Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anatol Șalaru: Republica Moldova e ținta unui atac hibrid masiv din partea Federației Ruse

Anatol Salaru

Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv din partea Federației Ruse. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) se află în spatele protestelor de la Chișinău și a tentativei de a răsturna guvernul pro-european, transmite IPN cu referință la emisiunea Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, la care a participat Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării al Republicii Moldova.

Ex-decizionarul a precizat că „Basarabia e supusă unui atac hibrid care are loc încă din 1991 și care acum, în contextul războiului din Ucraina, a fost accelerat periculos de mult”.

În cadrul emisiunii, Șalaru a criticat abordările actualului executiv la începutul invaziei ruse în Ucraina și a atras atenția la pericolul că Federația Rusă ar putea răsturna guvernul de la Chișinău pentru a impune un executiv-marionetă.

„Vara trecută în timpul unei vizite la Kiev, unde am avut întâlniri cu persoane foarte influente, mi s-a spus că ei dețin informații că în toamnă se pregătește o încercare de răsturnare a guvernului prin proteste în masă. Obiectivul serviciilor ruse e răsturnarea guvernului și instaurarea la Chișinău a unui guvern marionetă pro-rus. Exact scenariul care s-a încercat”, precizează Anatol Șalaru, referindu-se la dezordinile organizate astă toamnă de formațiunea populistă pro-rusă Partidul Șor și conduse, de facto, de Ilan Șor, un controversat personaj, condamnat în 2017 pentru furtul miliardului de dolari din băncile moldovenești în 2014.

Întrebat dacă FSB-ul pariază pe Ilan Șor și pe partidul său în contextul în care Igor Dodon a pierdut alegerile și se confruntă totodată și cu numeroase probleme de ordin juridic, Anatol Șalaru spune că FSB pariază pe mai multe persoane și are „ouă puse în diferite cuiburi în Chișinău”.

„FSB-ul nu e atât de prost să parieze doar pe cineva. Pariază pe mai mulți. Dodon a ieșit din cărți, nu are calitatea de a fi un lider al opoziției pro-ruse, astfel că l-au readus pe Ilan Șor. Când au văzut că Șor are probleme cu dosare penale, iar conturile din Israel și din alte părți i-au fost blocate, l-au readus în politică pe Renato Usatii. Mai e pe scenă și actualul primar al Chișinăului (n.r. - Ion Ceban) cotat cu 48% în sondaje care a ieșit din PSRM și nu e exclus ca el să fie „alesul”. FSB are mai multe ouă puse în diferite cuiburi în Chișinău. E foarte posibil ca FSB-ul să înceapă să promoveze un nou lider”, a conchis fostul ministru al Apărării al Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.