Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă - moldovenii recrutați prin Telegram pentru a face parte din Armata rusă

RISE
recrutori armata rusa

Locuitorii din Moldova sunt recrutați în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană fără acordul oficialităților de la Chișinău. Racolarea are loc prin intermediul anunțurilor stradale și a mesajelor expediate pe Telegram. Iată ce a descoperit o investigație a jurnaliștilor de la Rise Moldova.

— Ce funcție aş putea avea în armată? Eu sunt persoană civilă, nu sunt militar…
— Ce aveţi în vedere? Chiar credeţi că e doar cazul Dvs.? Vă pare că toţi se nasc cu puşca în mână? Dacă vrei să înveți, atunci înveți. N-are nicio treabă că sunteți civil! […] Acolo [în armată] există funcții de țintași, mitraliori. Există diferite funcții…

Acesta este un fragment dintr-o discuție de jumătate de oră pe care reporterul RISE a avut-o, la mijlocul lunii iulie 2022, cu unul dintre cei care se ocupă de recrutarea persoanelor pentru serviciul militar în bază de contract în cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria, formațiune dislocată pe teritoriul nerecunoscutei republici moldovenești nistrene după războiul din 1992.

Numărul lui de telefon era indicat într-un anunț care ne-a fost transmis de către unul dintre cititorii noștri. În luna iulie, anunțul era distribuit locuitorilor regiunii transnistrene prin intermediul serviciului de mesagerie Telegram.

Un alt anunț similar, dar cu un alt număr de telefon, reprezintă un poster. Acesta a fost transmis redacției de către un alt cititor RISE. Potrivit acestuia, anunțul a fost observat pe la mijlocul lunii iunie 2022 la una din stațiile de așteptare a transportului public din orașul Tiraspol.

Posterul înfățişează un bărbat în uniformă militară pe fundalul steagului rus cu mesajul: Serviciu militar în bază de contract, alătură-te și tu! Detalii la numărul de telefon: 0779***32.

Presupușii recrutori se numesc Klimov Serghei Dmitrievici – „deținătorul” numărului de telefon indicat pe poster, și Storojuk Alexei Vladimirovici – numărul lui este indicat în textul anunțului distribuit prin intermediul Telegram.

Grație extraselor obținute din unele baze de date rusești, reporterii RISE au aflat că și Klimov, și Storojuk, au același loc de muncă: UM 13962, filiala IFS CSU DMV.

IFS CSU DMV – Instituția Federală de Stat „Comandamentul Strategic Unit al Districtului Militar Vest”, fondată de Ministerul Apărării al Federației Ruse. Conform datelor făcute publice de serviciile de securitate ucrainene, militarii ruşi din cadrul Districtului Militar Vest sunt implicați în invazia militară din Ucraina. Deci, efectiv, recrutorii din regiunea transnistreană sunt camarazii agresorilor militari din cadrul armatei regulate a Rusiei care a atacat Ucraina în februarie 2022.

UM 13962 – În diverse surse deschise (publicații mass-media și portaluri guvernamentale rusești) putem găsi descifrarea acronimului: UM13962 — Unitatea Militară 13962. Ea mai este definită și ca GOTR din regiunea transnistreană. Conform unor estimări, efectivul GOTR ar putea număra circa 1.500 de persoane.

Anume prin intermediul armatei, Rusia își menține controlul asupra regiunii transnistrene, conform deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului. „«RMN» a continuat să existe și să reziste eforturilor moldovenești și internaționale de a soluţiona conflictul și a aduce democrația și statul de drept în regiune graţie sprijinului militar, economic și politic al Rusiei”, clarifică Curtea de la Strasbourg într-una din deciziile sale.

Cine sunt persoanele din anunțurile privind recrutarea voluntarilor din Moldova pentru armata rusă?

ALEXEI STOROJUK, 45 de ani, militar rus de carieră din cadrul GOTR. Potrivit extraselor obținute de RISE, Storojuk s-a născut și își are viza de reședință în Tiraspol, își satisface serviciul în cadrul unității militare a GOTR, iar pașaportul pentru călătorii în străinătate și l-a schimbat în Breansk, Federația Rusă, în ianuarie 2022.

Singura poză cu acesta în sursele deschise am găsit-o pe contul soției sale de pe o rețea socială. Imaginea a fost publicată încă în anul 2008, din acest motiv am decis să publicăm poza pe care am obținut-o din registrul de stat Rosspasport.

La mijlocul lunii iulie, reporterul RISE l-a sunat pe Alexei Storojuk la numărul indicat în anunţul despre recrutarea voluntarilor.

Prezentându-se originar din Bălţi, în vârstă de 30 de ani, cu studii medii incomplete, deținător de cetăţenie rusă și fără stagiu militar, acesta a încercat să afle detalii despre ofertă.

Reporter: […] — Care este durata contractului?
Alexei Storojuk: — Primul este pentru trei ani.
R.: — Pentru trei ani… Și poate fi prelungit?
A. S.: — Da. După primul contract, persoana adună niște acte și încep a-i veni bani pe un cont separat în Rusia. Pentru persoană este deschis un cont separat și acolo încep a-i veni banii pentru ipotecă.
R.: — Da, am văzut că scria asta în anunț.
A. S.: — Păi, ca să înțelegeți. Avem persoane din Siberia, Taganrog, Voronej, care se află la noi în serviciu deja de 13-18 ani. Acumulează sau chiar au și acumulat deja atâta [pe contul special], încât pe urmă să nu-și ducă traiul dintr-o pensie de nimic sau să muncească până la 65 de ani, pentru a obține o pensie de civil.

