Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza lui Robert D. Kaplan despre România: Cum stăm în fața rachetelor Rusiei și UE cu 4-5 viteze

romanian dream

Leadership-ul mondial al Statelor Unite este acum pus la îndoială pentru prima dată în ultimii 75 de ani, a declarat joi la Madrid scriitorul şi analistul politic Robert D. Kaplan, care consideră că noul preşedinte american Donald Trump 'oferă multe avantaje Chinei', relatează agenţia EFE.

'Vom vedea ce se va întâmpla', a spus Kaplan referindu-se la posibilitatea ca China să preia rolul de putere hegemonică mondială, dar a caracterizat decizia lui Trump de a abandona acordul comercial Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) drept 'cea mai mare greşeală comisă de SUA după al Doilea Război Mondial', scrie agerpres.ro.

Citește și: ASTA nu o știai! De ce este OBLIGATORIU ca morții să fie îngropați la 2 metri sub pământ

Analistul politic american a făcut aceste aprecieri în timpul unei întâlniri cu presa desfăşurată în capitala Spaniei, unde a venit pentru a i se decerna Premiul Internaţional al Societăţii Geografice Spaniole.

Vorbind tot despre China, Robert D. Kaplan a spus că discursul privind leadership-ul mondial al acestei ţări, pe care l-a rostit preşedintele chinez Xi Jinping la ultimul forum de la Davos, 'ar fi fost diferit' dacă Trump nu ar fi devenit preşedinte, iar odată cu instalarea acestuia la Casa Albă 'intrăm într-o altă lume'.

Citește și: Sclavă a 5 bărbați, GRAVIDĂ la 11 ani, și-a câștigat dreptatea la CEDO

Întrebat despre posibilele influenţe ale Rusiei asupra scrutinului prezidenţial american, Kaplan a spus că triumful lui Trump se datorează contracandidatei acestuia, Hillary Clinton, care 's-a învins singură', întrucât şi-a compromis şansele din cauza scandalului legat de mesageria privată folosită la Departamentul de Stat şi a fundaţiei la care a participat alături de soţul ei, fostul preşedinte Bill Clinton. Totuşi, analistul politic a menţionat că trebuie făcută o investigaţie serioasă asupra posibilei imixtiuni a Rusiei în alegerile din 8 noiembrie.

La o întrebare legată de instalarea scutului antirachetă în Europa, Kaplan a răspuns că, deşi 'din punct de vedere tehnic acesta trebuie să apere Europa de Iran, adevărul cert e că este vorba despre protejarea României şi a Poloniei de Rusia', întrucât aceste două ţări membre ale NATO sunt 'foarte importante şi au fost invadate de mai multe ori'.

Citește și: Ce poate face Samsung Galaxy S8, cu asistent virtual

'Ameninţarea Rusiei este reală, dar în acelaşi timp şi ambiguă, pentru că nu ştim ce doreşte preşedintele rus Vladimir Putin', a subliniat el în continuare, adăugând că această ameninţare este ilustrată în prezent prin acţiuni 'puţin costisitoare', precum manipularea reţelelor de socializare sau crearea unor situaţii subversive în unele ţări.

Este însă o ameninţare reală, întrucât 'poate deveni efectivă în 24 de ore în ţările baltice', dar nu şi în alte ţări şi 'nu la fel ca atunci când exista URSS', a explicat mai departe Kaplan. Pe de altă parte, el a calificat drept 'o greşeală' decizia fostului preşedinte Barack Obama de a desfăşura trupe în Europa, întrucât această decizie i-a dat 'undă verde' lui Putin.

Citește și: Shakira uimește din nou: Cu ce strălucește diva / VIDEO

El a vorbit şi despre globalizarea care 'elimină frontiere', dar are ca efecte 'ridicarea de ziduri' şi 'afirmarea populismelor', în opinia lui Kaplan populismul fiind însă un 'fenomen temporar'.

Cât despre Brexit, analistul politic american crede că acesta se explică parţial prin 'insularitatea Marii Britanii', dar şi prin 'amintirea imperiului britanic'.

Citește și: REVOLTĂTOR Ce s-a întâmplat cu Coloana Infinitului / VIDEO

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Kaplan consideră că blocul comunitar rămâne 'un proiect foarte ambiţios', dar cu 'patru sau cinci viteze', pentru că în interiorul acestui bloc există 'prea multe diferenţe'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.