Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANCOM: Piața serviciilor poștale a crescut cu 22%, până la 3,7 miliarde de lei, în 2020

broadbandtvnews.com
ancom

Valoarea totală a pieței serviciilor poștale a fost de 3,7 miliarde lei în anul 2020, cu 22% mai mult față de 2019, a anunțat miercuri ANCOM.

Astfel, din totalul de 568 de milioane de trimiteri poștale, în creștere cu 2% faţă de anul 2019, coletele au ajuns să reprezinte o treime (34%, de la 26% în 2019), în timp ce trimiterile de corespondență reprezintă 59%. Creșterea traficului de colete a alimentat avansul cu 22% în anul 2020 al veniturilor obținute din furnizarea serviciilor poștale, până la valoarea de 3,7 miliarde de lei. Numărul mediu de trimiteri poștale pe locuitor a fost de 30, din care 10 au fost colete, potrivit mediafax.ro.

Conform ANCOM, traficul de colete a crescut cu 33%, până la 191 de milioane, și a generat venituri de peste 2,9 miliarde de lei (+29%), însemnând un venit mediu de peste 15 lei/colet (13 lei pentru un colet intern, trimis pe teritoriul României, comparativ cu 108 lei pentru un colet internațional, trimis din România către alte țări). Coletele interne au fost livrate în medie în 1,3 zile de la intrarea în reţelele poştale, 84% dintre acestea fiind livrate în ziua imediat următoare, doar 1% dintre ele fiind transmise în 5 zile sau mai mult.

Ponderea coletelor livrate prin sistemele automate (pachetomate) este încă foarte mică, deşi a depăşit pragul de 1%. Mare parte dintre utilizatori (94%) preferă să primească coletele interne la adresele precizate (de domiciliu sau serviciu).

Principalii competitori de pe piaţa livrărilor de colete, în funcţie de trafic, au fost, în 2020, Fan Courier (31%), Sameday (17%) şi Cargus (15%).

În ceea ce privește trimiterile de coespondență, deși dețin o pondere de aproape 60% din totalul traficului poștal din România, acestea au generat doar 18% din veniturile pieței, venitul mediu obținut pentru o astfel de trimitere fiind de 2 lei.

96% din trimiterile de corespondenţă și imprimate au fost livrate în România, au adus un venit unitar mediu de 1,6 lei și au ajuns la destinatar în 2,4 zile, timp aproape dublu comparativ cu un colet.

Veniturile din traficul poștal intern au fost de 2,9 miliarde, înregistrând o creștere de peste 28%. Astfel, cele aproape 30 de trimiteri poștale/locuitor înregistrate în 2020 au generat venituri medii din servicii poştale în valoare de 192 lei, cu peste 22% mai mult decât în anul anterior.

În funcție de veniturile din servicii poştale obţinute în anul 2020, principalii competitori de pe piața serviciilor poștale din România sunt Fan Courier, cu o cotă de piață de 23%, Compania Națională Poșta Română (17%) și Sameday cu 12% din totalul veniturilor.

Traficul de trimiteri din sfera serviciului universal a ajuns la 206 de milioane de trimiteri poștale în anul 2020, în creștere cu peste 6% față de anul anterior, datorata trimiterilor interne. Scăderea cu aproape 20% a traficului internațional inclus în sfera serviciului universal a fost compensată de creșterea cu 11% a traficului intern, care a ajuns să reprezinte 88% din traficul de serviciu universal.

În 2020, prin serviciul universal au fost distribuite, între altele, peste 28 milioane taloane de plată a drepturilor de protecţie socială şi documente de informare, întocmite de Casa Naţională de Pensii Publice.

Serviciul universal a contribuit astfel cu 36% la realizarea traficului poștal și cu peste 16% la realizarea veniturilor totale ale sectorului.

Numărul total de reclamaţii primite de furnizorii de servicii poştale a crescut cu 23% în anul 2020, însă numărul celor considerate ca fiind întemeiate se menține la un nivel constant (105 mii). Pentru 70 mii de reclamații au fost acordate despăgubiri, în valoare totală de 13,4 milioane de lei, respectiv o despăgubire medie de 191 lei, în scădere cu 36% față de 2019.

„Creșterea traficului de colete și reducerea timpilor de livrare, dar și creșterea numărului de furnizori, accentuarea concurenței și instalarea de pachetomate au fost principalele tendințe din piaţa serviciilor poștale în anul 2020. Criza sanitară și avântul comerțului electronic s-au propagat și sunt vizibile în traficul și veniturile specifice pieței serviciilor poștale. Livrarea comenzilor online s-a consacrat astfel ca principalul motor al sectorului poștal.”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.