Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANCOM: Introducerea tehnologiei 5G în Coreea de Sud a crescut de 5 ori consumul de internet mobil

lemondeinformatique.fr
5g

Vitezele de transfer excepţionale permise de tehnologia 5G vor facilita apariţia de servicii complet noi şi vor modifica obiceiurile de consum ale utilizatorilor, a declarat, marţi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Eduard Lovin.

Reprezentantul ANCOM a ilustrat ideea modificării comportamentelor de consum ale clienţilor prin exemplul Coreei de Sud, unde utilizatorii tehnologiei 5G consumă de 5 ori mai mult internet pe mobil decât utilizatorii tehnologiilor de internet anterioare, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan: ‘Victorie uriașă marca Klaus Iohannis, după 4 zile și 4 nopți de negocieri fără precedent’

"Vitezele de transfer excepţionale din noua tehnologie (5G, n.r.) vor facilita apariţia de noi servicii, de noi aplicaţii sau utilizări, pe care nu le bănuim încă. Vă dau un exemplu: economia aplicaţiilor, app-urilor - de navigaţie, de socializare, de cumpărături, de servicii din cele mai diverse, a apărut o dată cu dezvoltarea 4G, şi doar în câţiva ani a devenit indispensabilă pentru foarte mulţi dintre noi. Încă de anul trecut, reţeaua 5G a Swisscom, în Elveţia, oferă un maxim de 1 gigabite pe secundă pentru 90% din populaţie, iar în Statele Unite s-au atins noi recorduri de viteză de 5G, să le spunem extreme, de peste 4,3 gigabiţi pe secundă. În Coreea de Sud penetrarea 5G a ajuns de peste 8%, iar clienţii 5G consumă deja în medie de 4 sau de 5 ori mai mult internet mobil decât clienţii din tehnologiile anterioare. În Germania, unul dintre operatorii mobili îşi propune deja să acopere jumătate din populaţie cu semnal 5G până la sfârşitul acestei veri. Ce aplicaţii vor apărea la aceste super-viteze, cu latenţe absolut nesemnificative? Ce obiceiuri de consum vom avea? Vom fi cu siguranţă surprinşi de ce vom vedea, şi vă asigur că va fi mult mai mult decât filme, 4K, 8K şi maşini autonome de care vorbeşte toată lumea", a afirmat Eduard Lovin, în cadrul conferinţei "Ce planuri are România cu tehnologia 5G?", organizată de Ziarul Financiar.

Vicepreşedintele ANCOM a apreciat că nu există nimeni din interiorul mediului de afaceri care să conteste beneficiile tehnologiei 5G.

"Am decis ca procedura de selecţie competitivă pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului de frecvenţe să fie organizată în cursul acestui an, după rezolvarea problemelor menţionate anterior. De ce ne dorim noi la ANCOM ca în România să fie implementată cât mai repede tehnologia 5G? Implicaţiile economice sunt, desigur, foarte importante, mai ales pentru o ţară ca România, care, prin adopţia 5G, poate arde unele etape în procesul de eliminare, de reducere a decalajelor, atât cele economice, cât şi cele sociale. Sunt convins că cel puţin din punctul de vedere al mediului de afaceri nimeni nu contestă beneficiile 5G. Impactul economic pe care îl poate avea noua tehnologie este uriaş, iar pentru România ar fi un element esenţial în dezvoltarea şi în redresarea economică chiar şi post-pandemie", a precizat Eduard Lovin.

Citește și: Ludovic Orban, anunț de ultim moment! Se va schimba strategia de raportare a cazurilor de COVID-19

Vicepreşedintele ANCOM a subliniat că este nevoie ca până în septembrie Hotărârea de Guvern privind legislaţia implementării tehnologiei 5G să fie publicată în Monitorul Oficial, astfel ca licitaţia pentru licenţele 5G să fie organizată până la finalul anului.

"Noi nu avem iniţiativă legislativă. Această legislaţie primară trebuie să vină din partea Guvernului sau din partea Parlamentului. Noi o aşteptăm şi în momentul în care va fi în Monitorul Oficial, alături de adoptarea preţurilor minime pentru taxele de licenţă, care trebuie făcută, de asemenea, printr-o hotărâre de Guvern, sperăm în viitorul apropiat, şi nu numai - Guvernul trebuie totodată să stabilească şi calendarul achitării acestor taxe, şi să nu uităm că absolut toate sumele provenite din licitaţiile de alocare a spectrului de frecvenţă radio merg la bugetul de stat, nu rămâne niciun leu sau euro la Autoritate (ANCOM, n.r.). Deci ca solicitare, dacă ne dorim ca ţară să avem licitaţia desfăşurată până la sfârşitul acestui an, iar la final de decembrie operatorii să fie în posesia licenţelor, este obligatoriu ca până cel târziu la nivelul lunii septembrie să existe publicat în Monitorul Oficial HG-ul cu preţurile de plecare şi calendarul plăţilor, precum şi legislaţia aferentă condiţiilor de securitate cibernetică şi cea de evaluare de riscuri", a explicat Eduard Lovin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.