Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetatorii ruși cer 24 de ani de închisoare în regim sever pentru un jurnalist acuzat de înaltă trădare

YouTube
rusia justitie

Parchetul rus a cerut marţi condamnarea la 24 ani de închisoare pentru jurnalistul de investigaţie pe probleme militare Ivan Safronov, acuzat de înaltă trădare şi spionaj în beneficiul Republicii Cehe, el fiind încarcerat din 2020, relatează AFP, EFE şi Reuters, potrivit Agerpres.

"Reprezentantul parchetului a cerut recunoaşterea lui Safronov drept culpabil de înaltă trădare, şi aplicarea unei pedepse de 24 de ani de privare de libertate într-o colonie penitenciară cu regim sever", a indicat tribunalul municipal din Moscova, citat de agenţia de stat TASS, după o audiere cu uşile închise.

Safronov a acoperit tematica militară pentru ziarele Vedomosti şi Kommersant înainte de a deveni consilier al şefului Roscosmos, Dmitri Rogozin, cu două luni înainte de arestarea sa în iulie 2020, notează Reuters.

Expert recunoscut în probleme militare, Safronov, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în iulie 2020, într-un context de presiune crescândă împotriva presei independente în Rusia.

Arestarea sa a fost denunţată de foştii săi colegi, care au calificat-o drept răzbunare pentru articolele sale în care evoca eşecuri sau incidente jenante în armata rusă.

Din aprilie, jurnalistul este judecat cu uşile închise, dat fiind că este un proces pentru spionaj şi trădare. În deschiderea procesului, el şi-a susţinut nevinovăţia, denunţând un "cinism extrem" din partea justiţiei.

Safronov neagă acuzaţiile că ar fi transmis secrete militare Republicii Cehe, ţară membră a NATO, despre vânzările de arme ruseşti în Orientul Mijlociu şi Africa, în timp ce activa ca jurnalist în 2017, calificându-le drept o "parodie absolută a justiţiei şi a bunului simţ".

Verdictul în cazul său ar urma să fie dat cât de curând.

Safronov a spus că anchetatorii au subliniat relaţia sa cu un jurnalist ceh, pe care l-a întâlnit la Moscova în 2010 şi care mai târziu a creat un site web la care Safronov a spus că a contribuit prin utilizarea unor informaţii bazate în întregime pe surse deschise.

Potrivit Serviciului Federal de Securitate FSB, el este suspectat că ar fi "transmis secrete de stat despre cooperarea militară şi tehnică, apărarea şi securitatea Rusiei" unui "serviciu de informaţii dintr-o ţară NATO".

Publicaţia independentă rusă de investigaţii 'Proiekt', care şi-a transferat redacţia în Occident după invazia rusă în Ucraina, a studiat documentele în cazul jurnalistului Ivan Safronov şi a ajuns la concluzia că majoritatea argumentelor anchetei sunt nefondate, iar aproape toate informaţiile 'secrete' pe care Safronov le-ar fi transmis unor pretinşi agenţi ai unor servicii de informaţii occidentale pot fi citite liber pe internet.

Încarcerarea lui Safronov a înfiorat peisajul mediatic din Rusia, unde controlul era deja strict şi a fost înăsprit şi mai mult după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie.

Kremlinul a asigurat că arestarea lui Safronov nu are "nicio legătură cu activitatea sa jurnalistică", remarcă AFP.

Echipele redacţionale ale unor media independente precum publicaţia Novaia Gazeta sau postul de televiziune Dojd au preferat să plece din Rusia pentru a-şi putea desfăşura activitatea profesională în străinătate tot pentru publicul rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.