Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

(Analiză) Cei mai vocali critici ai lui Putin au murit în condiții suspecte: otrăviri, prăbușiri de avion sau căderi de la ferestre

Radu Pop
vladimir putin / adversari

De la otrăvirea fostului agent KGB, Alexander Litvinenko, până la moartea în închisoare a liderului opoziției Alexei Navalny, o serie de critici ai lui Vladimir Putin au murit, în timp ce alții sunt în închisoare sau în exil. Kremlinul neagă orice implicare în aceste decese.

Alexei Navalny a devenit cel mai recent dintr-un șir de decese ale criticilor președintelui rus Vladimir Putin.

De-a lungul celor peste două decenii petrecute în fruntea Kremlinului, o serie de oponenți ai lui Putin au murit în mod tragic. Sky News a întocmit o listă a personalităților care au îndrăznit să i se opună lui Putin, care fie au murit, fie au fost închiși sau au emigrat în exil.

Alexei Navalnîi

Născut din proprietarii de fabrici într-un sat de la vest de Moscova, Alexei Navalny a ajuns să devină, probabil, cel mai cunoscut critic al perioadei la putere a lui Putin.

Activismul său politic, inclusiv investigații ample asupra corupției la nivel înalt și candidatul pentru a fi primar al Moscovei, i-au câștigat faima - și mulți credeau că el reprezintă o amenințare pentru Putin.

În august 2020, lupta sa împotriva președintelui rus a ajuns pe titlurile mondiale.

Echipa sa a acuzat Kremlinul că l-a otrăvit, acuzație pe care Kremlinul a negat-o, totul după o îmbolnăvire într-un zbor din Siberia la Moscova, fiind în comă la Berlin.

Medicii germani au confirmat că el a fost otrăvit cu novichok - un agent nervos din epoca sovietică - și recuperarea lui a durat luni de zile.

În ciuda pericolului, Navalny a ales să se întoarcă în Rusia, unde a fost ulterior arestat, condamnat pentru acuzațiile despre care spune că sunt motivate politic și trimis într-o colonie penală rusă.

Oficialii ruși au anunțat moartea lui Navalny vineri, 16 februarie.

content-image

Evgheni Prigojin

Ascensiunea lui Evgheni Prigojin de la vânzător de hot dog la șeful unei armate private care a mărșăluit asupra Moscovei a fost remarcabilă.

Mercenarii săi Wagner Group erau renumiți atât pentru brutalitatea lor în Ucraina, cât și pentru influența lor în Africa.

Prigojin a devenit din ce în ce mai îndrăzneț în criticile sale la adresa armatei ruse și a comandamentului său superior.

Când forțele sale au început un marș asupra Moscovei din orașul sudic Rostov, acesta părea a fi cea mai mare provocare pentru Putin timp de zeci de ani, dar aparenta tentativă de lovitură de stat a eșuat la jumătatea drumului spre capitală.

În august 2023, el a murit când avionul privat în care se afla s-a prăbușit la nord de Moscova, stârnind suspiciuni cu privire la implicarea Kremlinului.

Kremlinul a negat asasinarea lui Prigojin, numind acuzațiile privind implicarea lui Putin „o minciună absolută”.

content-image

Anna Politkovskaia

La 7 octombrie 2006 - ziua de naștere a lui Putin - jurnalista Anna Politkovskaya a fost împușcată în holul blocului ei.

Înainte de moarte, ea s-a specializat în investigarea abuzurilor drepturilor omului în Cecenia și a corupției în general.

Uciderea ei a dus la afirmații că Putin nu a făcut suficient pentru a proteja mass-media.

El a descris crima ca fiind „abominabilă prin cruzimea ei” și a comentat că moartea ei a cauzat mai multe probleme Kremlinului decât munca ei.

Fostul agent al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate Serghei Khadzhikurbanov, care a fost condamnat pentru organizarea asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia, a participat la „operațiunea militară” din Ucraina și a fost grațiat, a declarat pentru RBC avocatul Alexei Mikhalchik.

content-image

Boris Nemţov

Fost viceprim-ministru al Rusiei sub președintele Boris Elțin, Boris Nemțov a fost un critic înverșunat al lui Putin și un lider proeminent al opoziției.

