Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză la cald: Iohannis sugerează soluția

iohannis parlament

Astăzi, Președintele Iohannis a ținut un discurs în fața parlamentului. Contextul este foarte bine cunoscut. După retragerea OUG 13, după o săptămână de proteste, Președintele țării a venit să prezinte soluția sa la rezolvarea acestei crize. Pentru că da, este o criză. Grindeanu nu mai are credibilitatea necesară să conducă Guvernul. PSD poate da alt guvern,alt premier, dar Grindeanu trebuie să plece. În aceste momente arată ca un hoț care a furat un portofel și după ce a fost prins, l-a înapoiat proprietarului. Cam așa se vede el în percepția străzii.

Iohannis a avut un speech mai puțin prezidențial și mai mult politic, cu accente emoționale, punctând foarte bine pe cererile pieței. Dacă la nivel de discurs, putem spune că președintele s-a poziționat din start „cu strada”, la nivel de acțiune politică, Iohannis a fost moderat, sugerând soluția: „retragerea ordonanței 13 și demisia chinuită a ministrului de justiție e prea puțin. Alegeri anticipate...e prea mult”

Da, aici regăsim cheia discursului de azi. Președintele sugerează PSD -ului, lui Dragnea să demită cabinetul Grindeanu și asta după ce la început a recunoscut victoria fără a dubii a partidului social democrat în alegerile din 11 decembrie.

Cu alte cuvinte, Grindeanu trebuie să demisioneze. PSD va avea premier în continuare.

Iohannis nu forțează o demisie și păstrează linia moderată, dar în același timp transmite mesajul străzii de la tribuna parlamentului în calitatea sa de președinte.

Ce va fi în continuare?

Probabil, protestele vor continua. Presiunea pe guvern se va menține. S-ar putea că într-un final Dragnea să nu mai poată rezista presiunii care vine acum de pe peste tot și să cedeze.

După discursul lui Iohannis, demisia lui Iordache nu mai contează. Un astfel de gest ar fi prea puțin pentru „stradă”. Demisia guvernului ar veni și ar detensiona situația. Protestele ar înceta, România ar putea intra în normal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.