Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ancheta penală în cazul președintelui CJ Timiș, Alin Nica - Dosarul a ajuns la PCA Timișoara, urmărirea penală e încă 'in rem'

alin nica

Dosarul penal deschis la sesizarea Agenției Naționale de Integritate, care vizează posibile fapte de conflict de interese şi fals în declaraţii în cazul președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica (PNL), a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara. Dosarul se află încă în faza „in rem”, adică se fac cercetări cu privire la faptă, neexistând deocamdată suspecți.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis dosarul spre cercetări către procurorii Parchetului Curții de Apel Timișoara, notează publicația locală Tion.

Potrivit reprezentanților Parchetului Curții de Apel Timișoara, a fost declanșată urmărirea penală asupra faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane şi fals în declarații.

„Vă comunicăm faptul că dosarul nr.119/P/2023 se află în lucru la procurorul de caz, în cauză efectuând-se urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art.301 Cod penal și falsul în declarații, prevăzută de art.326 Cod penal“, se arată în adresa semnată de procurorul general Cristi Sorin Bosnea.

Sesizarea venită de la ANI

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat în ianuarie 2023 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a infracţiunilor de conflict de interese, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi fals în declaraţii.

În legătură cu primele două infracţiuni - conflict de interese şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, ANI susţine că, în perioada în care Alin Nica exercita funcţia de primar al comunei Dudeştii Noi (mandatul 2016 - 2020), a participat la luarea unor decizii care au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 lei unei entităţi în al cărei consiliu deţinea calitatea de membru şi, totodată, a emis pentru aceasta o autorizaţie de construcţie.

Totodată, Nica a încheiat un contract civil, în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeştii Noi avea 15 contracte prin achiziţie directă.

În calitate de primar, el a încheiat şi un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care avea un contract de arendare în calitate de persoană fizică.

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Alin Nica a infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât în declaraţiile de interese depuse în anii 2021 şi 2022 a indicat deţinerea unei calităţi din care demisionase.

Totodată, Nica nu a menţionat în declaraţiile de avere depuse în anul 2020 venituri în cuantum de 4.636 lei obţinute în 2019 de la o întreprindere individuală.

Reacția lui Nica

Președintele Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica, a declarat că „totul a plecat de la un cetățean cu care am un conflict juridic” și că se judecă în instanțe cu fostul angajat al instituției pe care el o conduce.

„Am rămas surprins, credeam că am clarificat aceste aspecte. Totul a plecat de la un cetățean cu care am un conflict juridic, fost angajat de la CJ Timis și care mă hărțuiește cu tot felul de plângeri peste tot. Am și un proces cu el, câștigat în primă instanță, pentru defăimare. El a sesizat la ANI presupuse fapte penale, or ANI nu are astfel de competențe și și-au declinat competența catre Parchet”, a spus Alin Nica.

El a comentat și acuzațiile conform cărora a favorizat biserica din comuna natală, Dudeștii Noi. „Li s-a părut ciudat că dacă sunt ortodox am dat bani la o biserică ortodoxă și ei susțin că este conflict de interese, că aș avea afinitate la ortodoxie. Păi, asta ar însemna că românii ortodocși nu ar mai trebui să dea bani la bisericile ortodoxe”, a mai spus președintele PNL Timiș, pentru Libertatea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.