Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Rusia este din nou în centrul unui uriaș scandal internațional

kremlin
Rusia este în mijlocul unui uriaș scandal internațional după ce a ascuns un accident major care are consecințe catastrofale pentru sistemul de rafinării din Europa.

Adevărul:

Rusia este din nou subiectul unui scandal monstru, determinat de contaminarea masivă a petrolului transportat prin conducta Drujba către Belarus, Polonia, Slovacia, Germania, Cehia, Ungaria. Alarma a fost trasă de către Belarus şi compania sa de transport şi distribuţie Gomeltransneft la 22 aprilie, când majoritatea statelor vizate sărbătoreau Paştele Catolic.
Legea tăcerii pe un accident major, cu consecinţe catastrofale pentru sistemul de rafinării europene
Firma naţională de transport petrol belarusă, Gomeltransneft, a identificat între 19 şi 22 aprilie că petrolul din conducta Drujba operată de Transneft - firma naţională rusă de transport şi monopolistul la export al petrolului rusesc – este contaminat cu compuşi clorizi organici, care sunt utilizaţi în puţurile de petrol pentru curăţire şi creşterea producţiei.
Compuşii de această factură, utilizaţi la extracţie pentru eficientizarea producţiei, trebuie separaţi ulterior unor asemenea operaţiuni deoarece distrug echipamentele de rafinare şi, la temperaturi mari, creează clorină sub formă de gaz, un compus otrăvitor (utilizat într-o anumită formă în Siria ca armă chimică împotriva opoziţiei lui Bashar al Assad). Testele din 19-22 aprilie în Belarus au relevat contaminarea cu cloridă în proporţie de 150-330 la milion, mult peste cele 10 părţi la milion admise ca limită în acest tip de transport, potrivit criteriilor Transneft.
Partea cea mai descumpănitoare a fost absenţa totală a comunicării făcute de către Transneft. Ca în cazul Cernobîl, Rusia a ascuns problema partenerilor occidentali. Compania rusă de transport petrolier - care livrează 10 milioane de barili de petrol pe zi prin cele 68.000 km de conducte din Rusia şi exportă 4 milioane de barili de petrol pe zi, majoritatea prin conducta Drujba, cu lungime de 5500 km ce alimentează Belarus, Polonia, Ungaria, Germania, Slovacia şi Cehia - nu a spus nimic mai bine de 10 zile.
Scrisoarea transportatorului Belarus a fost singura care a avertizat clienţii şi cumpărătorii din aval în legătură cu situaţia şi calitatea petrolului pompat, reuşind să blocheze catastrofa distrugerii instalaţiilor de rafinare din toată Europa de Nord. (Mai multe detalii AICI)

România Liberă:

Atât construcțiile, cât și tranzacțiile cu locuințe au scăzut anul trecut, după cum arată analizele firmelor specializate, iar această tendință pare să se mențină și în prima parte a acestui an, dacă ne uităm pe datele prezentate de autorități. În martie, de exemplu, după cum anunță Agenția Na­țională de Cadastru și Publicitate Imobiliară ­(ANCPI), s-au vândut doar puțin peste 44.500 de imobile – cu peste 14.100 mai puțin decât în aceeași lună a anului 2018.
Mai mult, per ansamblu, și 2018 pare să fi fost un an prost pentru imobiliare, analizele specialiștilor arătând o ușoară scădere față de 2017. Tot anul trecut s-au făcut tranzacții de sub 1 miliard de euro, un amănunt interesant fiind că investitorii români au fost implicați în doar 25% din ele.
Față de 2016 este încă o creștere, însă datele privind creditul imobiliar (limitat de BNR), creșterea economică (estimată la valori mai mici decât în 2018) și evoluția salariilor (care, după ce au crescut doi ani la rând, vor intra într-o perioadă de plafonare) arată că piața va fi una foarte grea în 2019. Mai ales că, după cum re­iese din cifrele lunii martie, vânzătorii nu lasă deloc din preț, ba chiar cresc pretențiile, deși cererea și vânzările sunt în scădere. Un paradox al pieței românești, care oricum a ieșit din tiparul zonei Central și Sud-Est-Europene (ECE) – piață care, spre deosebire de România, a crescut cu 5% în 2018 în privința investițiilor în imobiliare.
Și totuși, specialiștii din imobiliare sunt optimiști și previzionează anul 2019 pe creștere, cel puțin în privința construcțiilor noi. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

În ultimii 3 ani, populația Iașiului a crescut cu circa 10%, respectiv 40.000 de locuitori, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Chirica, primarul orașului. Față de recensământul din 2011, populația orașului a crescut cu ciorca 60.000 de locuitori, asta doar cetățenii cu buletin de Iași. Astfel, orașul a ajuns pe locul doi, ca număr de locuitori, după București, devansând Cluj-Napoca, Timișoara și Constanța. Creșterea se datorează românilor plecați la muncă și care s-au întors acasă, cetățenilor din Republica Moldova care au venit în Iași, nu mai puțin de 25.000 în ultimii ani, dar și oamenilor care au plecat din alte orașe din România și s-au stabilit în Iași.
"A fost o creștere de aproximativ 40.000 de locuitori. Pe ultimele statistici ne-am dus pe locul doi, după București. A crescut și ecartul față de alte municipii mari, cum ar fi Cluj, Timișoara, Constanța, Pitești, cu care suntem într-o permanentă competiție privind numărul de locuitori, astfel că suntem la o distanță de 26.000-27.000 de locuitori față de următorul competitor. Dacă socotim că în 2011, la ultimul recensământ, populația orașului era de 316.000 locuitori, în 2018 s-au declarat 375.000 de locuitori. Cifra nu îi include pe cei care nu au domiciliul declarat. Permanent în Iași sunt undeva la 400.000 de locuitori, fără studenți, aproximativ 60.000. Deci avem 460.000 de oameni legați de viața acestui oraș”, a declarat primarul Iașiului, Mihai Chirica.
Creșterea se datorează românilor plecați la muncă în străinătate și care s-au întors acasă, dar și celor care au plecat din alte orașe din România și s-au stabilit în Iași pentru un trai mai bun.
”Sunt cei absorbiți din județele învecinate: Botoșani, Vaslui, chiar și Bacău. Noi am fost oraș magnet, așa cum a zis și Banca Mondială anul trecut, atragem mare parte din investiții și populație. S-au retras foarte mulți și din cei care au migrat spre alte regiuni ale României, spre Banat și Ardeal. O mare parte din populația nou-venită s-a întors din diaspora. Țara care repatriază cel mai mult în momentul de față este Marea-Britanie, ceea ce este foarte bine fiindcă avem oameni foarte valoroși acolo. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.