Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Cum îl va afecta pe Iohannis lipsa unei dezbateri directe cu Dăncilă

zerothposition.com
dezbatere electorala

Lipsa unei dezbateri directe între cei doi candidați intrați în turul II al alegerilor prezidențiale ar putea avea ca efect o demobilizare a electoratului preşedintelui în funcție, Klaus  Iohannis, precum şi un câştig de imagine pentru candidatul PSD, susţin specialiştii chestionați de „Adevărul”.

Adevărul:

Eschivele lui Klaus Iohannis pe tema unei dezbateri directe cu Viorica Dăncilă pot avea ca efect o demobilizare a electoratului preşedintelui în exerciţiu, precum şi un câştig de imagine pentru candidatul PSD, susţin specialiştii pentru „Adevărul”. Însă fuga de confruntare nu-l poate afecta decisiv pe candidatul PNL: diferenţa e prea mare.
(...) „Adevărul” a vorbit cu mai mulţi specialişti pentru a traduce modul cum se reflectă atitudinea lui Klaus Iohannis în percepţia electoratului. „Eu cred că mai ales prin reacţia care s-a stârnit faţă de refuzul lui Iohannis, el va fi afectat negativ, pentru că o bună parte din alegătorii săi vor fi dezamăgiţi de această atitudine arogantă şi care până la urmă arată un dispreţ chiar şi faţă de propriul electorat. Şi atunci s-ar putea că o parte dintre cei care l-ar fi votat să nu mai meargă la vot”, a declarat pentru „Adevărul” sociologul Mircea Kivu.
La rândul său, analistul politic George Jiglău consideră că preşedintele Klaus Iohannis va fi dezavantajat în toată această dispută privind lipsa unei confruntări între cei doi candidaţi.  „Îl dezavantajează pe Iohannis. E greu de înţeles de ce face asta preşedintele. De neînţeles e şi atitudinea echipei PNL, care vine cu tot felul de explicaţii puţin ciudate. Ce se întâmpla dacă scorul din primul tur era invers? Mai evita dezbaterea? Iohannis îşi creează singur o problemă”, a precizat Jiglău pentru „Adevărul”, care punctează că preşedintele are un avantaj considerabil în cursa pentru Cotroceni, dar poate demobiliza o parte din electoratul său.
Pe de altă parte, Mircea Kivu a explicat faptul că de multe ori candidaţii de prima poziţie tind să evite confruntările directe dacă nu consideră că au de câştigat, iar evenimentele din trecut au arătat că singuri îşi pot cauza probleme. „Candidaţii care se simt bine plasaţi consideră că au mai mult de pierdut dintr-o eventuală confruntare directă decât de câştigat. Deci au fost, slavă Domnului, în trecut, exemple în care candidaţi bine plasaţi, pe primul loc ca să spun aşa, au pierdut în urma unei dezbateri. E cazul cel mai notoriu al lui Geoană care a pierdut după celebra poveste cu vizita la Vîntu. Dar au mai fost şi alte întâlniri câştigate de cel care era pe locul doi plasat. De exemplu, Băsescu împotriva lui Năstase în 2004. Şi atunci au învăţat candidaţii bine plasaţi şi  mai ales cei care ocupă funcţia pentru care sunt alegeri, să refuze întâlniri”, a punctat Kivu.
O interpretare diferită are Valeriu Turcan, fost consilier prezidenţial, cel care susţine că Dăncilă mizează pe o strategie de victimizare, în timp ce Iohannis poate găsi o altă formă de a răspunde la întrebările de interes public. (Mai multe detalii AICI)

realitatea.net:

Criza politică din Republica Moldova și consecințele asupra României au fost analizate de Cozmin Gușă într-o intervenție la Realitatea PLUS. Faptul că guvernul pro-european a fost demis, marți, de socialiști îngrădește România ca pe o insulă și o pune într-o situație geopolitică complicată, a apreciat acesta.
Practic, noi asistăm la finalul unei strategii puse la cale în laboratoarele din Moscova. Strategie cu care au fost păcăliți ambasadorul american în Statele Unite, ambasadorul neamț și al Uniunii Europene și care o mai fi pe acolo. Sau s-au lăsat păcăliți pentru că știau planul subteran de subjugare a Moldovei, total, de către forța geopolitică rusească.
Nu trebuie să se mire nimeni.
Dar le-aș spune acum... De fapt i-aș rușina pe toți analiștii politici care sunt profesioniști și au știut adevărul, dar au mers pe varianta rusească. Și și pe președinții de partide, care au știut adevărul, ne-au ascultat și pe noi.
Țin minte cearta mea cu Traian Băsescu, ceartă la televizor, nu ceartă, că nu m-am certat cu el. Ne-am contrazis la televizor pe marginea acestui subiect.
Repet! Regret că am avut atâta dreptate și că, așa cum presupuneam atunci și făceam apel la autoritățile României să țină cont de asta, Moldova va intra, a intrat deja total în siajul Rusiei, a Uniunii Eurasiatice.
Îmi pare rău de unioniștii de acolo, dar, în acest moment, practic orice speranță este pierdută.
Și România, atenție, a ajuns în acest moment total înconjurată de forțe proruse. Marea Neagră mai este, dar nici acolo rușii nu-și fac mari probleme. Bulgaria e prorusă, justiția, serviciile secrete din Bulgaria sunt conduse prin interpuși ai Rusiei. Despre Serbia ce să mai vorbim, Ungaria e la lumina zilei, strategia lui Viktor Orban este una evidentă. Ucraina, clar. Ei, acuma este și Moldova.
Deci am devenit acea insulă proamericană, dar înconjurată, constrânsă peste tot la granițe, de care ziceam că vom deveni în urmă cu patru ani! Sunt 4 ani în această toamnă de când am avertizat asupra acestui pericol și a unei posibilități de joc sau de alianțe care să nu ne facă să avem atâta presiune geopolitică la toate granițele, dar, atenție, inclusiv la Marea Neagră. Geopoliticieni înțeleg mai bine acest lucru.
Suntem într-o situație foarte, foarte complicată, unde am fost aduși exact de incompetența sau și trădarea unora, care n-au trădat doar interesul național, au trădat și interesul strategic de tip euroatlantic pe care-l are România.” (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Unde merg banii fondurilor de pensii Pilon II: de la aspirinele Bayer, Mercedes şi maşinile de tuns Philips, la facturile nemţilor de la Telekom.
Viitorii pensionari ai României, adică aceia ai căror bani pentru bătrâneţe sunt ad­mi­nistraţi privat prin intermediul fondurilor Pilon II, sunt investitori la companii precum Adidas, Daimler, Louis Vuitton, Inditex, Volkswa­gen, Philips, şi au în total plasamente în acţiuni listate pe burse externe de circa 1 miliard de lei, arată datele agregate de ZF din rapoartelor fondurilor de pensii.
Prin urmare, prin aceste investiţii pe plan extern, administratorii fondurilor Pilon II iau expunere la companii cu o istorie îndelungată şi care au o structură diversificată pe plan global a modelului de afaceri, ceea ce le permite acestora să se plieze pe mai multe cicluri economice, chiar şi sezoniere, care de multe ori nu se sincronizează cu cele din România.
„Înseamnă că nu-ţi rişti banii într-o societate necunoscută, ci într-una cu un istoric îndelungat”, explică economistul Aurelian Dochia. „Diversificarea internaţională este foarte importantă pentru că există cicluri de afaceri care nu sunt sincrone cu cele din România”, spune economistul. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.