Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinie: Propunerea lui Teodorovici e rezultatul unei gândiri demne de anii cei mai duri ai stalinismului

romanialibera.ro
Eugen Teodorovici

Ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a provocat o dezbatere intensă în spațiul public prin propunerea sa de a limita dreptul cetățenilor europeni de a lucra într-o altă țară a Uniunii Europene. În acest context, jurnalistul Ion M. Ioniță susține că propunerea lui Teodorovici înseamnă de fapt scoaterea României din UE și este rezultatul unei gândiri demne de anii cei mai duri ai stalinismului.

Adevărul:

Piaţa unică europeană se bazează pe libera circulaţie a persoanelor şi a capitalurilor. Toţi cetăţenii europeni se pot stabili unde doresc şi pot lucra oriunde îşi găsesc o slujbă potrivită. Acum, Teodorovici propune ca acest drept să fie acordat numai pentru o perioadă de cinci ani, după care oamenii ar trebuie să se mute în altă ţară a Uniunii Europene sau să revină acasă.
A veni cu ideea restricţionării acestui drept înseamnă scoaterea României din Uniunea Europeană. În acest moment, avantajul major al europenilor este tocmai accesul garantat în orice ţară a Uniunii Europene, fără restricţii. Tocmai din acest motiv, milioane de oameni care nu fac parte din UE îşi doresc un paşaport al unei ţări membre! De aceea probabil, mai mult de un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova au solicitat şi au obţinut cetăţenie română!
Atunci, milioane de oameni din lagărul socialist doreau să emigreze în Vest ca să scape de binefacerile comunismului. Răspunsul a fost construirea Zidului Berlinului, sigilarea graniţelor, anularea dreptului de a călători în Vest al cetăţenilor din Est!
La fel şi Teodorovici. El propune anularea unui drept fundamental al românilor, dar nu se întreabă de ce milioane de români s-au stabilit în Uniunea Europeană. Orlando Teodorovici nu propune modernizarea României pentru ca cetăţenii români să rămână în ţară! El nu cere autostrăzi, şcoli, spitale! El nu finanţează infrastructura din România, astfel încât tânăra generaţie să spere la un viitor în ţară! (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Preşedintele american Donald Trump vrea preţuri mici pentru petrol. Pentru Arabia Saudită, unul dintre cei mai mari expor­ta­tori de ţiţei ai lumii, cotaţiile sunt deja prea jos. Poate regla preţurile prin re­du­ce­rea producţiei, însă dacă s-ar împotrivi dorinţei lui Trump, s-ar împotrivi politicianului care îl susţine pe prin­ţul moştenitor al coroanei saudite în scandalul uci­derii ziaristului Khashoggi. Rusia, şi ea un expor­tator major, vrea să-şi majoreze producţia. Ex­por­tu­rile de ţiţei rusesc către China, unul dintre cei mai mari consumatori, au atins niveluri record. Piaţa pe­tro­lului este subjugată intereselor marilor produ­că­tori şi consumatori, iar de aceste interese depinde bu­năs­ta­rea celorlalte economii ale lumii.
În urmă cu două luni, Bloomberg publica o ana­liză despre ce ar însemna pentru economia globală creş­terea preţurilor petrolului la niveluri nemaiatinse din 2014. Traderii pariau pe cote de 100 de dolari pe baril pentru Brent, referinţa pieţei inter­naţio­nale. Ieri, Bloomerg a publicat o nouă analiză, în care trece în revistă efectele pe care le-ar avea asupra eco­nomiei lumii ieftinirea petrolului la 50 de dolari barilul. Pa­riurile traderilor şi estimările instituţiilor de prognoză îndreptăţesc această abordare. Inversarea direcţiei reflectă cât de dificil este de făcut estimări cât de cât de încredere într-un mediu cu schimbări rapide în politica internaţională şi economie. Multe din aceste schimbări ţin de preşedintele american Donald Trump. Cele mai multe instituţii de prognoză estimează acum preţuri de mijloc.
După cum îi este obiceiul, preşedintele Trump a folosit de mai multe ori postările pe Twitter pentru a cere Arabiei Saudite şi altor membri ai OPEC să majoreze producţia pentru a duce în jos preţurile petrolului. Recent, Trump a comparat cotaţiile mici ale ţiţeiului cu reduceri de taxe şi cu un instrument prin care poate fi ţinută inflaţia la un nivel scăzut, dând astfel Rezervei Federale americane prilejul de a stopa creşterea dobânzilor. Trump urăşte dobânzile mari, care descurajează creditarea şi sufocă astfel creşterea economică pe datorie. Arabia Saudită pompează acum mai mult petrol decât oricând în istoria sa de opt decenii ca producător, răspunzând astfel presiunilor preşedintelui american.(Mai multe detalii AICI)

Agerpres:

Rusia şi-a întărit drastic prezenţa militară la frontiera ucraineană, a acuzat marţi liderul de la Kiev, Petro Poroşenko, evocând ameninţarea unui "război total" cu Moscova, transmite AFP.
"Numărul tancurilor din bazele (militare ruse) situate de-a lungul frontierei noastre s-a triplat", a declarat Poroşenko, la trei televiziuni ucrainene. "Numărul unităţilor militare plasate de-a lungul frontierei noastre a crescut drastic", a adăugat el, fără a preciza perioada.
Şeful statului ucrainean a menţionat de asemenea o creştere puternică a numărului navelor militare ruse în Marea Azov şi la o prezenţă militară rusă întărită în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Moscova în urmă cu patru ani, citând date ale serviciilor ucrainene de informaţii.
În Crimeea, din 2014, "numărul soldaţilor s-a triplat, cel al blindatelor a crescut de cinci ori, iar cel al artileriei de aproape zece ori", a enumerat Poroşenko.
"Ucraina se confruntă cu ameninţarea unui război total cu Federaţia Rusă", a afirmat el.
Petro Poroşenko a declarat totodată că a încercat să vorbească la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, după capturarea duminică seara de către Rusia a trei nave militare ucrainene, dar nu a primit răspuns. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.