DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ANAR alături de alte nouă instituţii specializate de la nivelul statelor partenere, inventariază substanţele periculoase din Dunăre

basilica.ro
dunarea delta dunarii

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), alături de alte nouă instituţii specializate de la nivelul statelor partenere inventariază, în prezent, substanţele periculoase care afectează calitatea apelor Dunării şi a afluenţilor săi, a scris, luni, instituţia pe propria pagină de Facebook, conform agerpres.

Iniţiativa are loc în cadrul proiectului internaţional "Danube Hazard m3c", în care sunt implicate România, Austria, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Serbia, Croaţia Slovacia, Muntenegru şi Republica Moldova.

Astfel, ţările participante au identificat şapte zone - pilot de analiză din care două sunt în România, respectiv în spaţiul hidrografic Someş-Tisa: pe râul Vişeu şi Someşul Mic.

"O parte din analize, inclusiv cele din zonele-pilot ale partenerilor, sunt efectuate de către Laboratorul Naţional al Apelor Române. Tot aici, specialiştii noştri au montat cinci staţii mobile automate care transmit în timp real date legate de calitatea apelor. Criteriul de delimitare a zonelor - pilot a fost prezenţa surselor de poluare cu substanţe periculoase, în cazul ţării noastre, sursă istorică, provenită de la activităţile miniere. Alte surse de poluare provin din activităţi industriale şi agricole, evacuări de ape neepurate sau insuficient epurate. Statele realizează, în prezent, măsurători şi modelări ale zonelor - pilot afectate de poluare. Aceste modele vor fi extinse în mod unitar la nivelul întregului bazin al Dunării şi ulterior şi naţional. Pe baza acestora, specialiştii ANAR, cu sprijinul partenerilor, vor elabora la finalul proiectului, un ghid tehnic privind managementul poluării cu substanţe periculoase care va conţine o serie de recomandări şi politici, precum şi un catalog de măsuri pentru prevenirea şi reducerea poluării cu substanţe periculoase ale apelor Dunării", precizează ANAR.

Proiectul internaţional a demarat în iulie 2020 şi are o durată de 30 de luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.