La întrebarea despre probabilitatea de a fi detașat pentru lupte în Ucraina, Storojuk a răspuns evaziv, calificând-o „provocatoare”.

Inițial el a sugerat „angajarea ca hamal sau magazioner”, dacă ținem la securitatea personală, ca apoi să ne apostrofeze subtil: „Cu așa atitudine, veți fugi toată viața de sine însuși. Aici – ca să fiu în siguranță, aici – ca să fiu mai la călduț. Dar va veni o zi când vă veți pomeni că nu aveți nimic, nici din spate, nici din față. Uite așa”.

În încheierea discuției, Storojuk ne-a explicat că, pentru a fi admis în rândurile armatei ruse din stânga Nistrului, solicitantul are nevoie de livret militar rus, precum și de cazier juridic eliberat de autoritățile ruse.

Potrivit acestuia, după ce devine militar, solicitantul se va putea pensiona după 10 ani de serviciu, doar că în acest caz va putea beneficia doar de o pensie minimă, care constituie 10 mii de ruble (circa 170 de dolari).

La câteva săptămâni de la discuția cu Storojuk, am revenit la el, doar că deja în calitate de jurnaliști, și l-am întrebat de anunțul în care apare numărul lui de telefon. Auzindu-și numele de familie, bărbatul a ezitat câteva secunde. „Dar ce, în anunț este indicat și numele de familie? … Numele de familie pe care l-ați rostit nu-mi aparține”, a declarat acesta și a întrerupt apelul.

SERGHEI KLIMOV, 35 de ani, este un militar rus. Numărul lui de telefon era indicat pe posterul de recrutare în rândurile armate ruse din stânga Nistrului. Are domiciliul la Tiraspol, deține buletin de identitate al autoproclamatei rmn și al Federației Rusie.

În calitate de poză de profil în rețeaua socială VKontakte, a postat în februarie 2016 un selfie făcut pe fundalul Castelului Voronțovski din Alupka, adică din Crimeea, peninsulă care, la acel moment, deja era anexată de Rusia.

Am sunat în repetate rânduri la numărul de telefon indicat în poster, dar așa și nu ne-a răspuns nimeni. Ulterior am găsit numărul de telefon din Federația Rusă al lui Klimov și l-am sunat de pe un număr de Moldova. Auzind întrebarea despre anunțul de recrutare în armata rusă din regiunea transnistreană, bărbatul ne-a apostrofat: „Ați greșit numărul!”. Am revenit la el, dar Klimov nu a mai răspuns.

Unul dintre cititorii fideli ai RISE Moldova ne-a transmis o broșură care conține detalii oficiale despre perspectivele serviciului militar în rândurile armatei ruse din regiunea transnistreană.

Potrivit sursei noastre, de broșură ea a făcut rost de la o cunoştinţă de-a sa care s-a angajat pe bază de contract în armata rusă.

Broșura listează un șir de funcţii la care poate pretinde solicitantul, după încheierea contractului: ţintaş, cantonier, specialist în camuflare, mitralior, lunetist, şofer, cercetaş, comandant de tun, șef de stație.

Autorii foii volante promit un salariu care porneşte de la 35 de mii de ruble ruseşti (circa 600 de dolari), locuinţă oferită la expirarea a cinci ani de serviciu militar, hrană de trei ori pe zi şi pachete suplimentare cu produse alimentare, un sortiment vast de haine, servicii medicale gratuite, transport până la locul de desfășurare a serviciului, posibilitatea de pensionare după 20 de ani şi avansare în carieră.

Broșura datează încă din anul 2019, deci recrutarea se desfășoară de cel puțin câțiva ani. Promisiunile sunt însoțite de imagini cu echipamente, hrană și pachete cu produse alimentare.

Totuși nu toate persoanele angajate în bază de contract se bucură de condițiile anunțate. Reporterul RISE Moldova a reușit să găsească în stânga Nistrului pe prietenul de familie al unuia dintre militari.

Din motive de securitate, el a acceptat să discute cu noi doar sub protecția anonimatului. Potrivit acestuia, încă din februarie 2022, unii militari angajați prin contract în cadrul GOTR „sunt detașați”, adică „se află nu în cazarme, ci în niște fortificații echipate special, iar acasă vin de câteva ori pe lună, pentru o zi sau două”.

Rudele le duc cu regularitate „la locul de detașare” merinde (conserve și alte alimente), produse de igienă, medicamente. În martie 2022, personal i-am dus unui militar rus „detașat” (în apropierea pistei de decolare de la Tiraspol) mâncare și niște lucruri adăugătoare, împreună cu o doamnă care îi era rudă apropiată”, ne-a spus interlocutorul.

Recrutând noi militari prin contract în armată, comandamentul GOTR le promite asigurare deplină. În realitate, însă, familia prietenului nostru este nevoită să-i cumpere, din propriile mijloace, lucrurile necesare”, ne-a mai relatat un cititor din stânga Nistrului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.