Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ: Escaladare fără precedent a conflictului dintre India și Pakistan

BBC
India Pakistan conflict

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză a lui Iulian Chifu pe tema escaladării la extrem a conflictului între cele două state nucleare India și Pakistan.

Adevarul:

Recentele evoluţii dintre India şi Pakistan şi eliberarea vineri a pilotului capturat, Abhinandan Varthaman reprezintă o escaladare fără precedent de la războiul de frontieră din 1999. Dar episodul a mai relevat încă o dată joaca cu arma nucleară pe care o face Pakistanul la graniţa sa cu India în Kashmir.
Practic, doctrina pakistaneză este cea a unui război hibrid ce implică grupuri teroriste care atacă dincolo de linia de contact din Kashmir lovind armata indiană şi, în caz de retaliere, utilizarea armei nucleare comandată descentralizat, la nivelul unor şefi de grupuri tactice din teren, ce pot trage fără controlul Islamabadului.
Episodul curent a început cu atacul unui grup pakistanez terorist pe teritoriul indian din Kashmir la 14 februarie, atac soldat cu uciderea a 40 de militari indieni. Ca formă de retaliere, avioanele indiene au lansat lovituri pe teritoriul Pakistanului împotriva grupului terorist, primele atacuri în care avioanele indiene traversează linia de demarcaţie în teritoriul pakistanez după 1970. Iar două asemenea avioane indiene Mig 21 (de provenienţă rusă) au fost doborâte de către avioanele pakistaneze de producţie proprie, copiate cu deplină autorizare după JF 17 chineze. Un pilot indian a fost capturat, cel eliberat vineri.
Disparitatea dintre armata indiană şi cea pakistaneză e evidentă, şi se numără într-o proporţie de 6 la 1. Cele două state îşi construiesc armatele de zeci de ani şi au episoade curente, la intervale mai mult sau mai puţin regulate de timp, când se confruntă. Aceste atacuri presupun lovituri directe, iar aceste ciocniri la frontieră riscă întotdeauna să escaladeze, ambele state având capabilităţi nucleare. India domină la nivelul armamentului clasic – avioane, trupe, tancuri şi elicoptere.
Bugetul militar al Indiei a fost anul trecut de 64 miliarde dolari faţă de cele 11 miliarde ale Pakistanului. India are 3 milioane de militari faţă de aproape un milion al Pakistanului. India domină de la distanţă în războiul aerian şi naval, în timp ce Pakistanul are avantaj prin sistemul de canale tip tranşee la frontiera mutuală şi la nivelul trupelor terestre. Iar la nivel nuclear, suntem la nivelul unei parităţi aproximative, de 140-150 focoase nucelare ale Pakistanului faţă de cele 130-140 ale Indiei.(Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Politologul Cristian Pîrvulescu a criticat discursul susținut azi în Parlament de premierul Viorica Dăncilă. „Politețea era obligatorie”, a spus el la Digi24.
Ceea ce am văzut azi a fost o lipsă de respect față de această instituție a opoziției, care are menirea de a critica. A fi politicos înseamnă a-i respecta pe ceilalți. Politețea era obligatorie în Parlament, mai ales din partea premierului, care putea fi atacat, chiar în mod direct și nejustificat, dar trebuia să se ridice la înălțimea funcției și să-i respecte pe ceilalți. Pentru că aici era primul ministru, care se confrunta cu reprezentanții poporului”, a spus Cristian Pîrvulescu la Digi24.
„Or, în sinceritatea sa debordantă, dna premier citește pentru a nu spune prostii, nu a mers până acolo încât să și respecte opoziția, ci din contră, a persiflat-o, a criticat-o și acolo unde nu a avut răspunsuri a vorbit de venin de viperă. Nu este genul de exprimare politică pe care ne-o dorim. Sunt convins că și aceste formule erau scrise, am văzut că dna prim ministru le citea, deci aparțin probabil consilierilor, dar asta nu schimbă cu nimic situația”, a spus politologul.
„De ce vrem ca prim-ministrul să vorbească liber? Pentru a fi convinși că vorbește domnia sa, că nu vorbește altcineva, că nu este o marionetă, cum este acuzată în România și în afară, că este independentă, că este sigură șică poate să controleze acea instituție pe care formal o conduce și are se numește Guvern”, a continuat Cristian Pîrvulescu. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

De la poliţişti la profesori şi administratori de castele, angajaţii la stat din Germania au obţinut majorări salariale semnificative, scrie Deutsche Welle. Cu bani suplimentari pentru lucrătorii din sănătate, criza de asistenţi medicali şi-ar putea găsi astfel o rezolvare.
De asemenea, salariile mai mari ar putea stimula pofta de cumpărături a nemţilor. Germania este principala piaţă de export a multor state central şi est-europene, inclusiv România. Apoi, consumul intern a ajutat economia să evite recesiunea anul trecut.
Uniunile sindicale şi angajatorii de stat au convenit asupra majorărilor după câteva zile de greve de avertisment care au încetinit activitatea din spitale şi grădiniţe în mai multe părţi ale Germaniei.
Acordul încheiat de uniunile sindicale DBB şi Verdi cu Tarifgemeinschaft der Länder (TdL), organizaţia angajatorilor de stat, include creşterea remuneraţiilor cu 8% în trei etape în următoarele 33 de luni.
Până în 2021, salariile lunare ale angajaţilor publici ar trebui să fie cu cel puţin 240 de euro mai mari decât sunt în prezent. Înţelegerea va avea efecte asupra a 3,3 milioane de persoane din Germania - un milion de angajaţi la stat şi 2,3 milioane de funcţionari publici şi pensionari, potrivit DBB. Sindicatele au obţinut bani suplimentari pentru angajaţii din sănătate, care vor primi în plus 120 de euro pe lună. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.