Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANCOM dorește compensarea cu 9,64 milioane lei a costului net de furnizare a serviciului universal poştal

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) propune compensarea cu suma de 9,64 de milioane de lei a costului net aferent furnizării serviciului universal poştal din anul 2019, în urma unei solicitări din partea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), furnizorul de serviciu universal poştal.

"ANCOM a analizat informaţiile ce au stat la baza cererii de compensare, precum şi caracterul de sarcină injustă a costului net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal poştal în anul 2019 şi propune compensarea acestuia. Din analiza efectuată de Autoritate a rezultat că au fost îndeplinite cumulativ cele două condiţii stabilite în legislaţie, iar costul net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal în anul 2019 constituie o sarcină injustă pentru CNPR, fiind astfel necesară compensarea acestuia cu suma de 9.640.585 lei", precizează arbitrul pieţei telecom, într-un comunicat de presă transmis joi.

Costul net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal reprezintă diferenţa dintre costul net suportat de furnizorul de serviciu universal ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor de serviciu universal şi costul net al furnizorului în cazul în care şi-ar desfăşura activitatea fără a avea obligaţiile de serviciu universal.

Conform ANCOM, acest cost reprezintă o sarcină injustă şi poate fi compensat doar în cazul în care sunt îndeplinite în mod cumulativ două condiţii legate de nivelul rentabilităţii capitalului mediu angajat înregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal şi de pragul de materialitate în funcţie de veniturile înregistrate din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

Compensarea costului net se poate realiza utilizând una dintre următoarele surse de finanţare: fonduri de la bugetul de stat prin bugetul ministerului de resort, cu respectarea cadrului legal naţional şi european din domeniul ajutorului de stat sau prin partajarea costului net între furnizorii de servicii poştale şi/sau utilizatori, cu respectarea cadrului legal naţional şi european din domeniul ajutorului de stat.

Potrivit calculelor ANCOM, valoarea costului net înregistrat de CNPR în anul 2019 ca urmare a obligaţiilor ce decurg din calitatea de furnizor de serviciu universal, inclusiv beneficiile intangibile, este de 18.372.178 lei, iar suma maximă ce poate fi compensată este de 9.640.585 lei, reprezentând valoarea costului net ce ar putea fi compensat până la atingerea nivelului rezonabil al rentabilităţii capitalului mediu angajat înregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

Proiectul de decizie privind compensarea costului net aferent furnizării serviciilor poştale din sfera serviciului universal în anul 2019 poate fi consultat pe site-ul Autorităţii până pe data de 16 august 2021.

ANCOM a desemnat CNPR ca furnizor de serviciu universal pentru perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2024, pe întregul teritoriu naţional. Instituţia a decis compensarea costului net pentru furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal poştal cu suma de 4.252.328 lei, în anul 2017, respectiv cu 6.285.244 lei, în 2018, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.