Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă-șoc în Germania - Fostul șef al spionilor, suspect în legătură cu un plan de asasinare a cancelarului Olaf Scholz (Bild)

Hans-Georg Maassen

Hans-Georg Maassen este acum investigat de propria sa agenție, a anunțat cel mai popular ziar din Germania.

Agenția de informații interne a Germaniei, BfV, l-ar investiga pe fostul său șef, Hans-Georg Maassen, în legătură cu o conspirație de extremă dreapta care urmărea asasinarea cancelarului Olaf Scholz, a relatat marți Bild.

Potrivit relatării ziarului, BfV a solicitat date despre Maassen de la Poliția Federală Germană (BKA) în cadrul propriei investigații. Informațiile în cauză par să fie legate de o convorbire telefonică între Maassen și un martor în așa-numitul caz de conspirație "Cetățenii Reichului".

Bild este cunoscut ca având surse puternice în rândul elitelor politice și de securitate din Berlin.

Mișcarea de extremă dreapta vizată de autorități

În decembrie 2022, un grup de presupuși complotiști ai loviturii de stat au fost arestați de poliția germană în cadrul unei serii de raiduri masive în numeroase regiuni din Germania. Suspecții s-au aprovizionat cu arme de foc și ar fi plănuit să ia cu asalt parlamentul german și să îl ucidă pe Scholz. Grupul ar fi fost condus de Heinrich al XIII-lea, prinț de Reuss, care ar fi preluat frâiele Germaniei dacă lovitura de stat ar fi reușit.

'Cetățenii Reichului' sunt o mișcare de extremă-dreapta care consideră că statul german de după cel de-al Doilea Război Mondial nu este o țară suverană. Peste 50 de persoane au fost anchetate în legătură cu presupusul complot la acea vreme.

Martorul din acest caz susține că l-a sunat pe Maassen după o percheziție în blocul său de apartamente. Natura conversației nu a fost dezvăluită de Bild.

Reacția fostului șef al spionilor germani

Fostul șef al securității s-a declarat "indignat" de anchetă, adăugând că va "cere informații despre datele" pe care foștii săi subalterni le-au păstrat despre el. De asemenea, el a apelat la Twitter pentru a spune că, dacă într-adevăr a fost lansată o investigație împotriva sa, atunci "este evident că [BfV] nu mai este folosit pentru a proteja Constituția, ci este folosit în mod abuziv pentru a proteja guvernul și ... pentru a-i persecuta politic pe criticii guvernului".

Complicii loviturii de stat au fost arestați la aproximativ patru ani după ce Maassen însuși a fost demis de ministrul de interne de la acea vreme, Horst Seehofer, pe fondul unui scandal de proporții. Fostul șef al securității a avut probleme în 2018, când a pus la îndoială rapoartele privind violențele împotriva străinilor din orașul german Chemnitz, care a fost marcat de o serie de proteste și revolte de dreapta după ce un localnic a fost înjunghiat mortal, presupus a fi fost înjunghiat de un grup de migranți.

Fostul șef al BfV a precizat că a vrut doar să își exprime scepticismul cu privire la disponibilitatea imediată a mass-media și a politicienilor de a accepta videoclipurile cu violențe ca fiind autentice. Comentariile sale au declanșat totuși un val masiv de indignare.

Membru în partidul lui Merkel

A candidat fără succes la alegerile generale din 2021 în landul Turingia, în calitate de candidat CDU.

Conducerea CDU l-a acuzat pe Maassen că folosește limbajul adepților teoriei conspirației și al antisemiților. În vârstă de 60 de ani a atras critici pentru diverse declarații făcute pe rețelele de socializare.

Liderii partidului au încercat să îl excludă pentru tweet-uri despre "rasismul eliminatoriu împotriva albilor", dar un comitet de partid din Turingia a decis luna trecută că poate rămâne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.