Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ: Riscul geostrategic al mesajelor discordante ce pleacă din România

strategie

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză a jurnalistului Cristian Unteanu pe tema situației politice  tensionate din Republica Moldova, dar și a reacțiilor pe care le-au oferit oficialii de la București pe această temă.

Adevărul:

E a doua oară, într-un răstimp scurt, când vocea României se ridică discordant în marile jocuri politice şi introduce semne de întrebare (adevărat mici, pe măsura influenţei pe care încă o mai avem după atâta călcat în străchini) şi arătând că, din motive diverse, suntem altfel (sau foarte altfel, sau de tot altfel) decât ansamblul UE şi NATO din care ne-am dorit să facem parte.
Prima oară a fost scandalul recunoaşterii deciziei Israelului de a proclama Ierusalimul drept capitală, ştire adusă lumii de vocea prim-ministrului Viorica Vasilica Dăncilă la impulsul mentorului său politic, marele om de stat Liviu Dragnea care o şi propulsase în funcţia respectivă. Scandalul din ţară îl ştiţi bine, tehnic demersul fiind încă valid, dar „îngheţat“ de Klaus Iohannis în aşteptarea unui raport de fundamentare şi oportunitate al deciziei respective pe care nimeni nu se grăbeşte să-l realizeze prea curând. Dar asta nu înseamnă că efectele nu s-au produs şi continuă să se producă, de la tăierea legăturilor cu state şi organizaţii reprezentative ale lumii arabe şi retragerea sprijinului multora (inclusiv state europene) pentru ca România să obţină locul mult visat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate, până la apariţia unei senzaţii de mefienţă faţă de soliditatea angajamentului nostru de ţară în ceea ce înseamnă împlinirea politicilor comune europene în politica externă.
A circulat pe diverse culoare discrete ale puterii explicaţia că acela a fost doar un episod atipic, sigur extrem de penibil, dar angajamentul real al României stă altundeva, adică, se repeta mesajul în buclă, în valorile europene şi euroatlantice. Numai că, stupefiant, a venit acest episod de acum din R.Moldova în care glasul românesc, prin vocea blândă şi domoală a domnului Teodor Meleşcanu, ministru de Externe al guvernării PSD-ALDE, a spus exact altceva decât veneau să zică toţi marii jucători ai politicii internaţionale. Mai precis, soluţia pe care o susţine România, zicea domnia-sa (precizând că vorbea în nume personal şi nu al MAE), este exact cea a lui Plahotniuc, oligarhul care-şi transformase ţara în „stat captiv“ şi ameninţa s-o ducă în situaţia de „stat eşuat“: organizarea de alegeri anticipate pe 6 septembrie.
Asta în timp ce se petrecea un fenomen unic şi cu o relevanţă excepţională: SUA, UE şi Federaţia Rusă îşi uniseră viziunile asupra modului de ieşire din criză: un acord între forţele pro-europene din Blocul Acum şi socialiştii pro-ruşi ai preşedintelui Igor Dodon, permiţând stabilizarea ţării şi readucerea sa pe linia de plutire. În plus, pentru ca lucrurile să fie foarte clare, ambasadorii Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Suediei şi Poloniei au semnat un document care recunoaşte explicit actualul Parlament drept legitim, declarând deci valide toate deciziile sale, cea mai importantă dintre ele fiind cea de numire a Maiei Sandu şi Guvernului său.
Asta a zis ministrul nostru de Externe acum două zile, poziţie cu o greutate anume deoarece, încă puţin timp, mai conduce zona de externe a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE. Numai că azi îşi schimbă complet poziţia şi se aliniază poziţiei europene.
Scuzaţi, dar cred că avem o problemă enormă de credibilitate şi reprezentăm o vulnerabilitate reală pentru partenerii noştri. (Mai multe detalii AICI)

Deutsche Welle:

În primul tur al alegerilor locale din 26 mai, Octavian Ursu a primit 30,3% din voturi, rezultat cu care s-a clasat al doilea, după candidatul Alternativei pentru Germania (AfD), Sebastian Wippel, votat de 36,4% din alegători. Dacă reprezentantul AfD va câștiga, atunci Görlitz va deveni primul oraș german cu un primar din rândurile populiștilor de dreapta.
Sprijin de la Hollywood
Octavian Ursu are însă șanse bune pentru victorie, deoarece celelalte partide din land ar putea să-l sprijine la scrutinul din 16 iunie tocmai pentru a împiedica victoria AfD. El a primit susținere neașteptată și de la celebrități din lumea filmului și culturii din Germania și din afara țării. Aceștia au semnat o scrisoare deschisă în care au făcut apel la populația din Görlitz să voteze „împotriva urii și ostilității, a izolării și discordiei”.
Petiția a fost semnată, printre alții, de cunoscutul regizor britanic de teatru și film Stephen Daldry ("Billy Elliot - I Will Dance"), nominalizat la Oscar, de actorii Burghart Klaußner ("Das Weiße Band"), Jana Pallaske ("Inglourious Basterds") și Volker Bruch ("Babylon Berlin"), precum și de autorii Daniel Kehlmann ("Die Vermessung der Welt") și Bernhard Schlink ("Der Vorleser"/ "The Reader"/"Cititorul"). AfD nu este pomenită nominal în acest apel, dar oamenii sunt îndemnați să "aleagă cu înțelepciune!"
Industria filmului este o sursă importantă de venit pentru acest oraș din estul Germaniei, după ce mai multe pelicule faimoase au fost realizate la Görlitz, supranumit "Görliwood": "The Grand Budapest Hotel", "Inglorious Basterds" sau "Monuments Men". Nu se poate anticipa impactul pe care un primar AfD l-ar putea avea asupra viitoarelor producții internaționale la Görlitz, având în vedere că această formațiune se pronunță adesea împotriva străinilor. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Economia Regatului Unit poate fi împinsă în prima contracție trimestrială de după sfârșitul lui 2012, întrucât incertitudinea privind Brexitul a provocat o scădere semnificativă în sectorul manufacturier. Economia britanică a scăzut cu 0,4% în aprilie, conform datelor oficiale publicate luni, ceea ce a fost chiar mai rău decât se așteptau economiștii. Datele au evidențiat și o scădere cu 0,1% în martie.
„Mesajul evident este că, la o cercetare atentă, creșterea este letargică”, a spus Ruth Gregory, economist senior la Capital Economics, care a adăugat că este posibil ca economia să se contracte în trimestrul al doilea. Sectorul manufacturier a fost cel mai puternic afectat în aprilie. La trei ani după referendumul pentru Brexit, companiile din Regatul Unit n-au încă nicio idee despre cum vor arăta viitorii termeni ai comerțului cu Uniunea Europeană, care adună cam jumătate din exporturile britanice.
Producția industrială a scăzut cu 3,9% față de luna precedentă, conform datelor. Sectorul auto a căzut cu 24%, producătorii temperând fabricile în perspectiva termenului inițial de 29 martie pentru Brexit. Rob Kent-Smith, un oficial de la Office for National Statistics, a spus că a fost „o slăbire generalizată” în sectorul manufacturier odată cu scăderea presiunii pentru acumulare de stocuri. Producțiile din chimie și farmaceutică, precum și cea a metalelor de bază au scăzut și ele, conform agenției de statistică. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.