Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă în Olanda: Se investighează uciderea a opt islamişti

accident tren olanda

Serviciile de informaţii olandeze au deschis o anchetă pentru a verifica acuzaţia unei organizaţii siriene conform căreia opt combatanţi olandezi ai grupării Stat Islamic (SI) au fost acuzaţi de tentativă de revoltă şi executaţi, relatează agenţia France Presse.

''Investigăm aceste afirmaţii, încercând să obţinem o confirmare sau infirmare de la o sursă publică'', a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Serviciilor de informaţii olandeze (AIVD), subliniind că nu dispune de nicio informaţie suplimentară. Activişti sirieni din organizaţia 'Raqqa este masacrată în tăcere' au anunţat luni pe Twitter că Statul Islamic a ''executat opt combatanţi olandezi vineri la Maadan, în provincia Raqqa, după ce i-a acuzat de tentativă de dezertare şi revoltă''.

Această organizaţie strânge în secret, începând din aprilie 2014, dovezi despre abuzurile jihadiştilor în oraşul Raqqa, din nordul Siriei, capitala autoproclamată a SI. De peste o lună existau tensiuni între 75 de jihadişti olandezi, dintre care unii de origine marocană, care se regrupaseră la Raqqa, şi membri irakieni ai serviciilor de informaţii ale SI. Aceştia din urmă au arestat trei jihadişti olandezi, suspectându-i că vor să fugă, iar unul dintre ei a murit sub loviturile primite în timpul interogatoriului. Conducerea SI la Raqqa a trimis un delegat la jihadiştii olandezi pentru a rezolva problema, însă aceştia l-au asasinat pentru a răzbuna moartea colegului lor. Ca urmare, înalta conducere a SI în Irak a dat ordin să fie arestat întregul grup de combatanţi jihadişti olandezi, care au fost încarceraţi în două închisori la Tabaqa şi Maadan, iar opt dintre ei au fost executaţi, a explicat ONG-ul 'Raqqa este masacrată în tăcere'.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra) nu a confirmat aceste execuţii, însă a menţionat că există informaţii potrivit cărora trei luptători originari din Maghreb, dar având cetăţenii europene, au fost executaţi în Wilayat al-Furat, regiune la frontiera siriano-irakiană. Potrivit AIVD, până acum 200 de cetăţeni olandezi, printre care 50 de femei, au aderat la gruparea Stat Islamic în Irak şi Siria, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.