El a lucrat la un raport care examina rolul Rusiei în conflictul din Ucraina din 2015

Dar, în vârstă de 55 de ani, a fost ucis înainte de a fi terminat raportul. Nemțov a fost împușcat pe un pod la doar câțiva metri de Kremlin, în timp ce se îndrepta noaptea spre casă împreună cu iubita lui.

Cinci bărbați au fost găsiți vinovați de organizarea și executarea uciderii contractuale. Zaur Dadayev, un ofițer în forțele de securitate ale liderului cecen și aliat al lui Putin, Ramzan Kadyrov, a fost găsit vinovat de împușcăturile fatale. Kremlinul a negat implicarea în crimă.

content-image

Alexandru Litvinenko

Fost agent al serviciului rus de securitate FSB, Alexander Litvinenko a fugit din Rusia și a câștigat în cele din urmă cetățenia britanică.

El l-a acuzat pe Putin de corupție și l-a învinuit și pentru infamele atentate cu bombă la apartamente de la Moscova pe care Putin, pe atunci prim-ministru, le-a folosit ca motiv pentru a începe cel de-al Doilea Război Cecen în 1999. Acesta s-a dovedit extrem de popular și l-a ajutat să-l aducă la putere.

Litvinenko a murit în noiembrie 2006, la câteva săptămâni după ce a băut ceai care fusese otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar și foarte puternic.

Otrava a fost ingerată în timpul unei întâlniri cu doi spioni ruși la hotelul Millennium din Londra și se crede că uciderea a fost aprobată de Putin însuși. Rusia a negat întotdeauna orice implicare.

content-image

Ravil Maganov

Președintele consiliului de administrație al celui de-al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, Ravil Maganov, a criticat deschis războiul din Ucraina.

Într-o declarație din martie 2022, consiliul a cerut „încheierea cât mai rapidă a conflictului armat” și și-a exprimat „empatie sinceră pentru toate victimele”.

Acesta a adăugat: „Susținem ferm o încetare a focului de durată și o soluționare a problemelor prin negocieri serioase și diplomație”.

În septembrie acel an,  Maganov, în vârstă de 67 de ani, a murit după ce se pare că a căzut de la o fereastră de la etajul șase la Spitalul Clinic Central din Moscova.

content-image

Paul Klebnikov

Jurnalistul de investigație, Paul Klebnikov, un american de origine rusă, a fost ucis în fața biroului său într-o împușcătură la Moscova în 2004.

Era editorul Forbes Rusia și scrisese despre corupție.

Forbes publicase și o listă cu cei mai bogați oameni ai țării.

content-image

Natalia Estemirova

Natalia Estemirova a fost o militantă premiată pentru drepturile omului care a strâns dovezi ale abuzurilor în Cecenia de la începutul celui de-al doilea război acolo, în 1999.

Ea a fost răpită lângă casa ei la 15 iulie 2009, în capitala cecenă, Grozny.

Câteva ore mai târziu, cadavrul ei a fost găsit într-o zonă de pădure, cu răni de împușcătură în cap și piept.

Apoi, președintele Dmitri Medvedev a respins afirmațiile conform cărora liderul cecenian Ramzan Kadyrov ar fi responsabil și a sugerat că asasinatul a fost comis pentru a discredita Kremlinul.

content-image

Denis Voronenkov

Fost politician rus, Denis Voronenkov a fost un critic deschis al lui Putin. Anterior membru al fracțiunii comuniste în camera inferioară a parlamentului rus, Voronenkov a fugit în Ucraina în 2016 și i s-a acordat cetățenia ucraineană. El a fost împușcat și ucis la Kiev în martie 2017.

Președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroșenko, a descris uciderea sa drept „un act de terorism de stat” al Rusiei – o acuzație respinsă de Kremlin.

content-image

Boris Berezovski

Fostul miliardar Boris Berezovski trăia în exil în Marea Britanie din 2000, când a fost găsit mort în 2013.

Și-a făcut avere în Rusia în anii 1990, în timpul vânzării în masă a activelor statului după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Cândva incredibil de bogat, în ultimii săi ani se crede că a sărăcit.

James Nixey, șeful programului Chatham House pentru Rusia, l-a descris anterior drept „cel mai virulent anti-Kremlin, anti-Putin dintre oligarhi”.

„Cu siguranță a fost dispus să-și cheltuie banii, puținul care îi mai rămânea, în încercarea de a-i folosi pentru a pune capăt regimului actual din Rusia”.

Berezovsky a fost găsit mort în casa sa din Berkshire. O anchetă a înregistrat un verdict deschis pe fondul unor dovezi contradictorii despre modul în care trupul său a fost găsit spânzurat.

content-image

Serghei Iuşenkov

Politicianul liberal rus Serghei Iuşenkov a fost împuşcat mortal într-o suburbie a Moscovei în 2003.

Membru al Dumei de Stat și fost colonel în armata sovietică, Yushenkov a fost împușcat de mai multe ori în afara blocului său.

El fusese implicat în înființarea Partidului Liberal Rusia, care obținuse înregistrarea completă cu doar câteva ore înainte de a fi ucis. Iuşenkov a fost dispus să vorbească împotriva lui Putin şi a războiului din Cecenia.

content-image

Serghei Skripal

Fost colonel cu informații militare ruse înainte de a pleca în 1999, Serghei Skripal a continuat să lucreze la ministerul de externe al țării până în 2003.

El a fost arestat la Moscova un an mai târziu și a mărturisit că a fost recrutat de serviciile secrete britanice în 1995.

El a spus că a dat informații serviciilor secrete britanice despre agenții ruși din Europa în schimbul a aproximativ 100.000 de dolari (79.300 de lire sterline).

Skripal a fost închis, dar ulterior eliberat într-un schimb de spioni și s-a mutat în Marea Britanie.

În 2018, împreună cu fiica sa, a fost otrăvit cu agentul nervos novichok, dar perechea a supraviețuit atacului.

Kremlinul a negat că Rusia ar fi fost implicată în vreun fel în otrăvire, descriind acuzațiile britanice că un atac a fost aprobat de înalți oficiali ruși drept „inacceptabile”.

content-image

Garry Kasparov

Considerat unul dintre cei mai mari jucători de șah ai tuturor timpurilor, Garry Kasparov trăiește în exil la New York din 2013.

Fostul campion mondial devenise un militant pasionat împotriva guvernării lui Putin și a luat parte la unele dintre protestele de stradă ale opoziției organizate de Alexei Navalny.

content-image

Boris Nadezhdin

Politicianul de opoziție Boris Nadejdin a declarat că va candida împotriva lui Putin la alegerile prezidențiale din 2024.

În ciuda îndoielilor că bărbatul de 60 de ani ar putea reprezenta o provocare serioasă pentru liderul în funcție, Nadejdin a spus că a strâns peste 200.000 de semnături din toată Rusia.

El surprinsese unii analiști cu criticile sale puternice la adresa a ceea ce Kremlinul numește „operațiune militară specială” din Ucraina, numind războiul o „greșeală fatală” și jurând că va încerca să-l pună capăt prin negocieri.

La 8 februarie, el a declarat că i s-a interzis să candideze la alegeri, iar Comisia Electorală Centrală a declarat că a găsit probleme în semnăturile colectate de campania sa.

El a promis că va face apel la Curtea Supremă a Rusiei, adăugând: „Participarea la alegerile prezidențiale din 2024 este cea mai importantă decizie politică din viața mea. Nu renunț la intențiile mele”.

Vorbind pentru Sky News anul trecut, Nadejdin a spus că nu se teme să vorbească „pentru că am o viață lungă” și că s-a confruntat cu moartea de mai multe ori.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.