Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetatorii francezi au două explicații pentru atacul cuțitarului din Paris: Variantele de lucru ale polițiștilor

SKY NEWS
crima

Anchetatorii francezi încercau vineri să înţeleagă motivaţiile - acces de nebunie? atac jihadist? - agentului administrativ de la Prefectura Poliţiei Parisului (PP) care a ucis joi, cu lovituri de cuţit, patru funcţionari în interitorul centrului nevralgic al poliţiei pariziene, relatează AFP, potrivit news.ro.

Ei continuau să analizeze materialul informatic confiscat joi în cursul unei percheziţii la domiciliul lui Mickaël H. şi al soţiei acestuia, la Gonesse (Val-d'Oise), în urma acestui atac sângeros care zguduie lumea poliţistă.

Toate pistele sunt studiate - inclusiv a radicalizării islamiste - a acestui informatician în vârstă de 45 de ani, convertit recent la islam, aflat în post la PP din 2003. El era afectat la serviciul tehnic al Direcţiei Informaţiilor Prefecturii Poliţiei (DRPP).

Citește și: Cutremur pe scena politică! Decizia care răstoarnă condamnarea lui Liviu Dragnea

Parchetul naţional antiterorist continuă să urmărească dosarul îndeaproape, în pofida faptului că ancheta deschisă de Parchetul Parisului nu a reţinut, pentru moment, vreo calificare teroristă.

Ipoteza jihadistă nu este, ”evident, îndepărtată”, a comentat o purtătoare de cuvânt a Guvernului Sibeth Ndiaye la Franceinfo, avertizând însă împotriva ”fake news”.

”Nu înseamnă că dacă eşti musulman eşti terorist. Deci faptul că te converteşti la islam nu este un semn automat de radicalizare”, a insistat Ndiaye.

Reţinută de joi, soţia atacatorului a evocat, în faţa anchetatorilor din cadrul Brigăzii Criminale, ”comportamentul neobişnuit şi agitat” al soţului său cu o zi înainte să treacă la fapte, a declarat o sursă apropiată dosarului.

Potrivit declaraţiilor de joi ale ministruluide Interne Christophe Castaner, acest angajat - care suferea de surditate - ”nu a prezentat dificultăţi comportamentale” şi ”nici cel mai mic semn de alertă”.

Vineri, în faţa sediului PP, în île de la Cité, agenţii erau vizibil marcaţi, cu capul lăsat, încruntaţi. ”Suntem foarte zguduiţi, nu ne aşteptam la asta”, a declarat un funcţionar care lucrează împreună cu o femeie rănită în acest atac fără precedent.

FIRUL ATACULUI

Joi, între orele locale 12.30 (13.30, ora României) şi 13.00 (14.00, ora României), înarmat cu un cuţit de bucătărie, Mickaël H. a rănit mortal mai întâi doi poliţişti şi un agent adminsitrativ de la DRPP, în două birouri, la primul etaj al clădirii.

El a atacat după aceea, într-o casă de scară, două femei, o poliţistă şi o angajată la Resurse Umane. Pe prima a rănit-o mortal, iar a doua a fost condusă la spital, unde starea sănătăţii femeiii nu mai inspira îngrijorare vineri.

El a coborât apoi în curte. Acolo, un poliţist de la Direcţia Ordinii Publice şi Circulaţiei (DOPC) l-a somat, degeaba, să lase cuţitul, după care l-a rănit mortal, împuşcându-l în cap cu arma de serviciu.

Alt funcţionar a fost rănit şi condus la spital. Viaţa nu-i este în pericol, a anunţat vineri o sursă judiciară.

Citește și: Descindere în forță la Otopeni, după ce Klaus Iohannis a fost văzut urcând într-un avion privat

”DRAMĂ”

La o zi după acest atac, prezentat drept o ”adevărată dramă” de către preşedintele francez Emmanuel Macron, Christophe Castaner şi secretarul de stat Laurent Nuñez s-au dus la Spitalul Militar Percy pentru a se întâni cu funcţionara de la Resurse Umane rănită.

Neînsoţiţi de camere de luat imagini sau de jurnalişti ei s-au recules, după aceea, în interiorul sediului PP, unde au respectat un moment de tăcere, după care s-au întâlnit cu personalul, potrivit ministerului.

”Prefectura de Poliţie va fi marcată pentru întotdeauna de această dramă. Noi nu vom uita. Suntem emoţionaţi, iar susţinerea tuturor ne emoţionează”, a declarat prefectul poliţiei Didier Lallement, a anunţat pe Twitter PP, care a publicat o fotografie în care apar sute de funcţionari adunaţi în curte.

DRPP, unde era încadrat atacatorul, este moştenitoarea fostelor Servicii Generale ale Prefecturii Parisului. Competentă în capitala franceză şi la periferia acesteia, ea are ca misiune culegerea de informaţii despre radicalizarea jhadistă.

Atacul a avut la o zi după un ”marş al furiei”, la care au participat mii de poliţişti, la Paris, veniţi să-şi exprime nemulţumirea şi să ceară condiţii de muncă mai bune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.