Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Americanii nu se lasă - vor să descopere cu orice preț originea Covid-19. Este privilegiată teoria scăpării din Laboratorul din Wuhan

Voice of America
Wuhan laborator

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a întâlnit miercuri în Kuweit cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, căruia i-a făcut cunoscut "sprijinul" în eforturile sale pentru aprofundarea anchetei în China asupra originii pandemiei, notează AFP.

"Statele Unite sprijină proiectul OMS de a efectua studii suplimentare cu privire la originile COVID-19, inclusiv în Republica Populară Chineză, pentru a înţelege mai bine pandemia şi a le preveni pe următoarele", a scris pe Twitter secretarul de stat american la finalul acestei întâlniri care a avut loc miercuri seară la sosirea sa în ţara de la Golful Persic şi care nu era anunţată în agenda sa.

El a mai "subliniat necesitatea ca următoarea fază" a acestei anchete să fie desfăşurată "de experţi", în mod "transparent" şi "în timp util", dar şi "bazată pe dovezi" şi "fără ingerinţe", a raportat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

Antony Blinken "a insistat asupra importanţei ca întreaga comunitate internaţională să ajungă la un acord asupra acestei chestiuni cruciale".

Cei doi au discutat şi despre "colaborarea lor pentru a continua să reformeze şi să consolideze OMS", din care fostul preşedinte american Donald Trump s-a retras, denunţând o agenţie ONU supusă Beijingului, şi la care succesorul său Joe Biden a revenit.

La peste un an şi jumătate de la începutul pandemiei, oamenii de ştiinţă întâmpină dificultăţi în a retrasa originea acesteia, iar subiectul a devenit un nou punct conflictual în relaţiile deja tensionate dintre Washington şi Beijing.

Teoria potrivit căreia COVID-19 ar fi putut scăpa dintr-un laborator din Wuhan, oraşul chinez în care coronavirusul a fost detectat pentru prima dată la sfârşitul lui 2019, a revenit în forţă în ultimele luni după ce mult timp a fost respinsă de majoritatea experţilor.

Dar prima fază a anchetei OMS, criticată de numeroase ţări, printre care Statele Unite, nu a reuşit să facă lumina asupra acestei probleme controversate.

China a criticat vehement solicitarea OMS de a efectua un audit al laboratoarelor din regiunile în care au fost identificate primele cazuri de coronavirus.

Casa Albă a denunţat săptămâna trecută această opoziţie a Beijingului, considerând-o "iresponsabilă" şi "periculoasă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.