Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă în Tadjikistan după amenințările venite din partea Statului Islamic

teroristi jihadisti statul islamic

Serviciile de securitate ale Tadjikistanului întreprind o anchetă privind ameninţări nespecificate cu acţiuni ce ar fi fost proferate în această lună de către un fost comandant al forţei de elită a poliţiei din ex-republica sovietică din Asia Centrală, care a dezertat alăturându-se organizaţiei Stat Islamic (SI), au indicat marţi surse din domeniul securităţii, citate de agenţia Reuters.

Colonelul Gulmorod Khalimov, care a fost instruit în cadrul forţelor speciale în Rusia şi în Statele Unite ale Americii (SUA), s-a alăturat grupării Stat Islamic în luna mai.

Citește și: 90% dintre turci NU cred că SUA reprezintă un partener strategic pentru Ankara/SONDAJ

Săptămâna trecută, Washingtonul a anunţat o recompensă de până la trei milioane de dolari pentru informaţii care să ducă la localizarea, arestarea şi condamnarea lui Khalimov, pe care l-a descris drept un lider cheie al grupării jihadiste cu baza în Siria şi Irak.

Două surse din domeniul securităţii au declarat pentru Reuters că, în această săptămână, militari din Tadjikistan, ţară ce se învecinează cu Afganistanul şi care este considerată de către Occident şi Rusia drept o posibilă rută atât pentru militanţii islamişti cât şi pentru traficanţii de droguri, au început să primească mesaje pe telefoanele lor mobile în numele lui Khalimov.

În mesaje el a promis că-i ''va felicita'' cu ocazia împlinirii a 25 de ani de independenţă ce va fi marcată pe 9 septembrie, potrivit surselor. Serviciile de securitate au deschis o anchetă în acest caz.

Ameninţările evidente survin la un an de la o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de către adjunctul ministrului apărării din acea vreme, generalul Abdukhalim Nazarzoda. El a murit în luptele cu trupele proguvernamentale la scurt timp.

Guvernul preşedintelui Imomali Rakhmonov i-a acuzat pe islamiştii locali, care aveau propriul lor partid politic legal, că s-au aflat în spatele tentativei de lovitură de stat. De atunci, Curtea Supremă a Tadjikistanului a interzis partidul, iar liderii lui au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.