Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anca Dragu: Corupția a învins! Marea amnistie declanșată de PSD și PNL închide sute de dosare de corupție

anca Dragu

Senatoarea USR de București, Anca Dragu, acuză actuala coaliție de guvernământ că, prin indolența ministrului de justiție, a permis golul legislativ prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a putut da o decizie prin care 557 de doare penale vor fi clasate, cu un prejudiciu estimat de peste 1, 2 miliarde de euro.

”Marea amnistie declanșată de PSD și PNL. Corupția a învins!

Un număr de 557 de dosare (190 în curs de urmărire penală și 367 în diferite stare de judecare) anulate. Magistrații vor fi nevoiți să constate încetarea proceselor penale și înlăturarea răspunderii penale pentru infracțiuni de corupție, asimilate corupției și având ca obiect fraudarea fondurilor europene. În aceste dosare prejudiciul estimat este de 1,2 miliarde euro iar valoarea mitei vehiculate se ridică la aproximativ 150 de milioane euro.

Statul român pur și simplu renunță la 1,2 miliarde de euro, în favoarea corupților. Ce ar putea face statul român cu cele 1,2 miliarde de euro? Statul care se plânge mereu că nu are bani pentru altceva în afară de pensii speciale, ar putea finanța cu cele 1,2 miliarde de euro:

- masă caldă în toate școlile și liceele din România sau

- creșterea pensiilor sau

- câte un spital județean în fiecare județ al țării sau

- creșe, gradinițe, școli pentru toți copiii din România. Fiecare copil ar avea loc în creșe, gradinițe și acces la o școală modernă sau

- creșterea bugetului educației cu peste 30%.

Acesta este efectul imediat și cuantificabil în bani al deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Ce nu este cuantificabil ca implicație și consecințe este valoarea democrației după o astfel de măsură. Protestele și mișcările sociale din 2017-2018 au unit societatea în jurul ideii de justiție și răspundere în fața legii pentru cei care s-au făcut vinovați de acte de corupției. Noua decizie a ÎCCJ nu doar că scoate de sub urmărirea penală pe cei vinovați de acte de corupție, dar face imposibilă recuperarea prejudiciului, lăsând în societate impresia unui stat cu instituții slabe, care din incompetență sau, mai rău, chiar voit, în loc să-și protejeze cetățenii cinstiți îi face scăpați pe infractori.

Decizia ÎCCJ coroborată cu noile legi ale justiției pe care dvs, stimați colegi de la PSD, PNL și UDMR, le-ați votat, arată că vă doriți un stat slab, cu un sistem de justiție îngenuncheat și aservit puterii politice. În fapt, decizia ÎCCJ vine în urma deciziei din mai 2022 a Curții Constituționale a României Din păcate CCR a devenit o instituție controlată politic de actuala coaliție de la guvernare, și împlinește planul guvernării Ponta (marțea neagră) și a guvernării Dragnea și comisiei Iordache (OUG 13): amnistia cvasi-generală.

Societatea reacționeză, dar de data aceasta altfel decât în 2017. Lipsa unei justiții, sau mai corect spus, o asemenea injustiție și subfinanțarea școlilor, duc la un nou val de emigrare. Familii cu situație financiară bună, vând tot ce au și pleacă din țară, dezamăgiți de influența cu care anumite grupuri de interese au reușit să întoarcă România cu ani în urmă, legitimând actul de corupție și validând averile ilicite obținute prin aceste acte.”, scrie Anca Dragu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.