Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANCOM: Numărul liniilor de internet fix a crescut cu 6% în 2015, la 4,3 milioane. Viteze mai mari

internet mobil

Numărul total de conexiuni la internet de bandă largă la puncte fixe a crescut anultrecut cu 6,1%, la 4,3 milioane, mai mult de jumătate (52%) dintre acestea fiind conexiuni care permit viteze transfer a datelor de cel puțin 100 Mbps, potrivit datelor anunșate de autoritatea reglementare în comunicații (ANCOM).

De asemenea, 14% sunt conexiuni care permit viteze între 30Mbps și 100Mbps, 20% sunt conexiuni cu viteze de cel puțin 10Mbps și mai mici de 30Mbps, 13% sunt conexiuni cu viteze de cel puțin 2Mbps, dar mai mici de 10Mbps, restul de sub 1% fiind conexiuni cu viteze sub 2Mbps.

La nivel de medii de reședință, datele ANCOM arată o creșterea mai mare a numărului de conexiuni instalate în mediul rural, cu 6,8% mai mult, la 1,17 milioane conexiuni, în comparație cu avansul celor din zonele urbane, de 5,9%, la 3,1 milioane conexiuni.

Pe total, utilizatorii au realizat anul trecut un trafic total de 4,5 milioane de TB, în timp ce consumul mediu lunar pe utilizator a atins 91 GB.

În ceea ce privește evoluția telefoniei fixe, acest segment a continuat să scadă, atât la numărul de linii de acces (-6%, la 4,27 milioane) și, respectiv, la nivelul numărului de abonați (-6%, la 3,71 milioane), cât și la nivelul traficului realizat de aceștia.

La finele anului trecut, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 locuitori era de 21,5%, iar rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 gospodării înregistra valoarea de 46,5%.

Traficul total de voce realizat prin intermediul rețelelor fixe a ajuns la 3,8 miliarde de minute, în scădere cu 16% față de 2014.

Toate categoriile de trafic de voce au înregistrat scăderi. Astfel, traficul către rețele publice fixe a coborât cu 18%, la 2,5 miliarde de minute, traficul către rețele publice mobile s-a diminuat cu 14%, la un miliard de minute, respectiv traficul internațional s-a redus cu 11%, la 286 milioane de minute.

Anul trecut, media lunară a traficului originat (inițiat) de la o linie de acces a fost de 1 oră și 12 de minute, mai puțin cu 10 minute față de valoarea medie din anul 2014, un apel având o durată medie de 3 minute și 6 secunde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.