Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza lui Traian Băsescu în conflictul armat din Nagorno-Karabah: Din păcate, Uniunea Europeană se află scufundată în ambiguitate

Fostul președinte Traian Băsescu a atenționat, într-o intervenție în Parlamentul European, că ciocnirile militare din Nagorno-Karabah, între forțele azere și cele armene, riscă să se transforme într-un „război devastator” în lipsa unei atitudini ferme a Uniunii Europene care momentan oscilează.

  • Context: Din 27 septembrie, etnici armeni din Nagorno-Karabah şi forţele azere se confruntă din nou în această regiune muntoasă, teritoriu azer locuit de majoritate armeană. Bilanţul oficial a ajuns vineri dimineaţă la peste 400 de morţi, între care 22 de civili armeni şi 31 de azeri. Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

„Armenia și Azerbaijan nu pot ajunge singure la un compromis și dacă nu acționăm hotărât, finalul va fi un război devastator. Diplomația UE, a SUA și a Franței, trebuie să convingă Rusia să accepte o rezoluție a Consiliului de Securitate în sensul celor șase principii convenite la Madrid, ca singură soluție de rezolvare durabilă a conflictului. (O soluţie care ar putea garanta pacea). Din păcate, Grupul de la Minsk, format din SUA, Franţa şi F.Rusă, este divizat, ceea ce îl face ineficient. În timp ce Federaţiea Rusă susţine principiul “dreptului la autodeterminare” în baza căruia şi-a justificat intervenţiile militare expansioniste în regiune, Transnistria, Georgia, Nagorno Karabah, Crimeea sau Estul Ukrainei, SUA şi Franţa rămân atașate principiului “integrităţii teritoriale a statului”. Principiul “autodeterminării” nu poate justifica modificarea prin forță a frontierelor unui stat. Vezi Actul Final de la Helsinki - 1975.”, a spus Traian Băsescu în Parlamentul European.

„Angajarea Turciei de partea Azerbaijanului reprezintă un element de noutate dar care nu poate surprinde având în vedere că este în politica Turciei să menţină echilibrele regionale cu Rusia care în acest caz susține Armenia. Mai mult, Turcia doreşte să-şi garanteze aprovizionarea cu gaze naturale din Azerbaijan. Din păcate, Uniunea Europeană se află scufundată în ambiguitate, încercând să navige între principiile “integrităţii teritoriale” şi cel al “dreptului la autodeterminare”. Uniunea nu poate fi credibilă susţinând în mod corect principiul “integrităţii teritoriale” în cazul Ukrainei, Georgiei şi Moldovei, în timp ce oscilează între principiul ”suveranităţii” şi cel al ”autodeterminării” în cazul Nagorno Karabah. Avem obligația susținerii principiului suveranității, dacă vrem să contăm. De altfel, nu ştiu niciun stat al UE care nu are principiul suveranităţii ca primă opţiune”, a adăugat fostul președinte.

Citește și: BREAKING - S-a consemnat un nou RECORD: 3186 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.