Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza rezultatelor Midterm din SUA: urmează doi ani extrem de complicați. Societatea americană, la un pas de implozie (CNN)

midterm

Democrația americană, care aproape a cedat în urmă cu doi ani, tocmai a oferit o reflectare perfectă a unei națiuni polarizate care nu are încredere în liderii săi și nu este pregătită să se unească pe o nouă cale.

Citește și: Ultimele predicții de la alegerile din SUA: Republicanii vor lua Camera/ Statele decisive pentru controlul Senatului - Harta

Alegerile de la mijlocul mandatului, de marți, le-au oferit americanilor încă doi ani pentru a decide în mod colectiv ce își doresc cu adevărat, aducând probabil un guvern divizat care va fi cu siguranță plin de tensiuni, dar care îi va împiedica pe democrați sau pe republicani să producă o schimbare ideologică majoră. De asemenea, a amestecat terenul cursei prezidențiale anticipate din 2024, președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump îndreptându-se amândoi spre noi campanii pe care o mare parte a țării pare să nu le dorească.

Un guvern divizat ar însemna doi ani de disfuncționalități, amărăciune, incertitudini fiscale și confruntări pe tema datoriilor între o Cameră republicană și Casa Albă democrată. Discuțiile simbolice despre cooperarea bipartizană nu vor dura mult timp. Chiar dacă democrații reușesc cumva să câștige teren la Cameră, le-ar lipsi și marja de manevră pentru a adopta legi care să schimbe națiunea. Și indiferent cine va câștiga majoritatea în Senat, camera va fi efectiv și blocată într-un impas furibund. Ca și America însăși.

Ce înseamnă acest lucru pentru 2024:

Rezultatele alegerilor ridică noi întrebări în perspectiva următoarei campanii pentru Casa Albă cu privire la perspectivele atât ale lui Trump, cât și ale lui Biden. Obsesia lui Trump de a promova candidați haotici, după imaginea sa, ar putea din nou să condamne șansele liderului minorității din Senat, Mitch McConnell, de a reveni în funcția de lider al majorității. Trump, bineînțeles, dă deja vina pe toată lumea, mai puțin pe el însuși, în timp ce privește o lansare de campanie săptămâna viitoare care nu va avea trambulina unei victorii zdrobitoare a republicanilor, despre care ar fi susținut că a fost doar opera sa. Iar realegerea răcnită a guvernatorului Floridei, Ron DeSantis, i-a prezentat lui Trump o potențială durere de cap uriașă pentru alegerile primare republicane din 2024.

Biden, între timp, a părut neobișnuit de optimist pentru un președinte care s-ar putea confrunta în curând cu un tsunami de citații, anchete și chiar o posibilă punere sub acuzare din partea unei Camere republicane. El s-a bucurat să facă apel la înțelepciunea convențională în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă miercuri după-amiază. "În timp ce presa și experții preziceau un val roșu uriaș, acesta nu s-a întâmplat", a spus el.

Când Biden se va întâlni cu liderii mondiali în zilele următoare în Egipt și în Bali, Indonezia, el se poate lăuda că a scăpat de eșecul epic al primului mandat suferit de majoritatea președinților. El a amânat, de asemenea, o anchetă imediată cu privire la capacitatea sa de a purta steagul democrat până în 2024, înaintea unei vacanțe pe care a spus că ar dori să o ia între Ziua Recunoștinței și Crăciunul cu prima doamnă Jill Biden pentru a se gândi la viitorul său.

Cu toate acestea, o pierdere este o pierdere. Iar sondajele CNN la ieșirea de la urne arată că doar 30% dintre alegătorii din cursa pentru Camera Reprezentanților doresc ca un președinte cu o cotă de popularitate de doar 40 de procente, care va împlini 80 de ani peste câteva săptămâni, să candideze pentru realegere într-o campanie care ar putea coincide cu recesiunea, de care se tem mulți economiști. Biden ar prefera însă o altă concluzie a acelorași sondaje, care arată că Trump - cu o rată de aprobare de 39% - este și mai puțin popular.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.