Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza coaliției internaționale: 'califatul' Statului Islamic devine tot mai redus; jihadiștii, încolțiți de adversari

Gruparea Statul Islamic (SI) mai deţine în prezent mai puţin de 1% din ”califatul” său autoproclamat, care cuprindea odinioară regiuni vaste în Siria şi Irak, a anunţat colaiţia internaţională, un ecou al unor declaraţii ale preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP, informează News.ro.

Citește și:Cel mai sofisticat şi complex laborator de falsificat documente din Spania a fost desființat

În urma unei ascensiuni fulgerătoare în 2014 şi după proclamarea unui ”califat” de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak, teritoriul SI aproape a dispărut în urma multiplelor ofensive în cele două ţări. În Irak, autorităţile au proclamat victoria contra SI în decembrie 2017.

În prezent, jihadiştii sunt încolţiţi într-o ultimă redută, în estul Siriei, unde sunt ţinta unei ofensive a Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă arabo-kurdă susţinută de coaliţia internaţională condusă de Washington. Acest sector reprezintă ”de-acum mai puţin de 1% din 'califatul' original”, a anunţat joi, într-un comunicat, coaliţia internaţională. La apogeul său, ”califatul” avea o suprafaţă cât a Marii Britanii, cu o populaţie de câteva milioane de oameni. FDS poată în prezent o ofensivă în provincia siriană Deir Ezzor, vizând un sector de câţiva kilometri pătraţi. ”În timp ce noi continuăm să exercităm presiuni asupra combatanţilor SI rămaşi într-un perimetru tot mai mic (...), ei caută să scape amestecându-se între femei şi copii care încearcă să fugă de lupte”, a subliniat joi coaliţia. ”Aceste tactici nu vor funcţiona”, a avertizat un comandant adjunct al coaliţiei, generalul britanic Christopher Ghika, citat în text. Coaliţia precizează în comunicat că, în Siria, FDS au ”eliberat aproximativ 99,5% din teritoriile controlate de SI”.

Pauză operațională

Preşedintele Trump a apreciat miercuri că victoria contra jihadiştilor este iminentă. „Anunţul oficial că am recucerit 100% califatul ar urma să fie făcut săptămâna viitoare”, a declarat el. „Nu vreau să-l fac prea devreme”, a subliniat el. ”Ei au încă mici buzunare”, ”care vor fi tot mai mici”, dar care ”pot fi atât de periculoase”, a recunoscut Trump. În decembrie, preşedintele american a anunţat retragerea celor aproximativ 2.000 de militari americani care au fost desfăşuraţi în Siria cu scopul de a susţine FDS.

Asaltul FDS a fost suspendat temporar de mai multe zile, iar combatanţi de pe teren spun că jihadiştii folosesc civili drept ”scuturi umane”. „FDS fac de câteva zile o pauză operaţională care le permite să se reorganizeze şi să-şi consolideze poziţiile”, a confirmat joi, într-o conferinţă de presă, la Paris, un purtător de cuvânt al Statului Major francez, colonelul Patrik Steiger.

Citește și:  Anchetă în Australiei, după un atac cibernetic: rețeaua informatică a Parlamentului a fost compromisă

Sute de persoane care fug din ultimul bastion SI, femei şi copii care au luat puţin lucruri cu ei, se îndreaptă, de mai multe zile, către poziţii FDS potrivit unor echipe AFP. Peste 37.000 de persoane au fugit din fieful jihadist de la începutul lui decembrie - în principal familii SI -, anunţă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR). Între ele se află aproximativ 3.400 de jihadişti, potrivit aceleiaşi surse.

Sute de străini, între care femei şi copii, se află în prezent pe mâna FDS şi cer să fie repatriate către ţarile lor de origine. Pe această temă, ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a îndemnat ca transferul acestor străini, între care se află presupuşi jihadişti şi familiile lor, să aibă loc în transperanţă. Miercuri, într-o tabără de deplasaţi, în nordul Siriei, zeci de femei străine şi copiii lor, proaspăt sosiţi din ultimul bastion SI, aşteptau într-o zonă de primire să li se atribuie un cort, a constatat o echipă AFP. Femei purtând niqabul negru, care-şi dezvăluie uneori ochii, vorbeau cu copiii lor palizi şi slabi în engleză sau franceză. Războiul care devastează Siria din 2011 s-a soldat cu peste 360.000 de morţi. În pofida derutei, SI continuă să comită atentate. Joi, FDS au anunţat că au arestat aproximativ 60 de persoane, în cadrul unei operaţiuni contra unor ”celule adormite” la Rakka, fosta ”capitală” a SI în nordul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.