iar dacă nu ești 100% implicat, pierzi. Mi s-a întâmplat anul acesta".

Pentru a explica efectele psihologice ale atingerii unui obiectiv major, Spencer îl compară cu o experiență mai cotidiană - mâncatul.

„Când ți-e foame, vei face tot ce este necesar pentru a obține ceva de mâncare”, spune el. „Și apoi, odată ce ajungi la punctul de sațiere în care te simți sătul, atunci e ca și cum nu mai poți înghiți nici măcar o mușcătură și simți că nu mai vrei nimic pentru o vreme”

„Așadar, este foarte normal și natural, la fel ca atunci cân mănânci o masă copioasă, că uneori un atlet, după ce câștigă ceva cu adevărat semnificativ, s-ar putea să-și piardă un pic din motivație pentru un timp.”

Costurile emoționale pentru sportivii de elită devin din ce în ce mai evidente în fiecare an, pe măsură ce atleții încep să vorbească deschis despre sănătatea mintală și importanța acesteia.

La Openul Francez de anul trecut, Naomi Osaka, de patru ori câștigătoare de Grand Slam, s-a retras pentru a-și proteja sănătatea mintală. Ulterior, ea a dezvăluit că „a suferit crize lungi de depresie” și „valuri uriașe de anxietate” de la primul ei triumf de Grand Slam în 2018.

Între timp, Iga Swiatek și-a salutat psihologul sportiv Daria Abramowicz pentru rolul pe care l-a jucat care a ajutat-o ​​să câștige Openul Francez în 2020.

Gestionarea „energiei emoționale” pe care sportul o epuizează este cheia pentru recalibrarea obiectivelor și așteptărilor unui atlet, explică Spencer.

Thiem a început să se reconstruiască după anul petrecut în sălbăticie, câștigând primul său meci ATP Tour în 14 luni cu o victorie în primul tur împotriva Bastad Open împotriva finlandezului Emil Ruusuvuori în iulie 2022.

În ultimele săptămâni, și Răducanu a arătat licăriri ale formei care a propulsat-o spre celebritatea tenisului cu victorii împotriva lui Williams și Victoria Azarenka la Western & Southern Open din Cincinnati, înainte de a pierde cu Jessica Pegula în turul al treilea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.